Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím
Připravte si podle našeho receptu opravdu syté jídlo z vepřového masa. Dobře propečené vepřové je pro zachování šťavnatosti špikované špekem. Spolu se zelím, či okurkou se k bramborové příloze, krajově zvané "slejšky" opravdu hodí.
Suroviny pro 6
6
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 21 205 kJ / 5 068 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 267,24 g |
| Tuky | 264,48 g |
| Vláknina | 33,65 g |
| Cholesterol | 1,08 g |
| Sodík | 4,68 g |
| Sůl | 11,21 g |
| Sacharidy | 387,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso prošpikujeme. Poté potřeme olejem a okořeníme ho zvolenými druhy koření.
Krok 2: Pekáč vymažeme olejem a vložíme do něj maso. Pečeme asi 2 hodiny při teplotě 200 °C.
Krok 3: Asi v polovině pečení maso nakrájíme na 6 plátků a přilejeme k němu 250 ml vody. Za častého podlévání necháme dopéct.
Krok 4: Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den dopředu. Studené oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme.
Krok 5: Do důlku, který uděláme uprostřed, rozklepneme vejce a posypeme částí mouky. Ručně vypracujeme těsto. Podle potřeby přidáváme mouku. Množství mouky je orientační, záleží na kvalitě brambor. Musí vzniknout hladké husté těsto, ze kterého půjdou vytvarovat slejšky.
Krok 6: Těsto rozdělíme na dvě nebo tři části. Mezi tím připravíme vodu, kterou dáme na plotnu vařit. Poté na prkénko dáme mouku a začneme dělat malé válečky (na délku asi 7 cm a tloušťku 3 cm).
Krok 7: Když se voda začne vařit, dáváme po několika várkách do hrnce připravené slejšky, které vaříme 15-20 minut. Vyjmeme a uchované v teple do podávání.
Krok 8: Maso podáváme se slejšky a zelím. Místo se zelím můžeme slejšky a plec také podávat s okurkou. Před podáváním dozdobíme maso i slejšky nasekanou petrželkou.
Zveřejněno 5. 10. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1BGq
Moje poznámka
Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1BGq
Nejnovější recepty
Tuňákový tatarák s avokádovým pyré podle Marka Raditsche
Přidáno před 1 hodinou
Slepované linecké cukroví podle cukráře Skály
Přidáno před 2 hodinami
Jablečné koláčky z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Špaldové rohlíčky
Přidáno před 11 hodinami
Oříškové oválky
Přidáno před 14 hodinami
Americké lívance s javorovým sirupem
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí utopenci
mmmMichal před 11 hodinami
Rychlá rajská omáčka
vladhn před 12 hodinami
Červená polévka s pohankou
Bretik před 13 hodinami
Kokosové cukroví ze strojku
dejvi01 před 14 hodinami
České buchty
abigail.horynova před 14 hodinami
Pomazánka Palivec
Jarda1972 před 14 hodinami
Kynutý čert a Mikuláš (pajtáše)
JanaPav před 14 hodinami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Patoja před 15 hodinami
Marinovaná křidélka z horkovzdušné fritézy
Fijajda před 15 hodinami
Koule v rajdě - dietní a skvělé
Jan Nemec před 18 hodinami
Tématické fráze:
pečená vepřová plec recepty,
vepřove plecko se zelim,
pečená vepřová plec,
šlejšky,
pečená vepřová plec recept,
plecko pečené se zelím,
veprova se zelim,
pečené vepřové se zelím,
pečené plecko se zelím,
pečené vepřové plecko,
plecko se zelím,
vepřová plec,
slejšky pro husy,
vaříme z vepřové plece,
vepřová plec pečená,
recept na slejsky,
peceni vepřove plece teplota,
pecena vepr.plec,
vepřová plec s knedlikem,
vepřová plec bez kosti se zelím
Suroviny:
plec vepřová,
špek,
olej,
koření na vepřové maso,
majoránka,
kmín mletý,
paprika sušená sladká,
sůl,
pepř mletý,
brambory,
mouka hrubá,
vejce,
sůl,
voda,
zelí,
petrželka
Komentáře (16)
Recept je hezký,líbí se mi
jinak recept je skvělý, ale polemizovala bych s tebou o tom, že "šlejšky" vymyslel Libor Luňáček
ještě, že tu není foto...už bych olizovala monitor
Vítej na Topreceptech