Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou
K létu patří koláče, které doplníme zpravidla ovocem, co nasbíráme na zahrádce. Kynuté těsto rozprostřeme na plech, posypeme drobnými borůvkami, rybízem a máslovou drobenkou, která u takového koláče prostě nesmí chybět.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 392 kJ / 4 635 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,70 g |
Tuky | 182,20 g |
Vláknina | 25,30 g |
Cholesterol | 892 mg |
Sodík | 549 mg |
Sůl | 1,32 g |
Sacharidy | 653,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme z droždí, 1 lžíce mouky, 1 lžičky cukru a 50 ml vlahého mléka kvásek a necháme na teplém místě vzejít. Zatím odvážíme mouku a cukr do mísy na kynutí, vmícháme sůl a citronovou kůru.
Krok 2: Žloutky rozkvedláme v hrnečku s vlahým mlékem, spolu s rozpuštěným vlahým tukem a toto přilijeme k moučné směsi.
Krok 3: Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. Zakryté utěrkou nebo fólií necháme v míse kynout, než zvětší objem na dvojnásobek.
Krok 4: Ovoce zatím na sítu opláchneme a necháme okapat. V menší misce z uvedených surovin vytvoříme drobenku. Troubu zapneme na 180 °C a plech, který patří velikostí do trouby (třeba 34x34) vyložíme podložkou na pečení nebo vymažeme a vysypeme.
Krok 5: Vykynuté těsto přendáme na připravený plech a prsty rozprostřeme po celé ploše.
Krok 6: Na těsto nasypeme a urovnáme ovoce a posypeme drobenkou. Pečeme podle vlastní trouby 25-30 minut. Koláč necháme vychladnout a poté nakrájíme, můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem.
Zveřejněno 27. 6. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJ2m6
Moje poznámka
Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJ2m6
Nejnovější recepty
Jedlé balíky slámy
Přidáno před 4 hodinami
Šátečky z listového těsta plněné tvarohem
Přidáno před 13 hodinami
Pohanková kaše s tofu
Přidáno před 16 hodinami
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 21 hodinami
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Babiččina bramboračka
Renata13.8 před 17 minutami
Kančí se šípkovou podle Romana Vaňka
LukasPlesl před 19 minutami
Kuřecí salát s jogurtem
ZboSy před 2 hodinami
Tilapie pečená s bramborami
nikkyshade před 3 hodinami
Jablečný koláč
Silvie.Gemini před 5 hodinami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Vanous.lukas před 13 hodinami
Kuřecí polévka
Kajkajak před 15 hodinami
Karlovarský knedlík
Kajkajak před 15 hodinami
Kokosová sváteční bábovka
irenaM před 16 hodinami
Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"
Marketa75 před 16 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
sůl,
kůra citronová,
žloutek,
mléko,
máslo,
sádlo,
droždí,
cukr,
mléko,
mouka,
rybíz,
mouka polohrubá,
máslo,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
cukr moučkový
Komentáře (9)
Ráda bych vyzkoušela, ale na dosah mám jen borůvky lesní a borůvky kanadské… Co teď?
Jinak přeji krásné odpoledne.
Mám velkou úrodu josty ,jestlipak by šla použít místo toho muchovníku ?
Děkuji a krásné odpoledne, Maruško