"Opilý" rebarborový koláč
Využijte jarní čas k přípravě rebarborového koláče. Zvlášť v době, kdy je rebarbora v té nejlepší formě. Upečení koláče neodkládejte. Využijte první volnou chvilku. Výsledek je totiž přímo nebezpečně chutný!
Suroviny pro 9 porcí
kulatá forma průměr 32 cm
9porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 135 kJ / 2 183 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 24,91 g |
Tuky | 125,24 g |
Vláknina | 4,00 g |
Cholesterol | 624 mg |
Sodík | 158 mg |
Sůl | 0,34 g |
Sacharidy | 237,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kvasnice nadrobíme do hrnečku, přidáme špetku cukru a polovinu vlažného mléka.
Krok 2: Do mísy dáme mouku, sůl, cukr a promícháme. Přidáme celé vejce a rozpuštěné máslo a kvásek. Těsto začneme promíchávat a přidáváme mléko podle potřeby. Hotové těsto odložíme i s mísou na teplé místo a zapneme troubu na 200 °C.
Krok 3: Kulatou formu o průměru 32 cm vymažeme a posypeme strouhankou. Těsto nenecháváme kynout, přendáme ho na vymazaný plech a rukama rozprostřeme po celé ploše. Po okrajích vytvoříme z těsta zvýšené okraje, aby šťáva zůstala na koláči a ne pod ním. Okraje potřeme vajíčkem.
Krok 4: Rebarboru oloupeme, nakrájíme na špalíčky cca 1 cm vysoké, z jablíčka odstraníme jádřinec a nakrájíme ho na tenké plátky.
Krok 5: Poklademe jimi připravený koláč dle momentální fantazie a posypeme připravenou drobenkou.
Krok 6: Koláč dáme do vyhřáté trouby a na 200 °C pečeme cca 20 minut a poté snížíme na 180 °C a dopékáme 10 minut.
Krok 7: Hotový, vychladlý koláč nakrájíme a každou porci svlažíme 2-3 lžičkami vaječného koňaku, dětem dáme šodó.
Zveřejněno 16. 5. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
"Opilý" rebarborový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pBQ2
Moje poznámka
"Opilý" rebarborový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pBQ2
Nejnovější recepty
Brynzová pěna
Přidáno před 4 hodinami
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno před 8 hodinami
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 18 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 18 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Velikonoční nádivka z letáku Albert
radekfiala před 4 hodinami
Sýrová pomazánka na topinky à la tatarák
Didi07 před 5 hodinami
Buchta z jogurtu
husarikovalenka před 6 hodinami
Těstovinový salát s tuňákem a vejcem
Lucie1001 před 6 hodinami
Hrášková polévka podle Pohlreicha
Verunka 81 před 6 hodinami
Salát Coleslaw
bublinka.1 před 7 hodinami
Kuřecí plátky v bylinkové omáčce
RomanaMonika před 8 hodinami
Bublanina II
Frana74 před 9 hodinami
Řezy se zakyskou
Koffi před 11 hodinami
Bábovka...
Marcela0123 před 11 hodinami
Tématické fráze:
rebarborový koláč,
dietní rebarborový koláč,
recept na koláč z rebarbory,
rebarborovo borůvkový koláč,
rebarborový koláč do kulaté formy,
kulatý rebarborový koláč,
opylý rebarborový kolač,
báječný opilý izidor,
opilý skotský koláč,
kolač svatého jana,
recepty z rebarbory,
dietni recept s rebarborou,
bajecny rebarborovy kolac,
dietní koláč z rebarbory,
skotský koláč,
koláč rebarborový dietní,
rebarborový dietní koláč,
dietní z rebarbory,
rebarbora recepty,
recept rebarborový koláč
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
kvasnice,
mléko,
vejce,
rebarbora,
jablko zelené,
sůl,
koňak vaječný,
brusinky sušené,
máslo,
mouka hrubá,
cukr krystal
Komentáře (20)
Koláč je dobrý i s borůvkami, s broskvemi i se švestkami. Možná i s jiným ovocem, ale to jsem nezkoušela.
Pravdou je, že od publikování tohoto receptu uběhla nějaká ta voda v potoce
kynuté těsto trochu jinak
Už chladne
Když použiji mantry valné části zdejšího osazenstva
ad.3 postupu:
Říkal jsem si, jak asi se těsto roztahuje rukama na STROUHANCE
Nakonec jsem těsto zadělal bez přemýšlení přesně podle surovin... Nebylo to ani na roztahování rukama, ani na lité těsto, tak jsem ho k okrajům natáhl špachtlí
A protože s rebarborou se snoubí
Posypky jsem použil celou dávku podle "mého" rcp (600g + dva žloutky)
No, už se těšííím...
Zpravidla nechválím den před večeří, ale:
1. nevím co s eierkoňakem (vedl. produkt po tvorbě makronek)
2. potřebuji zkusit nově upravenou drobenku
3. vnůčence jsou pozvány na pomaturitní jídlo
4. permanentně mě honí mlsná
Pozítří tedy zabiju 4 mouchy najednou