Bleskový nadýchaný dort s ovocem

Nina.Angels Kuchařka: Nina.Angels

Doba přípravy: 25 minut + 45 minut pečení 8-10 porcí Dorty 9 názorů

Suroviny

Korpus:
2 hrnky polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka
3/4 hrnku oleje
1 kypřící prášek do pečiva
citronová kůra
2 vejce
Krém:
2 pudinky bez vaření Dr. Oetker Créme Olé
2 smetany ke šlehání
1 tvaroh
1 vanilkový cukr
Na dokončení:
šťávu z ovoce (buď z kompotu nebo lisovanou ovocnou šťávu)
panák alkoholu (já jsem použila 1 panák Malibu)
čokoláda (na polití nebo hoblinky)
ovoce (čerstvé nebo kompotované)
plátky mandlí nebo oříšky
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do mísy, bílky vyšleháme s malou špetkou soli do tuhého sněhu.

  2. Do mísy ke žloutkům přidáme cukr a vanilkový cukr a důkladně šleháme dokud hmota nezbělá a nezdvojnásobí objem.

  3. Přilijeme mléko a olej a prošleháme.

  4. Do směsi po lžících vmícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva a citronovou kůrou.

  5. Opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto bude trošku hutnější než je u korpusů obvyklé. To je dáno tou polohrubou moukou. Těsto bude hutnější, musí ale stále trochu téct.

  6. Do vymazané a vysypané dortové formy přelijeme těsto a dáme péct do trouby na 175°C na asi 40-45 minut (dokud nebude korpus úplně upečený, po zapíchnutí špejle doprostřed musí být špejle po vytažení suchá).

  7. Do mísy dáme šlehačky a pudinky bez vaření a důkladně vyšleháme do tuha. Vmícháme tvaroh a vanilkový cukr. Tím je základ na krém hotový a dále dochutíme podle potřeby (já do něj dala mandarinkový kompot a panáka Malibu).

  8. Když je korpus hotový, vytažený z trouby a vychladlý, navršíme na něj krém a dozdobíme, nejlépe ovocem, můžeme ale i čokoládou, mandlemi nebo třeba barevnými bonbony, záleží na příležitosti a vlastní fantazii a chuti.

Poznámka

K odměřování ingrediencí užívám hrnek o objemu 250ml.

Krém na dortík je v podstatě krém na tzv. třepací dort, já do něj ale přidávám tvaroh a vanilkový cukr a dochucuji ho jinak, tak snad nikoho neurazí.

Za korpus dám ruku do ohně, je jednoduchý, když se upeče správně a dá se pozor na dobu pečení, je hezky nadýchaný a moc chutný, navíc se dá dobře upravovat třeba na kakaový nebo třeba mramorový. Je i celkem univerzální, dá se z něj upéct jak dortík, tak třeba muffiny, nebo cupcakes a jako základ na bublaninu je taky prima.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bleskový nadýchaný dort s ovocem

  • Nina.Angels Nina.Angels(autor receptu)

    1. Denisa: Pro mě je šlehačka a smetana ke šlehání to samé, já tu sprejovou šlehačku nepoužívám nikdy, protože je na mě moc sladká, ale ano, skutečně tam má být smetana ke šlehání ;)

    2. Denisa: Ano, korpus samozřejmě může být koupený, pokud se Ti nechce korpus upéct ;) Já ale raději korpusy peču, ty kupované jsou dost často přeslazené nebo šíleně suché...

    3. mlsnáhuba: Ono to jde dost rychle, pokud jste v kuchyni trošku zručnější. Jen ten postup jsem popsala dost dlouze, ale jinak je to fakt rychlovka, oproti klasickým dortům, které se ještě zdobí, krémy se vaří nebo šlehají na vodní lázni nebo bůh ví co, zdobí se zdobičkami nebo potahují fondánem a marcipánem, nedej bože když se dělá víc krémů a ještě se to potahuje potahovací hmotou, kterou si musíte vyrobit, vyválet a ještě třeba vyrábíte figurky. I takové dorty se dělají, takže ano, tohle je v podstatě šup šup....

    Odpovědět

  • Denisa Denisa(neregistrovaná)

    Jo a může být ten korpus koupený?? :-O :-O :-O :-O

    Odpovědět

  • Denisa Denisa(neregistrovaná)

    Mohu se zeptat?? V 7. Bodě postupu je že do mísy dáme slehacky. Nemá tam být smetana ke šlehání?? :-O :-)) Děkuju předem za rychlou odpověď. :-)

    Odpovědět

  • Marcela 76 Marcela 76

    mlsnáhuba : Aby to bylo šup, šup, vyšlehat celá vejce s cukrem do běla, přidat olej, a následně všechny ostatní suroviny dle uvedeného receptu. Po upečení rozkrojit, potřít pikantní zavařeninou, na taliřku na nakrájený řez nastříkat šlehačku. Ke kávičce moc dobré, pro slavnostní příležitost potřít jakýmkoliv krémem a ozdobit.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Nino, pěkný dortík jsi vykouzlila a 5.:yes:

    Odpovědět

  • sidonie sidonie

    mlsnáhuba :tak jdi do cukrárny:-D

    Odpovědět

  • mara mara(neregistrovaná)

    neco jako hrkaci dort a to nam nechutnalo nikdy

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    mlsnáhuba : pro zručnější lidičky v kuchyni zas tak náročný nebude, takže já bych se toho nebála;-)
    Postup je velice pěkně popsaný a autorka ručí povedeným korpusem, pokud se ovšem dodrží délka pečení;-)
    Posílám bod:yes:

    Odpovědět

  • mlsnáhuba mlsnáhuba (neregistrovaný)

    Moc bleskový mi nepřijde ...příprava je stejně zdlouhavá jakpak na kterýkoliv jiný dort
    .
    Jsem mlsná huba a tak bych měl rád dort šupsem...šuptam...:-S

    Odpovědět

Tématické fráze: nadychany dort šup šup jahodový dortík nadýchaný čokoládový dort bleskový třepací dort dort z koupeného korpusu dort šup šup nadychany ovocny dort nadýchaný krém dort s ovocem sup sup dort korpus s ovocem nadýchaný krém do dortů nadýchané dortové těsto nadychane dorty tncz nova levné recepty ládi hrušky třepací dort nadýchaný dortový korpus nadychany dortovy krem třepací dort nadýchaný dort recept nadychany korpus na dort

Zapomněl/a jsem heslo