"Opilý" rebarborový koláč

rozmarynaH Kuchařka:

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut pečení PT1H00M PT0H30M PT0H30M 8 porcí Moučníky , Kynuté 12 názorů

59
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Suroviny

250 g hladké mouky včetně hrsti polohrubé
50 g moučkového cukru
60 g másla
20 g kvasnic
125 ml mléka
1 celé vejce + na pomazání okrajů
3-4 stonky rebarbory
1 zelené jablko neloupané
trochu soli
vaječný koňak
sušené brusinky (nemusí být)
Na drobenku:
80 g másla
80 g hrubé mouky
120 g krystalového cukru
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kvasnice nadrobím do hrnečku, přidám špetku cukru a polovinu vlažného mléka.

  2. Do mísy dám mouku, sůl, cukr a promíchám, přidám celé vejce a rozpuštěné máslo a kvásek. Těsto začnu promíchávat a přidávám mléko dle potřeby. Hotové těsto odložím i s mísou na teplé místo a zapnu troubu na 200°C.

  3. Kulatou formu o průměru 32 cm vymažu a posypu strouhankou. Těsto nenechávám kynout, přendám ho na vymazaný plech a rukama rozprostřu po celé ploše, po okrajích vytvořím z těsta malé hráze, aby šťáva zůstala na koláči a ne pod ním. Okraje potřu rozšlehaným vajíčkem.

  4. Rebarboru oloupu nakrájím na špalíčky cca 1 cm vysoké, z jablíčka odstraním jádřinec a nakrájím na tenké plátky.

  5. Pokladu jimi připravený koláč dle momentální fantazie a posypeme připravenou drobenkou.

  6. Koláč dám do vyhřáté trouby a na 200°C peču cca 20 minut a poté snížím na 180°C a dopékám 10 minut.

  7. Hotový, vychladnutý koláč nakrájím a každou porci svlažím 2-3 ČL vaječného koňaku, dětem dávám šodó.

Poznámka

Tenhle koláč dělám 2-3 za reveňovou sezónu, tj. do Svatého Jana 24.06. Pak prý už to moc neprospívá zažívání.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: "Opilý" rebarborový koláč

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    anomis07: Děkuji za milý komentář:-K, není nic úžasnějšího, než když se vše povede a ještě sklidíš chválu. Tak ještě jednou díky a jen poznamenám, že na stejné těsto dávám i švestky nebo borůvky. Obzvlášť s borůvkami mizí rychlostí blesku:-p

    Odpovědět

  • anomis07 anomis07

    Zkusila jsem tento koláč,protože nám babička poslala rebarboru a musím podotknout,že byl báječný.Co jsem ho dopekla tak se do něj celá rodinka pustila a jen si chválily.Takže já jsem spokojená když chutná a tento recept je úžasný.:-K:-D

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    Anna Kocikova:My také ne, ale výjimka je právě tenhle koláč a potom koláč se švestkami a borůvkami.Děkuji za bodík:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Jen jsem polkla:-))My doma na sladké moc nejsme,ale tahle dobrota i ukrojený klínek vypadají moc dobře:-K:-p+:yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    rebeka:zkus a až budeš mít rebarboru oloupanou a nakrájenou, tak já jí ještě dám do misky a prohodím jí vrchovatou PL krystalového cukru-máme jí rádi hodně do sladka. Díky za zájem:-K

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

  • rebeka rebeka

    moc hezký koláček:-K:-):yes::yes: hned, co dostanu reveň:-D, spáchám;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    AniCiz:Já děkuji za milý komentář:-K

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    děkuji,tomu věřím a zítra hned upeču..:-*:-K

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    AniCiz: na talířku a polévá se dle chuti. Je to moc dobré.

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes:rebarboru mám ráda,recept je fajn..jen dotaz: tím šodó- přelévá se na talířku,nebo ještě na plechu ? :-S

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo