Velikonoční perníkoví zajíčci-hned k jídlu
Na Velikonoční pondělí nesmí chybět také bohatá odměna pro příchozí koledníky. Zajíčci z perníku jsou ideální volbou. Dají se využít i jako jedlá dekorace. Po upečení jsou perníčky hned měkké a krásně voní po medu.
Suroviny pro 35 kusů
35kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 578 kJ / 1 572 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 36,41 g |
| Tuky | 59,39 g |
| Vláknina | 6,10 g |
| Cholesterol | 599 mg |
| Sodík | 1,77 g |
| Sůl | 0,24 g |
| Sacharidy | 219,95 g |
Postup přípravy
Krok 1: V míse smícháme mouku s moučkovým cukrem, jedlou sodou a kořením do perníku. V mouce uděláme důlek a přidáme rozpuštěné vlahé máslo, tekutý med a vejce.
Krok 2: Vidličkou začneme zpracovávat těsto, později pokračujeme rukou. Vytvoříme vláčné a hladké těsto, které vložíme do mikrotenového sáčku a necháme v chladu zhruba 2 hodiny (ale klidně i déle) odležet.
Krok 3: Pak těsto po částech na lehce pomoučené silikonové podložce vyválíme na sílu zhruba 4 mm. Těsto nesmí být vyváleno moc tence. Můžeme vyvalovat i mezi 2 kusy mikrotenu.
Krok 4: Z vyváleného těsta pomocí vykrajovátka vykrojíme zajíčky, které ukládáme na plech s teflonovou fólií a nebo pečicím papírem.
Krok 5: Dále z těsta připravíme velmi malé kuličky, které na jednom místě lehce navlhčíme vodou a položíme na zajíčky v místě ocásku. Velmi lehce přitiskneme.
Krok 6: Plech vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme zhruba 8 minut. Tato doba je pouze orientační, záleží na síle těsta a velikosti tvarů.
Krok 7: Upečené zajíčky vyjmeme z trouby a ihned potřeme žloutkem, rozšlehaným s jednou lžící vody.
Krok 8: Pak je z horkého plechu přendáme na jinou rovnou podložku a necháme zchladnout.
Zveřejněno 11. 4. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční perníkoví zajíčci-hned k jídlu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zVWr
Moje poznámka
Velikonoční perníkoví zajíčci-hned k jídlu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zVWr
Nejnovější recepty
Rukolový salát s balkánským sýrem a jablkem
Přidáno před 3 hodinami
Salát se smažákem
Přidáno před 4 hodinami
Cizrna s cuketou a rajčaty na cibuli
Přidáno před 5 hodinami
Máslovo-ořechová bábovka
Přidáno před 14 hodinami
Ostrá masová směs s rýží
Přidáno před 20 hodinami
Palačinky s dušenými jablky
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Makový závin hrnkový
titi96 před 37 minutami
Palačinky s dušenými jablky
Veros51 před 1 hodinou
Ostrá masová směs s rýží
Veros51 před 1 hodinou
Jednoduché Margot řezy
Misad před 2 hodinami
Kančí na červeném víně
wimra před 3 hodinami
Čokoládová bábovka ze zakysané smetany
Verunkavh před 4 hodinami
Jablkovo-ořechová bábovka
Noumik před 5 hodinami
Flíčky se zelím a uzeným bůčkem
Carlosss40 před 6 hodinami
Vepřová kýta po uhersku
Vosats před 6 hodinami
Topinka s ostrou játrovou směsí
Sahula před 15 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
soda jedlá,
koření do perníku,
máslo,
med,
vejce,
mouka hladká,
žloutek,
voda
Komentáře (7)