Suroviny pro 8
8
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 168 kJ / 2 191 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 327,89 g |
| Tuky | 35,48 g |
| Vláknina | 16,48 g |
| Cholesterol | 705 mg |
| Sodík | 10,78 g |
| Sůl | 27,20 g |
| Sacharidy | 133,05 g |
Postup přípravy
Krok 1: Přivedeme k varu 2 litry vody, osolíme dvěma lžičkami soli, přidáme 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření a lžička a půl celého černého pepře. Maso 1,5 kg hovězího předního, s kostí (libové, např. v Ternu) , omyjeme, dáme do vroucí vody a vaříme pod pokličkou na středním plameni do změknutí, max. 2 hodiny. Maso dáme následně zchladnout a nakrájíme na plátky. Vývar použijeme do základu.
Krok 2: Základ na omáčku: cibuli nakrájenou na kostičky, osmahneme na másle v hluboké pánvi, až začne zlátnout, přidáme 2 menší nastrouhané mrkve, 3 kusy řapíkatého celeru, nakrájeného na jemno. Osmahneme na mírném plameni cca 10 minut, podlijeme celým vývarem a přidáme ještě další 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření a tymián, 3 nakrájená rajčata. Podusíme 40 minut. Zchladíme, propasírujeme do hlubokého hrnce a dáme vařit na mírný oheň.
Krok 3: Vedle na pánvi uděláme světlou jíšku (2 plátky másla a 3 lžíce hladké mouky), 2 protlaky (dle gusta Coop, 115 g) přidáme ke zbytku. Jíšku odstavíme vedle a necháme lehce zchladnout a nasypeme ji do hrnku. Nalijeme k ní trochu studené vody, rozkvedláme a přidáme do omáčky. Omáčku můžeme chvíli míchat kvedlačkou a rozmixovat tak, aby nedělala cucky. Po 15 minutách varu nastane finální dochucení. Lžička mleté skořice, lžička soli a 3 lžíce cukru, 1/8 masoxu, špetka tymiánu.
Zveřejněno 14. 5. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rajská omáčka báby Valerie
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jwRP
Moje poznámka
Rajská omáčka báby Valerie
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jwRP
Nejnovější recepty
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 13 hodinami
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 16 hodinami
Brynzové halušky
Přidáno před 18 hodinami
Sýrové placky
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 22 hodinami
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 4 minutami
Květáková polévka
Eva_H před 9 hodinami
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 11 hodinami
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 12 hodinami
Svačinové sendviče
Kajkajak před 12 hodinami
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 13 hodinami
Jarní salát
Kajkajak před 14 hodinami
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 14 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
lelka12 před 15 hodinami
Gulášovka s kysaným zelím
lelka12 před 15 hodinami
Tématické fráze:
bába tutovka,
3 lžičky masoxu,
rajská omáčka recept,
rajská omáčka bez mouky,
výborná rajská omáčka z předního hovězího,
omáčky podle šroubka,
rajská omacka 8 porci,
rajská omáčka masox,
rajská omáčka podle pana šroubka,
kecup z 1.5kg rajčat,
hovězí přední bez kosti recepty rajská,
bába tutuvka,
domácí kečup 1,5kg rajčat
Suroviny:
přední hovězí,
rajče,
cibule,
celer řapíkatý,
mrkev,
bobkový list,
koření nové koření,
tymián,
pepř černý,
skořice,
máslo,
mouka hladká,
masox,
sůl,
cukr
Komentáře (3)
No, podobnou údajně vařila i bába Tutovka (s celou kostkou masoxu, nebo úúúplně bez masoxu)