Máslová vánočka z pěti pramenů
Také si rádi pochutnáte na domácí vánočce, a to nejen o Vánocích? Při pečení provoní krásně domov, a což teprve lahodná chuť, když ji krájíme k snídani. Náš recept vás provede přípravou této tradiční pochoutky pletené z pěti pramenů.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 802 kJ / 4 255 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 91,06 g |
Tuky | 118,89 g |
Vláknina | 24,52 g |
Cholesterol | 374 mg |
Sodík | 41 mg |
Sůl | 0,05 g |
Sacharidy | 692,87 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na drožďový kvásek (omládek) v míse dobře promícháme a zakryté necháme 45-60 minut kynout.
Krok 2: K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude asi 60-75 minut kynout.
Krok 3: Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly, protože bude stačit na dvě vánočky.
Krok 4: Každý díl rozdělíme na 5 kousků, ty zakulatíme a necháme 10 minut odpočinout. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 5: Vyválíme 5 stejně dlouhých pramenů, které na jednom konci dobře spojíme.
Krok 6: Rozdělíme je na 2 + 3 prameny.
Krok 7: Vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme ho na stranu, kde jsou prameny dva.
Krok 8: Tento krok opakujeme pořád dokola - vždycky vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme na stranu, kde jsou prameny dva.
Krok 9: Až dopleteme do konce, konečky všech pramínků stiskneme dohromady a zahrneme pod vánočku.
Krok 10: Hotovou vánočku necháme na plechu nakynout, pomažeme vejcem a posypeme mandlemi. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Teplotu ihned snížíme na 170 °C a asi 30-35 minut pečeme.
Zveřejněno 28. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Máslová vánočka z pěti pramenů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mEwp
Moje poznámka
Máslová vánočka z pěti pramenů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mEwp
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 35 minutami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 11 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 15 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 19 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Půlnoční flamendr
Slavista62 před 42 minutami
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
Slavista62 před 43 minutami
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 10 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 10 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 13 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 14 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 15 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 15 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 16 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 16 hodinami
Tématické fráze:
vánočka,
pletení vánočky ze šesti pramenů,
domácí pekárna recepty,
pletení vánočky ze šesti,
vánočka ze šesti,
pletení vánočky ze 6,
pletení vánočky,
pletení vánočky ze 4 pramenů,
vánočka ze 6,
vanočka pletení,
pletení vánočky z pěti,
recept vanocka,
vánočka recept,
vánočka z hladké mouky,
domácí vánočka,
pleteme vánočku,
pletení vánočky ze 6 pramenů,
jak uplést vánočku,
pletení vánočky z 6 pramenů,
vynikající vánočka
Suroviny:
voda,
med,
droždí,
mouka hladká,
voda,
máslo,
cukr,
sůl,
mouka hladká,
vejce,
vejce,
mandle plátkové
Komentáře (199)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Rozmarýnové uzlíky
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0Jinak vyloženě dokonalá
magdalenka: jsi zlatá
Všichni byli nadšení. Přidávám do toho rozinky nebo brusinky a dvě hrsti posekaných oříšků..
cathleen: objevila jsem teď Váš Velikonoční mazanec ,vyzkouším i ten , děkuji za úžasné recepty
A veliké díky i za foto s nádhernou vánočkou
Dovoluji si přidat fotku a děkuji za bezkonkurenční recept
Krásné Vánoce všem????️
Jinak zadělat můžete ručně tak, jako popisuji postup v pekárně. Omládek je tady právě kvůli větší nadýchanosti vánočky
Jinak tento recept je úplně luxusní, peču velmi často - i na dovolené atd, na hory, dětem na svačinu.
V Sama doma paní pletla vánočku z osmi pramenů, moc se mi to líbilo, takže v sobotu budu mít premiéru. Ta se nemůže rozjet, nešpejluje se a tvar je báječný. Bez symboliky.
Kdysi jsem takové pletení viděla v Hledání ztraceného času, v Masarykových domovech pekli vánočky pro obyvatele a právě tímto způsobem, vánočky byly velmi dlouhé a nedalo se vidět, jak to pekaři dělají.
Uvítala by som v recepte teplotu a čas - na Pekárnománii to máš.
Ďakujem za skvelý recept, kto sa bojí komplikovaných receptov a pletenia vianočky - tento recept doporučujem!!!
hospodyne: to je opravdu prima vychytávka pro toho, kdo by mohl mít ze zaplétání vánočky veliké obavy, díky
Různé zaplétání je tady ve videu - 10 způsobů
https://www.youtube.com/watch?v=T99q8NPLdYU
Klidně ho umíchejte v misce ručně, pak vyškrábněte do pekárny a nechte tam 45 minut kynout. Pak přidejte zbytek surovin a hned nechte pekárnou umíchat těsto. Bez předehřevu, protože o to déle by omládek stál a stárnul.
Vypadá to složitě, ale není a péct s omládkem se opravdu vyplatí. Však vyzkoušejte!
hospodyne: promiň, tvůj komentář mi nějak utekl...ale také děkuji, jsem moc ráda, že tak chutná