Harira - tradiční marocká polévka
Tato tradiční marocká polévka je velmi výživná a krásně voní. Připravíme ji z rajčat, zeleniny, masa, luštěnin a čerstvých bylinek. Můžeme do ní přidat i vejce nebo nudle a podávat ji s pečivem.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 376 kJ / 807 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 55,60 g |
Tuky | 12,31 g |
Vláknina | 80,39 g |
Cholesterol | 130 mg |
Sodík | 639 mg |
Sůl | 1,70 g |
Sacharidy | 82,33 g |
Postup přípravy
Krok 1: Luštěniny namočíme den předem.
Krok 2: Zeleninu nakrájíme najemno. Rajčata nastrouháme na struhadle nebo rozmixujeme. Maso pokrájíme na středně velké kusy.
Krok 3: V (tlakovém) hrnci na oleji dáme smažit oloupanou pokrájenou cibuli, celer, přidáme nastrouhaná rajčata, lžíci protlaku, nastrouhaný zázvor a česnek, nakrájené maso, hrstku koriandru a petrželky, koření a sůl.
Krok 4: Přidáme propláchnuté luštěniny, zalijeme vývarem nebo vodou, přikryjeme a vaříme doměkka.
Krok 5: Rozmícháme lžíci mouky se studenou vodou a směsí polévku zahustíme. Dobře provaříme.
Krok 6: Nakonec můžeme přidat polévkové nudle nebo do polévky zamíchat rozkvedlané vejce.
Zveřejněno 20. 3. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Harira - tradiční marocká polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rk9Zp
Moje poznámka
Harira - tradiční marocká polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rk9Zp
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 6 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 7 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 7 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 7 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 7 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 8 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 9 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 11 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 12 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 12 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 13 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 13 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 13 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 14 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 14 hodinami
Suroviny:
cibule,
česnek,
celer řapíkatý,
rajče,
protlak rajčatový,
koriandr čerstvý,
nať petrželová,
plec vepřová,
olej olivový,
zázvor,
pepř,
sůl,
cizrna,
čočka,
nudle polévkové,
mouka,
šťáva citronová,
vývar masový
Komentáře (7)
Typickým kořením v polévce harira je i římský kmín (cumin) a skořice; v tomto receptu je ale nevidím.
A podle mých znalostí a zkušenosti se k polévce harira v Maroku nejí pita, ale spíše marocký chléb khobz (recept jsem zde založil) nebo - v současné době stále častěji - francouzská bageta.