Mražený špenátový protlak
Z přebytků čerstvého špenátu z jarní nebo podzimní sklizně můžete udělat protlak a zamrazit ho na pozdější použití. Hodí se pak jak na polévky, tak i na přípravu hlavního chodu. Třeba s vařeným bramborem a sázeným vejcem a nebo pečeným vepřovým masem.
Postup přípravy
Krok 1: Čerstvě sklizený špenát probereme a z rostlin odřízneme nebo odstřihneme kořínek.
Krok 2: Špenát ve větším množství vody důkladně propereme a minimálně ještě jednou to opět v čisté vodě zopakujeme. Opakujeme tak dlouho, až je špenát dobře opraný. Pak ho z vody vyjmeme.
Krok 3: Ve větším hrnci necháme zavařit malé množství vody, přidáme špenát a umačkáme ho, aby se ho více vešlo.
Krok 4: Hrnec přiklopíme pokličkou a špenát necháme zavařit. Po malé chvilce špenát promícháme (který byl nahoře, aby byl dole), můžeme použít dlouhou dvouzubou vidličku a nebo jiný nástroj či vařechu. Hrnec opět přiklopíme a malou chvilku ještě vaříme. Špenát zmenší svůj objem.
Krok 5: Špenát necháme zchladnout a rozmixujeme ho i s částí tekutiny. Můžeme použít robot se sekacím nožem nebo mixér.
Krok 6: Rozmixovaný špenát dáme do plastových krabiček, necháme důkladně zchladnout, na krabičky dáme víka a uložíme do mrazničky.
Zveřejněno 19. 1. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mražený špenátový protlak
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW6B0
Moje poznámka
Mražený špenátový protlak
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW6B0
Nejnovější recepty
Mrkvová bábovka
Přidáno před 2 hodinami
Bažantí stehna nadivoko
Přidáno před 6 hodinami
Směs mořských plodů obalená a smažená
Přidáno před 11 hodinami
Pomazánka ze sýrů a šunky
Přidáno před 20 hodinami
Křenová pomazánka se sýrem
Přidáno 6. 10. 2025 16:00:03
Koláč z lišek
Přidáno 6. 10. 2025 14:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pomazánka z vepřového masa
iveta.kroul před 47 minutami
Pikantní kuřecí maso na zelenině
Danoouch před 47 minutami
Kuskus s mletým masem
vendycervenkova před 1 hodinou
Květáková polévka s vločkami a čerstvou majoránkou
wimra před 2 hodinami
Výborný rychlý makovec
Kottatko před 3 hodinami
Dušená kapusta na slanině
Mormon před 3 hodinami
Domácí noky zapečené s lososem a špenátem
TondaJ před 4 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Jindriskas před 4 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Jancajc před 5 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Klar98 před 5 hodinami
Suroviny:
špenát čerstvý
Komentáře (7)