Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem (Prostřeno)
Kulajda je velmi oblíbenou a tradiční polévkou naší kuchyně. Snoubí se v ní chutě aromatického kopru, jemné smetany, brambor a vajíček. V zimě zahřeje a v létě osvěží, je to opravdu polévka na kterékoliv roční období.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 707 kJ / 1 125 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 53,34 g |
| Tuky | 81,60 g |
| Vláknina | 8,40 g |
| Cholesterol | 1,40 g |
| Sodík | 631 mg |
| Sůl | 1,35 g |
| Sacharidy | 41,31 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na lžičce másla a sádla necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na půlměsíčky, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, brambory, petržel a restujeme.
Krok 2: Až máme zeleninu hezky zlatou, tak zaprášíme hrstí mouky a necháme orestovat. Poté přidáme hovězí vývar, kopr z nálevu (ale bez nálevu), opepříme a necháme vařit.
Krok 3: Postupně mícháme. Po 20–25 minutách přidáme smetanu a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem.
Krok 4: Mezitím připravíme zastřená vejce. V malém hrnci přivedeme k varu vodu, kterou lehce osolíme a přidáme dvě lžíce octa. Lžičkou uděláme ve vodě vír a rychle vyklepneme vejce. Ve víru stačí 20-30 vteřin a je hotovo. Opatrně vyjmeme a vložíme do servírované polévky.
Krok 5: Nasekáme čerstvý kopr a na závěr polévku na povrchu posypeme.
Zveřejněno 20. 6. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem (Prostřeno)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPl96
Moje poznámka
Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem (Prostřeno)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPl96
Nejnovější recepty
Vánoční nepečená roláda podle Kamily Nývltové
Přidáno před 1 hodinou
Domácí arašídový nugát
Přidáno před 2 hodinami
Punčové kuličky
Přidáno před 10 hodinami
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 13 hodinami
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tradiční kynutá vánočka
lenkadra před 7 minutami
Vánočka II
JajkaP před 1 hodinou
Houskové knedlíky z prášku do pečiva
chatrca před 3 hodinami
Rychlá rajská omáčka
MichalP před 9 hodinami
Vajíčka z trouby
Sahula před 10 hodinami
Chleba ve vajíčku jinak
Sahula před 10 hodinami
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
jitka cerna před 11 hodinami
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 11 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
Evellinka před 11 hodinami
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 12 hodinami
Suroviny:
sádlo,
máslo,
mrkev,
petržel,
vývar hovězí,
kopr sterilovaný,
kopr čerstvý,
mouka hladká,
smetana,
vejce,
ocet,
cibule,
brambory,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (8)
No, já to dělám takto
Ztracená (zastřená) vejce
Recept ještě nebyl hodnocen 3,9