Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lokše s povidly a mákem

Lokše jsou chutné a levné jídlo, původem pocházející ze Slovenska. Na jejich přípravu budete potřebovat pouze uvařené brambory ve slupce, hladkou mouku a sůl. Placky z tohoto těsta opékáme na pánvi. Hotové potíráme a sypeme podle chuti.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vareniste.cz Vareniste.cz

Středně náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby vaření brambor

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby vaření brambor)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 201 kJ /
526 kcal
Bílkoviny12,20 g
Tuky16,86 g
Vláknina11,72 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 417 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy75,52 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nameleme mák. Můžeme sice koupit namletý, ale chuť čerstvě umletého máku je mnohem lepší. Smícháme s moučkovým cukrem. Krok 2: Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Ještě teplé oloupeme a prolisujeme nebo můžete nastrouhat na struhadle najemno. Krok 3: Nastrouhané brambory dáme na pomoučený vál a zasypeme trochou hladké mouky. Začneme zpracovávat pružné a hladké těsto. Přidáváme tolik mouky, aby se těsto nelepilo. Krok 4: Z těsta uděláme váleček a rozdělíme jej na stejně velké kusy. Z každého kousku vyválíme placku silnou asi 3 mm. Krok 5: Rozehřejeme pánev a potřeme ji rozpuštěným máslem. Každou placku opékáme dozlatova až dohněda, asi 2–3 minuty z každé strany. Krok 6: Lokše potřeme povidly, zavineme do ruličky a na talíři posypeme mákem.

Zveřejněno 2. 1. 2016

Poznámka autorky Vareniste.cz

Další mé recepty najdete na: http://www.vareniste.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lokše s povidly a mákem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5XZv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lokše s povidly a mákem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5XZv

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Lokše jsou skvělé sladké ( povidla, mák ) a také slané ( příloha k pečené huse ). Dělá se na suché pánvičce a po upečení se potírají sádlem. Máslo nedávám. U receptu chybí gramáž surovin, začínající kuchařky by měly znát kolik čeho se dává.

To se mi moc líbí, Martinko:yes:

lencas: Já si také vařím sama, proto je na blogu takových 90% receptů vytvořených pro jednoho :-) Placky jsou takové 4 menší. Mohlo by se říci, že dvě menší porce, ale moje maminka byla zrovna při chuti :-D

Marta Urbancová:Těší mě, že jsem ve vás vzbudila takovou pěknou vzpomínku :-) Dobrou chuť!

Marta Urbancová 2. 1. 2016 20:10
Dobrý večer.Lokše přímo miluji,dělávala mi je babi na Slovensku,jako malé.Jen je plnila mletým mákem s cukrem.Dělávala je na peci.Jen tak dala na holou pec a pekla.Byly přímo famozní.Po upečení je potírala rozpuštěným sádlem.To,ale bylo před 50 lety.Normálně je zítra vyzkouším.Díky za recept

nádhera, miluji recepty na jednu porci , jsem sama,, jen dotaz kolik placek z toho tak je

Tématické fráze:
lokše s makem, bramborové lokše s mákem, lokše recept s s mákem, bramborove lokse s povidly, lokse jen z mouky, lokše s povidlím, lokše s tvarohem, bramborové lokše s povidly a mákem, lokše, recept lokśe s povidly a mákem, tvarohové lokše, bramborové placky s povidly a mákem, lokše s povidlím a mákem, lokse s s povidlím, kde koupit lokše, recept lokše, lokše plněné mákem, lokse s povidlama, lokše z mákem, bramborove lokse s povidlim

Suroviny:
brambory, mouka hladká, sůl, máslo, mák, cukr moučkový, povidla švestková

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu