Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční pomerančová marmeláda (vhodná i do cukroví)

Vůně pomerančů a sváteční kouzlo v jedné skleničce! Domácí pomerančová marmeláda se špetkou vánočního koření je ideálním doplňkem nejen na pečivo, ale i jako lahodná náplň do vánočního cukroví.

Hodnocení receptu je 4,4 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nina.Angels

Středně náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 15 min

50 min (35 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

cca 1 litr

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 540 kJ /
2 280 kcal
Bílkoviny30,28 g
Tuky5,45 g
Vláknina27,50 g
Cholesterol 20 mg
Sodík 166 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy513,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pomeranče oloupeme a zbavíme i blanek kolem jednotlivých dílků. Čistou dužinu nakrájíme na menší kousky (pokud chcete v marmeládě větší kusy ovoce, tak dužinu nekrájejte na tak drobné kousky, pokud naopak chcete jen hladkou jednolitou marmeládu, můžete dužinu třeba rozmixovat). Krok 2: Zázvor důkladně oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Krok 3: Dužinu, zázvor, vodu, citronovou šťávu a skořici dáme do hrnce a začneme vařit. Stále mícháme. Než se začne směs vařit úplně, přidáme vanilkový cukr a pokud ho chceme použít, přidáme i Gelfix a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Krok 4: Do důkladně omytých, vypláchnutých a vysušených sklenic naléváme ještě teplou marmeládu. Sklenice plníme cca půl cm pod okraj. Pak zašroubujeme a otočíme sklenici dnem vzhůru a necháme chladnout.

TIP: Marmelády, džemy a jejich nejrůznější varianty

Zveřejněno 12. 12. 2013

Poznámka autorky Nina.Angels

Tato marmeláda je u nás velmi oblíbená. Když ji vařím, mám vždycky pocit, že Vánoce už přišly k nám do domu, protože ta směs pro mě voní úplně jako Vánoce. Díky zázvoru má marmeláda lehce pikantní "hřejivou" chuť, vanilkový cukr a skořice jí zase dodávají vůni a celkově krásně podtrhují chuť pomerančů.

Pokud byste chtěli marmeládu ozvláštnit, můžete přidat najemno nakrájenou a důkladně opláchnutou kůru z pomeranče. Přidá do marmelády zajímavou chuť a trošku změní její strukturu.

Tuhle marmeládu používáme hlavně ke svátečním příležitostem, dáváme jí např. do košíčků, promazáváme s ní cukroví anebo jí dáváme do dortů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční pomerančová marmeláda (vhodná i do cukroví)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xw5A

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční pomerančová marmeláda (vhodná i do cukroví)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xw5A

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Pomeranče se dají různě kombinovat, já dělám marmeládu nastavenou jablky.

hosta: Kilo pomerančů je před oloupáním, když bys použila kilo čisté váhy, potřebovala bys celé půlkilové balení želírovacího cukru aby to správně ztuhlo, alespoň podle mých zkušeností. ;-) :-p

helwe59: Určitě by se to v pekárně uvařit dalo, já obvykle taky používám pekárnu, bohužel je teď rozbitá, tak jsem marmeládu vařila klasicky v hrnci. ;-)

Dovolím si přispět originálním dánským receptem - vařím každé Vánoce jako dárky už 20 let.
8 velkých pomerančů, 2 citrony - pořádně odrhnout a nakrájet i s kůrou (ale bez bílých blanek) na prkénku nad hrncem (štˇáva stéká rovnou do hrnce). Zalít 1,25l vody a nechat stát do příštího dne. Pak přidat 1,25 kg cukru a ČL kys.citronové. Dál už jenom vařit. Marmeláda má sluníčkově žlutou barvu a je bez dalších přídavných látek a konzervantů. Jen pozor - kvůli kouskům kůry má tendenci se připalovat ke dnu, proto je nutné stále míchat.Nejlepší je na čerstvém chlebu s máslem :-p

Zajímavé a jistě dobré.:yes::-D
Dalo by se udělat i v pekárně?

Těším se na ni, výborný nápad.:-p

hosta: jituš, já doufám, že autorka myslí po oloupání, snad se ozve, ale myslím,že jo ;-);-);-). Výborná je, míchám ji i se šípky, je osvěžující :yes::yes::yes:, letos jsem ji nedělala

:yes: - jen technická - to 1 kg je před oloupáním nebo čistá váha? Pomeranče jsou různé, s různě silnou slupkou:-))

Určitě je moc dobrá:yes:

Tématické fráze:
marmelády od blanky recepty, pomerančová marmeláda, marmelády blanka mi, marmeláda blanka mi, pomerančová marmeláda z pekárny, blanka marmeláda, pomerancova marmelada v pekarne, marmelády blanka, marmeláda od blanky recept, recept na pomerančovou marmeládu, pomerančová marmeláda video, pomerančová marmeláda se zázvorem recept, domácí marmeláda blanky recept, marmelády od blanky, vánoční pomerančová marmeláda, marmeláda od blanky, pomerančovo citronová marmeláda, pomerančová a citronová marmeláda, pomerančová marmeláda recept, pomerancovocitronova marmelada se zazvotem

Suroviny:
pomeranče, cukr želírovací, cukr vanilkový, zázvor čerstvý, skořice, voda, šťáva citronová, gelfix

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu