Vanilkové makovky
Co lepšího si lze k snídani přát, než sladké makovky vonící vanilkou! Celý svět se nám hned bude zdát krásnější. Nadýchané těsto vypečených makových rohlíčků s kávou nebo čajem nám hned rozjasní celý den.
Suroviny pro 16 kusů
16kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 044 kJ / 2 401 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 65,86 g |
| Tuky | 71,25 g |
| Vláknina | 15,80 g |
| Cholesterol | 471 mg |
| Sodík | 35 mg |
| Sůl | 0,07 g |
| Sacharidy | 366,09 g |
Postup přípravy
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Krok 2: Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout. Krok 3: Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a zapneme program Těsto. Krok 4: Vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme, rozdělíme na dva kusy a z každého uděláme malý bochníček. Krok 5: Po 10 minutách odpočinku obě těsta rozválíme do kruhu a rádýlkem (kolečkem na pizzu nebo nožem) je rozdělíme na osminy. Krok 6: Všechny klínky těsta smotáme do rohlíčků, které uložíme kynout na plech s pečicím papírem. Krok 7: Po 30-40 minutách makovky potřeme vejcem, rozšlehaným se lžící mléka a posypeme celým mákem. Krok 8: Pečeme ve vyhřáté troubě na 190-200 °C asi 13-17 minut.
Zveřejněno 1. 7. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vanilkové makovky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/050y
Moje poznámka
Vanilkové makovky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/050y
Nejnovější recepty
Pizza z listového těsta s plněným okrajem
Přidáno před 46 minutami
Vepřová panenka s nádivkou ze sušených švestek podle Mirka Kaliny
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí paličky ve slanině
Přidáno před 4 hodinami
Fazolový salát s mrkví a párkem
Přidáno před 12 hodinami
Batátová kaše
Přidáno před 13 hodinami
Krkovička s dýňovo-bramborovou kaší
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špagety à la carbonara
Ajkad před 3 minutami
Kuřecí s medovo-hořčicovou omáčkou s koprem
Diesel před 1 hodinou
Cuketový perník
lunav1 před 2 hodinami
Hrníčková bábovka
lunav1 před 2 hodinami
Dršťková polévka z jižní Moravy
alena.kyp před 2 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
Atilla před 4 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
brtna před 12 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
brtna před 12 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
brtna před 12 hodinami
Babiččina fazolačka
Marierosulkova před 13 hodinami
Suroviny:
voda,
žloutek,
sádlo,
sůl,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr vanilkový,
droždí čerstvé,
vejce,
mák
Komentáře (20)
Nedávno jsem našla na půdě staré dřevěné necky na těsto, asi ještě po prababičce. Dost velké, z dětství si je pamatuji. Z kolika litrů babičky zadělávaly, když nás bylo pořád moc a třikrát týdně bylo pečené jako hlavní chod, to si už netroufám odhadnout. O takové práci se nám už naštěstí ani nesní