Boží milosti z drobenkového těsta
Boží milosti jsou jedním z prvních symbolů, které provází Velikonoce. Připravují se tradičně v období masopustu, fašanku. V tomto receptu je použito drobenkové těsto, ze kterého vykrajujeme tvary a skládáme z nich kytičky. Doplnit je můžeme třeba džemem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 597 kJ / 2 294 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 39,66 g |
| Tuky | 137,73 g |
| Vláknina | 8,40 g |
| Cholesterol | 606 mg |
| Sodík | 458 mg |
| Sůl | 1,13 g |
| Sacharidy | 219,67 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z mouky, soli a studeného másla nakrájeného na kostky vytvoříme ručně nebo v robotu drobenku.
Krok 2: Přidáme cukr, žloutek, zakysanou smetanu a kápneme citronovou šťávu. Vypracujeme těsto a ve fólii necháme na lince odpočívat 15 minut.
Krok 3: Odpočinuté těsto rozválíme a 3x přeložíme vodorovně (od stran ke středu) a pak svisle. Zabalíme do fólie a dáme na 15 minut do chladu. Opět rozválíme, přeložíme 3x vodorovně a 3x svisle a dáme do chladu na 1 hodinu.
Krok 4: Těsto vyválíme na 3-4 mm a vykrajovátky na cukroví ve dvou velikostech vykrájíme tvar kytiček. Poté větší maličko uprostřed potřeme bílkem a přitiskneme menší tvar, koncem vařečky uprostřed stlačíme.
Krok 5: Smažíme malý počet v rozpálené větší vrstvě tuku sádla nebo oleje, těsto musí plavat. Odkládáme na papírové utěrky a ještě vlahé obalíme v cukru nebo cukru se skořicí.
Krok 6: Do některých důlků uprostřed můžeme dát trošku pikantního džemu, nejlépe domácího.
Zveřejněno 10. 4. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Boží milosti z drobenkového těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lY5xr
Moje poznámka
Boží milosti z drobenkového těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lY5xr
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 12 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 12 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 12 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 12 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 13 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 14 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 14 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 15 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 16 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
sůl,
cukr moučkový,
smetana zakysaná,
žloutek,
šťáva citronová,
sádlo,
cukr moučkový,
marmeláda
Komentáře (9)
Ovšem v dobrém. A možná bychom se zasmáli.
To by moji přátelé tedy ale koukali, až bych jim nabídla Boží milosti na Vánoční svátky…
Krásný čas předvánoční přeji…