Suroviny pro 3 kusy
3 koláče Ø 30 cm
3kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 28 325 kJ / 6 770 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 112,57 g |
Tuky | 229,68 g |
Vláknina | 51,43 g |
Cholesterol | 1,25 g |
Sodík | 451 mg |
Sůl | 0,89 g |
Sacharidy | 1 006,79 g |
Postup přípravy
Krok 1: Povidla:
Očištěná nastrouhaná nebo rozmixovaná jablka dáme do velkého hrnce, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí cca 30 minut. Horká naplníme do sklenic a zavíčkovaná obrátíme dnem vzhůru. Krok 2: Koláče:
Nejprve v malé mističce smícháním všech surovin připravíme kvásek a necháme vzejít. Krok 3: Do mísy prosejeme mouku, přidáme všechno sypké, ve vlahém mléce vidličkou rozkvedláme
žloutky a přilijeme k mouce. Přidáme rozpuštěné vlahé sádlo, rum, majonézu a kvásek. Krok 4: Vše promícháme a důkladně vypracujeme hebké nelepivé těsto, které se nechytá na stěny mísy ani na ruce. Těsto mírně poprášíme moukou, zakryjeme a na teplém místě necháme kynout,
až nejméně zdvojnásobí objem. Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly, ty se kterými nebudeme pracovat, necháme zakryté.
Jeden díl těsta přendáme na plech s podložkou (silikon, má natištěné kruhy, nebo tužkou na rub pečicího papíru obkreslíme velký talíř) a těsto rukou rozprostřeme podle vyznačeného kruhu.
Natřeme povidla cca 1 cm od okraje a posypeme drobenkou. Krok 6: Stejně tak uděláme i další koláče. Připravené necháme ještě cca 15 minut kynout. Okraje nemusíme ničím potírat. Zapneme troubu na 180-190 °C a do vyhřáté dáme péct cca
20-25 minut, pokud by rychle zlátly, zakryjeme povrch pečicím papírem a dopečeme. Krok 7: Po mírném zchladnutí potřeme okraje i celý koláč rozpuštěným máslem s trochou rumu. Po vychladnutí lehce poprášíme cukrem.
Očištěná nastrouhaná nebo rozmixovaná jablka dáme do velkého hrnce, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí cca 30 minut. Horká naplníme do sklenic a zavíčkovaná obrátíme dnem vzhůru. Krok 2: Koláče:
Nejprve v malé mističce smícháním všech surovin připravíme kvásek a necháme vzejít. Krok 3: Do mísy prosejeme mouku, přidáme všechno sypké, ve vlahém mléce vidličkou rozkvedláme
žloutky a přilijeme k mouce. Přidáme rozpuštěné vlahé sádlo, rum, majonézu a kvásek. Krok 4: Vše promícháme a důkladně vypracujeme hebké nelepivé těsto, které se nechytá na stěny mísy ani na ruce. Těsto mírně poprášíme moukou, zakryjeme a na teplém místě necháme kynout,
až nejméně zdvojnásobí objem. Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly, ty se kterými nebudeme pracovat, necháme zakryté.
Jeden díl těsta přendáme na plech s podložkou (silikon, má natištěné kruhy, nebo tužkou na rub pečicího papíru obkreslíme velký talíř) a těsto rukou rozprostřeme podle vyznačeného kruhu.
Natřeme povidla cca 1 cm od okraje a posypeme drobenkou. Krok 6: Stejně tak uděláme i další koláče. Připravené necháme ještě cca 15 minut kynout. Okraje nemusíme ničím potírat. Zapneme troubu na 180-190 °C a do vyhřáté dáme péct cca
20-25 minut, pokud by rychle zlátly, zakryjeme povrch pečicím papírem a dopečeme. Krok 7: Po mírném zchladnutí potřeme okraje i celý koláč rozpuštěným máslem s trochou rumu. Po vychladnutí lehce poprášíme cukrem.
Zveřejněno 3. 11. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velké kynuté koláče s jablečnými povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpP8O
Moje poznámka
Velké kynuté koláče s jablečnými povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpP8O
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 16 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Vafle z párků a vajíček
Přidáno 17. 9. 2025 18:02:44
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno 17. 9. 2025 17:54:39
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno 17. 9. 2025 17:46:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hraběnčiny výborné řezy
Rorejsek před 2 hodinami
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 9 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 9 hodinami
Krenex
dragomirac před 10 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 11 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 11 hodinami
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 11 hodinami
Buchta Fešák
LuccHansel před 11 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 12 hodinami
Sekaná s cuketou
evik_svistik před 12 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
cukr moučkový,
sůl,
kůra citronová,
mléko,
žloutek,
rum,
sádlo,
majonéza,
droždí,
cukr,
mouka,
mléko,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
máslo,
vejce,
máslo,
rum,
povidla švestková,
jablko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
ocet jablečný,
voda,
skořice,
koření hřebíček,
badyán
Komentáře (11)
Jenže sádlo máme svoje, tak nevím, jaké je kupované. Domnívám se, že průmyslově se škvaří všechny druhy dohromady, ne jen hřbetní.