Vanilkové makovky
Co lepšího si lze k snídani přát, než sladké makovky vonící vanilkou! Celý svět se nám hned bude zdát krásnější. Nadýchané těsto vypečených makových rohlíčků s kávou nebo čajem nám hned rozjasní celý den.
Suroviny pro 16 kusů
16kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 044 kJ / 2 401 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 65,86 g |
Tuky | 71,25 g |
Vláknina | 15,80 g |
Cholesterol | 471 mg |
Sodík | 35 mg |
Sůl | 0,07 g |
Sacharidy | 366,09 g |
Postup přípravy
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Krok 2: Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout. Krok 3: Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a zapneme program Těsto. Krok 4: Vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme, rozdělíme na dva kusy a z každého uděláme malý bochníček. Krok 5: Po 10 minutách odpočinku obě těsta rozválíme do kruhu a rádýlkem (kolečkem na pizzu nebo nožem) je rozdělíme na osminy. Krok 6: Všechny klínky těsta smotáme do rohlíčků, které uložíme kynout na plech s pečicím papírem. Krok 7: Po 30-40 minutách makovky potřeme vejcem, rozšlehaným se lžící mléka a posypeme celým mákem. Krok 8: Pečeme ve vyhřáté troubě na 190-200 °C asi 13-17 minut.
Zveřejněno 1. 7. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vanilkové makovky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/050y
Moje poznámka
Vanilkové makovky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/050y
Nejnovější recepty
Kefírové koláčky s tvarohem a povidly
Přidáno před 2 hodinami
Palačinková růže
Přidáno před 10 hodinami
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno 9. 5. 2025 11:41
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno 9. 5. 2025 11:34
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno 9. 5. 2025 11:28
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno 9. 5. 2025 11:19
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Arabský twister alá KFC
Marcela0123 před 1 hodinou
Bublanina
scorpioon01 před 1 hodinou
Muffiny s lesním ovocem
olonik před 1 hodinou
Buchta - prošívaná deka
Jana292 před 2 hodinami
Pomalu pečená vepřová kýta
martivan před 3 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
IvanaK před 3 hodinami
Omáčka z hlívy ústřičné
malirka před 3 hodinami
Bábovka z podmáslí
kyskamaryska před 5 hodinami
Okurkový salát
JakubM před 5 hodinami
Suroviny:
voda,
žloutek,
sádlo,
sůl,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr vanilkový,
droždí čerstvé,
vejce,
mák
Komentáře (17)
Nedávno jsem našla na půdě staré dřevěné necky na těsto, asi ještě po prababičce. Dost velké, z dětství si je pamatuji. Z kolika litrů babičky zadělávaly, když nás bylo pořád moc a třikrát týdně bylo pečené jako hlavní chod, to si už netroufám odhadnout. O takové práci se nám už naštěstí ani nesní