Jidáše
Tyto sladké kynuté uzly zvládne doma upéct každý - příprava je jednoduchá a s hladkým těstem se velmi dobře pracuje. Hotové jidáše jsou potřené vajíčkem a pokapané medem, takže se krásně lesknou a voní po medu.
Suroviny pro 15 kusů
15kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 396 kJ / 2 724 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 80,84 g |
Tuky | 71,38 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 700 mg |
Sodík | 727 mg |
Sůl | 1,74 g |
Sacharidy | 430,32 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 2: Z droždí, mléka a 2 lžiček cukru zaděláme kvásek.
Krok 3: Cukr, tuk a žloutky utřeme do světlé pěny a osolíme. Přidáme mouku a vykynutý kvásek.
Zpracujeme v tužší těsto, které necháme kynout asi 1 hodinu. Krok 4: Z těsta nakrájíme kousky, ze kterých vyválíme tenké proužky a ty stáčíme do spirály. Tvary přeložíme na plech a potřeme rozkvedlaným vejcem. Krok 5: Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut, aby byly dozlatova. Krok 6: Teplé jidáše pokapeme medem a podáváme.
Zpracujeme v tužší těsto, které necháme kynout asi 1 hodinu. Krok 4: Z těsta nakrájíme kousky, ze kterých vyválíme tenké proužky a ty stáčíme do spirály. Tvary přeložíme na plech a potřeme rozkvedlaným vejcem. Krok 5: Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut, aby byly dozlatova. Krok 6: Teplé jidáše pokapeme medem a podáváme.
Zveřejněno 13. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M1AQ
Moje poznámka
Jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M1AQ
Nejnovější recepty
Hruškový koláč
Přidáno před 14 hodinami
Roláda z panenky se šunkou, sýrem a špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Smaženice
Přidáno 19. 9. 2025 20:29:00
Květákový řízek
Přidáno 19. 9. 2025 13:40:02
Krůtí maso v zelenině s bulgurem
Přidáno 19. 9. 2025 09:58:12
Těstoviny s rajčaty a olivami
Přidáno 18. 9. 2025 20:59:37
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Matjesy z cukety
Barča před 8 hodinami
Svíčková hovězí z trouby podle rodinného receptu
Stefi.f před 8 hodinami
Zapečené kuřecí s kari
Valis před 9 hodinami
Bramboračka s čerstvými houbami
LucieKrou před 10 hodinami
Šopský salát
Kajkajak před 11 hodinami
Pečená švestková povidla
Dannulka před 11 hodinami
Letní cuketový salát s lososem
misula29 před 11 hodinami
Vepřové na houbách
Misicka77 před 11 hodinami
Drobenkový koláč s ovocem a posypkou
Haninkakan před 14 hodinami
Poctivá květáková polévka
boxerka69 před 14 hodinami
Tématické fráze:
jidáše,
jidaš,
jidáši,
těsto na jidáše,
pečené jidáše,
jidáše pečivo,
jidáše s medem,
kynuté jidáše,
skořicové jidášky,
pečivo jidaš,
jidáše recept,
pečivo jidáše,
pečený jidáš,
jidáši pečivo,
jidáš s medem,
recept na jidase,
výborné jidáše,
jidáš pečivo,
jidáš recept,
skořicové jidáše
Suroviny:
droždí čerstvé,
mléko,
cukr,
žloutek,
máslo,
mouka polohrubá,
sůl,
vejce,
med
Komentáře (10)