Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mražený špenátový protlak

Z přebytků čerstvého špenátu z jarní nebo podzimní sklizně můžete udělat protlak a zamrazit ho na pozdější použití. Hodí se pak jak na polévky, tak i na přípravu hlavního chodu. Třeba s vařeným bramborem a sázeným vejcem a nebo pečeným vepřovým masem.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 5 min doba přípravy podle množství špenátu

35 min (30 min příprava + 5 min tepelná úprava, doba přípravy podle množství špenátu)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Čerstvě sklizený špenát probereme a z rostlin odřízneme nebo odstřihneme kořínek. Krok 2: Špenát ve větším množství vody důkladně propereme a minimálně ještě jednou to opět v čisté vodě zopakujeme. Opakujeme tak dlouho, až je špenát dobře opraný. Pak ho z vody vyjmeme. Krok 3: Ve větším hrnci necháme zavařit malé množství vody, přidáme špenát a umačkáme ho, aby se ho více vešlo. Krok 4: Hrnec přiklopíme pokličkou a špenát necháme zavařit. Po malé chvilce špenát promícháme (který byl nahoře, aby byl dole), můžeme použít dlouhou dvouzubou vidličku a nebo jiný nástroj či vařechu. Hrnec opět přiklopíme a malou chvilku ještě vaříme. Špenát zmenší svůj objem. Krok 5: Špenát necháme zchladnout a rozmixujeme ho i s částí tekutiny. Můžeme použít robot se sekacím nožem nebo mixér. Krok 6: Rozmixovaný špenát dáme do plastových krabiček, necháme důkladně zchladnout, na krabičky dáme víka a uložíme do mrazničky.

TIP: Deatero: Špenát - rady a tipy

Zveřejněno 19. 1. 2024

Poznámka autorky Merylas

Špenát pěstuju na zahrádce a mám dvě sklizně ročně, na jaře a na podzim. Špenát je třeba v určitou dobu sklidit, aby nevybíhal do květu. Přebytky zpracovávám tímto způsobem, jelikož mám špenátu hodně, tak hrnec používám o objemu 10 litrů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QW6B0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QW6B0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Merylas: Už pesto nedělám. Listy nakrájím napříč a vařečkou napěchuji do sklínky .Vydrží i 2 roky. Nemusí být v mrazáku, stačí chladný prostor, třeba komora. :-)

borovec: Možná někdo využije. :yes: Medvědího česneku nemám mnoho, ale zdárně se rozrůstá. :-) Proto dělávám pouze pesto. :-K

Stejným způsobem si vyrábím špenát z medvědího česneku. Sice není tak řídký, ale je výborný.

Marie Svarcova: mika59: Děkuji. :-K Zahrádku mám pro radost a když už ji teda mám, tak se snažím o to, aby byla využita naplno. :-)

:-)<3:yes::yes: nádhera , trochu závidím tu možnost pěstovat :-K

Miluju tenhle špenát a domácí je Top..:yes::-K

Suroviny:
špenát čerstvý

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu