Postup přípravy
Krok 1: Smoštovaná jablka z moštárny :
Mošt PASTERIZUJEME - zahříváme po částech v hrnci na 75-80°c (zavařovací teploměr přímo do moštu) a horký plníme do sklenic, nebo bezbarvých pet lahví. Horké zavíčkujeme. Plníme tak na 90%. Takto pasterizovaný mošt se nekazí, vydrží celou zimu, skladovat lze na balkoně, nebo kdekoliv na chladnějším místě. Krok 2: Strouhaná jablka:
Jablka zbavit jadřinců a slupek, nastrouhat nahrubo a jen tak na sucho naplnit zavařovací sklenice po okraj. Jablka natlačit co se vejde. Pokud jsou hodně šťavnatá, přebytečnou šťávu odlít (a vypít). Zavíčkovat a zavařit v myčce na nejdelší program (hrnce). Použití na štrúdl a jiné moučníky, kam se hodí strouhaná jablka. (Takto jablka uchovávala už moje babička.) Krok 3: Jablečný kompot:
Jablka na čtvrtky, zbavit slupek a jadřinců, naskládat do sklenic, přidat do každé 3 hřebíčky a 2 lžíce cukru, zalít vodou, zavíčkovat. Nakládat opět do myčky a spustit nejdelší program. Použití na ovocné moučníky, pod želé, nebo jen tak do mističky jako svačinku, nebo lehký dezert po obědě. Tak se baštil za našeho dětství. Vhodný i jako příkrm pro kojence (hřebíček před konzumací odstraníme). Krok 4: Křížaly:
Jablka zbavit jadřinců a i se slupkami nakrájet na plátky. Sušit v sušičce nebo troubě dokřupava! Skladovat v uzavřených nádobách (od cara, müsli, nebo v zavařovacích sklenicích). U ovoce se doporučuje sušit do měkka, ale u křížal je mnohem chutnější si křupnout. Jako pohoštění pro hubnoucí návštěvy a jiné "dietáře" vřele doporučuji. Klidně plnou mísu na stůl. V celofánovém sáčku je to i milý dáreček.
Mošt PASTERIZUJEME - zahříváme po částech v hrnci na 75-80°c (zavařovací teploměr přímo do moštu) a horký plníme do sklenic, nebo bezbarvých pet lahví. Horké zavíčkujeme. Plníme tak na 90%. Takto pasterizovaný mošt se nekazí, vydrží celou zimu, skladovat lze na balkoně, nebo kdekoliv na chladnějším místě. Krok 2: Strouhaná jablka:
Jablka zbavit jadřinců a slupek, nastrouhat nahrubo a jen tak na sucho naplnit zavařovací sklenice po okraj. Jablka natlačit co se vejde. Pokud jsou hodně šťavnatá, přebytečnou šťávu odlít (a vypít). Zavíčkovat a zavařit v myčce na nejdelší program (hrnce). Použití na štrúdl a jiné moučníky, kam se hodí strouhaná jablka. (Takto jablka uchovávala už moje babička.) Krok 3: Jablečný kompot:
Jablka na čtvrtky, zbavit slupek a jadřinců, naskládat do sklenic, přidat do každé 3 hřebíčky a 2 lžíce cukru, zalít vodou, zavíčkovat. Nakládat opět do myčky a spustit nejdelší program. Použití na ovocné moučníky, pod želé, nebo jen tak do mističky jako svačinku, nebo lehký dezert po obědě. Tak se baštil za našeho dětství. Vhodný i jako příkrm pro kojence (hřebíček před konzumací odstraníme). Krok 4: Křížaly:
Jablka zbavit jadřinců a i se slupkami nakrájet na plátky. Sušit v sušičce nebo troubě dokřupava! Skladovat v uzavřených nádobách (od cara, müsli, nebo v zavařovacích sklenicích). U ovoce se doporučuje sušit do měkka, ale u křížal je mnohem chutnější si křupnout. Jako pohoštění pro hubnoucí návštěvy a jiné "dietáře" vřele doporučuji. Klidně plnou mísu na stůl. V celofánovém sáčku je to i milý dáreček.
Zveřejněno 25. 12. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Spousta jablek a žádný sklep
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mr4n
Moje poznámka
Spousta jablek a žádný sklep
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mr4n
Nejnovější recepty
Švestkový koláč s marcipánem
Přidáno před 27 minutami
Mřížkový povidlový koláč
Přidáno před 13 hodinami
Polévka s ratatouille
Přidáno před 13 hodinami
Maso na špejli
Přidáno před 13 hodinami
Medová směs s adžikou
Přidáno před 13 hodinami
Kynuté rumové muffiny
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
Medvidek před 29 minutami
Italská rajčatová polévka
Bohunka37 před 44 minutami
Babiččina rychlá kulajda
olivka před 2 hodinami
Pečená řepa s česnekem
vojfrancezska před 14 hodinami
Americké okurky
Ludmilka Sykorova před 14 hodinami
Kyselá polévka ze zelených fazolek
Kajkajak před 15 hodinami
Domácí kečup
zuzik8 před 16 hodinami
Plněné papriky
Cernousek před 16 hodinami
Topinka ala Mamka
Nikolina03 před 16 hodinami
Lečo - polotovar
Dagmardasa před 16 hodinami
Suroviny:
jablko,
mošt jablečný,
koření hřebíček
Komentáře (13)
Kompot a strouhaná určitě udělm , právě jsem nevěděa ,jestli slívat šťávu a přidávat cukr .
Zaujalo mě to zavařování v myčce, já mám nejdelší program 143 minut a 70 °, bude to stačit ? Děkuji