Koložvárské zelí od Moniky

s.maiki Kuchař: s.maiki

Doba přípravy: cca 60min 4-6 porcí Mleté maso 14 názorů

Suroviny

flašku sterilovaného zelí (nebo domácí)
mleté maso
cibule
rýže
smetana (na šlehání nebo na vaření nebo zakysaná-co kdo rád), já dala na šlehání...
ostřejší klobásu (třeba paprikovou)
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Uvařit zvlášť rýži (může se uvařit jen se solí nebo i třeba se zel.bujonem), zelí si procedit.

  2. Na pánvi orestovat na cibuli ml.maso, přidat klobásu.

  3. Okořenit dle chuti (sůl, pepř, koření na ml. maso... ml. sl. papriku....), podlít trošičkou vody a lehce podusit.

  4. Do zapékací mísy dát vrstvu zelí, na to vrstvu rýže, na to všechno maso, na to zase vrstvu rýže a nakonec vrstvu zelí.

  5. Zalít to smetanou a lehce přimáčknout.

  6. Dát zapéct na 20-30min. zakryté a pak ještě 15-20min. odkryté, aby se odpařila trochu ta smetana a udělal se zlatavý povrch.

    Čas podle toho, jak ti peče trouba, docela dost syté.

Poznámka

Lepší po dopečení nechat chvíli odležet, když se podává ihned po dopečení, tak by se hodně rozpadalo... Dosti specifická kombinace, ale nebylo to špatné ;o) Recept mám od kamarádky ze Slovenska.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Koložvárské zelí od Moniky

  • Sodovka Sodovka

    A ještě. Důležité je suroviny v pekáčku vrstvit a ne dohromady smíchat.:-)
    Na dno dávám propláchnuté a trochu vyždímané kysané zelí, pak na zelí kolečka nakrájené uzené klobásky, pak na klobásku udušenou a dobře ochucenou rýži (žádná rýže ze sáčku) a pak udušené vepřové maso na způsob guláše.:-p Maso dávám i se šťávou. A opět vrstvy opakovat. :-) Jako poslední vrstvu tvoří kysané zelí - stačí slabší vrstva. Pak zapéct a vše zalít zakysanou smetanou a mňamka je na stole.:-p

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Jsem Slovenka žijící v Brně a Koložvárskou kapustu dělám tak, jak Tejaja. http://www.toprecepty.cz/recept/2070-kolozvarske-z... Je vynikající. :-p Mleté maso do Koložvárské kapusty nedávám. ;-) Lepší je maso dušené - jako když vaříme hustý, vepřový, guláš. :-p A pak klobáska musí být kvalitní = pěkně zauzená.:yes: :-p A na závěr pečení vše zalít zakysanou smetanou. :-) Kopeček zakysané, husté, pochoutkové smetany dávám i na talíř - na Koložvárské zelí. ;-) :-p Když je koložvárské zelí dobře ochucené, tak ho miluji i děti předškolního věku, které běžně zelí nemusí. :-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Svetlana:Zrovna podle tohohle receptu jsem to dělala

    Odpovědět

  • Svetlana Svetlana

    Andreo, zkus tento recept http://www.toprecepty.cz/recept/20810-kolosvarske-......a to v žádném případě nechci tvrdit, že recept s.maiki je špatný:-)...koložvárské zelí miluju jakékoliv :-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Ženský,nevím čím to je ,ale je to týden a já jsem podle vašich receptů vařila tohle zelí a musím říci,že jakkoliv miluju zelí,mleté i rýži,tak jsem si moc nepochutnala. A to jsem do toho přidala i domácí klobásy od souseda.:-(

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    zizala:Žižu, rumunsky je to Cluj...:-D

    Odpovědět

  • rolajs rolajs

    mňáám KOLOŠVARSKÉ zelí Fíííborné :DDD

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Mńam, dělám jako Kološvár, tož si vyberte :-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • Věrka. Věrka.(neregistrovaný)

    Co to tady je za zvyk, neustále někoho napomínat na jeho pravopis a nebo názvosloví. Vždyť je to jen o vaření, tak by se to tak také mělo snad i brát. Snad nebude tak zle, když jsem se ozvala i když jsem neregistrovaná.

    Odpovědět

  • AntoninZ AntoninZ

    Nojo, asi by to mělo být podle země původu, tedy maďarsky. Jenže guláš taky píšem česky. :-)

    Odpovědět

  • MIKIKE MIKIKE

    bibinko píše se to Kolozsvárské zelí:-)

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Po slovensky sa píše tak,ako je v recepte,teda so "ž",ale neviem ako u vás,Bibi:-8Dávno som nerobila,musím to napraviť:-p;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Bibinka: To není jednoznačné. Maďarsky je to Kolozsvár, Slovensky Koložvár, česky Kološvár, německy Klausenburg, rumusky Kluž...vyber si ;-):-))

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Maiki, nepíše se KoloŠvárské zelí:-? Teď jsem z toho jelen:-D, ale zelí je fajn. Máš 1.boda:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kološvárské zelí na madarsky zpusob recept koložvárské zelí zakysane zeli kolozsvárské zelí kološvár monika z kopečku koložvarske zeli recept koložvár mleté maso kolosvar recept mleté maso,sl.zelí zelí s rýží štýrské zelí mlete maso s rýží a zelím zelí mleté maso rýže recept ryze zeli mlete maso recepty domácí zakysané zelí koložvárské pečené zelí kolozsvár recept mlete maso, zeli, ryze kolzvarske zeli

Zapomněl/a jsem heslo