Jemná vánočka podle mojí maminky
Kdo by nemiloval tu sladkou vůni, která se line z kuchyně po dopečení vánočky. Zejména, když se jedná o tu na Štědrý den. S rozinkami, mandlemi, pletená z devíti pramenů. K tomu sladké kakao, pohádku a ráno je jako malované.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 596 kJ / 3 728 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 94,74 g |
| Tuky | 145,31 g |
| Vláknina | 17,40 g |
| Cholesterol | 1,43 g |
| Sodík | 263 mg |
| Sůl | 0,60 g |
| Sacharidy | 501,49 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme předem do rumu.
Krok 2: Lžíci cukru rozetřeme s droždím a když se rozteče, přidáme 1-2 lžíce mouky a 2-3 lžíce mléka. Řídký kvásek necháme asi 5 minut vzejít.
Krok 3: Poté přidáme cukr, prosátou mouku, změklé máslo a vše zaděláme vlažným mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky a sůl.
Krok 4: Vařečkou těsto spojíme a přendáme na vál, kde ho propracujeme. Následně do něj vpracujeme rozinky a nasekané mandle.
Krok 5: S těstem pracujeme, až se už nechytá válu. Přendáme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme jej na teplém místě vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Krok 6: Po vykynutí rozdělíme těsto na 9 stejných dílů a uválíme válečky. Nejdříve spleteme 4 válečky, hřbetem ruky doprostřed po celé délce vymáčkneme rýhu a položíme pletenec ze 3 pramenů, znovu hřbetem ruky uděláme rýhu a na ni vložíme stočené poslední 2 prameny.
Krok 7: Vánočku necháme ještě 20 minut kynout a pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.
Krok 8: Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C, po 10-15 minutách stáhneme teplotu na 180 °C. Celková doba pečení je asi 50-60 minut podle typu trouby.
Zveřejněno 5. 11. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jemná vánočka podle mojí maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VOpqO
Moje poznámka
Jemná vánočka podle mojí maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VOpqO
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 21 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 23 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 23 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 2 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 2 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 3 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 3 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 4 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 5 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 5 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 6 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 6 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
máslo,
žloutek,
droždí čerstvé,
sůl,
mléko,
kůra citronová,
vanilka,
rozinky,
rum,
mandle,
vejce
Komentáře (9)