Dýně jako ananas
Dýňový kompot je klasika. Oblíbená, šťavnatá, navoněná příchutí ananasu a příjemně sladkokyselá. Milují ji děti a díky své univerzálností lze použít i jako základ pro míchané kompoty a alkoholové bowle pro dospělé.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 811 kJ / 3 301 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 27,50 g |
Tuky | 5,00 g |
Vláknina | 75,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 49 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 754,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Dýni rozkrájíme, oloupeme, vydlabeme semena a dužinu nakrájíme na kostky.
Krok 2: Nasypeme je do většího hrnce, zalijeme 2,5 l vody smíchané s octem a 1 trestí a necháme tak uležet do druhého dne.
Krok 3: Pak vodu slijeme (a vylijeme), k dýni přidáme hřebíčky, cukr, 1 ananasovou tresť, citrony nakrájené na plátky, 1,5 l čisté vody a chvilku povaříme. Nevaříme ji úplně doměkka, protože zavařováním ještě trochu změkne.
Krok 4: Vybereme hřebíček a citrony, dýni naskládáme do čistých zavařovacích sklenic. Zalijeme ji nálevem, ve kterém se vařila.
Krok 5: Sklenicím dobře otřeme hrdla, pevně je zavíčkujeme a sterilujeme asi 20–25 minut při 80 °C.
Zveřejněno 19. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýně jako ananas
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3lR9
Moje poznámka
Dýně jako ananas
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3lR9
Nejnovější recepty
Vaječná omeleta se sýrem a s tuňákem
Přidáno před 14 hodinami
Placičky z podmáslí
Přidáno před 16 hodinami
Karpatské lečo
Přidáno před 17 hodinami
Kotlety na tymiánu s hrachovou kaší a pečenou karotkou
Přidáno před 19 hodinami
Čalamáda ze zelí a paprik
Přidáno před 21 hodinami
Čajot restovaný s krevetami a nudlemi z jedné pánve
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Maminčina jablečná buchta
petka.ftk před 1 minutou
Patizonová polévka s koprem a zakysankou
Kostriba před 2 hodinami
Citronová bábovka
AlenaCernik před 8 hodinami
Cuketová topinková směs
douver před 9 hodinami
Rychlá houbovo-kmínová polévka s krupicovými nočky
Sahula před 9 hodinami
Škvarkové tyčinky
HanaS92 před 10 hodinami
Kokosová roláda od IvettyG
Dyna1 před 11 hodinami
Bublanina
alenalentz před 12 hodinami
Nadýchané čokoládové muffiny
Lucie1001 před 13 hodinami
Zeleninový bulgur
Lucie1001 před 13 hodinami
Tématické fráze:
zavařování dyně,
zavařená dýně,
zavařování dýně recepty,
jak zavařit dýni,
recept na zavařování dýně,
zavařování dyní,
dýně,
nejlepší recepty z dýně,
dýně recepty,
zavarovani dyne recept,
dýně zavařování,
zavařujeme dýni,
dýně recepty zavařování,
recepty z dýně,
zavařená dýně recept,
kompot z dýně,
dýně-zavařování,
recepty zavařování dýně,
dynovy kompot s ananasovou tresti,
recept zavařování dýně
Suroviny:
dýně,
voda,
ocet,
cukr krystal,
citron bio,
koření hřebíček,
tresť ananasová
Komentáře (39)
Dýni je potřeba do octové vody namočit, protože by jinak při vaření měkla a rozpadala se.
WIKI říká: Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g)
GOOGLE říká: Citron váží 90 g
Já říkám, že amalfitánský váží víc...
Takže, když to vydělíte, vynásobíte, zprůměrujete a zaokrouhlíte, tak by mohlo bejt:
1 citron = 6 až 7 g té oné kyseliny
Dýně na to jsou nejlepší takové ty veliké, jasně oranžové a když kompot nepřevaříš, je výborný. Samo, že úplně ananas to není, ale je mu to velice podobné a moc lahodné. Děláme jí každý rok hodně sklenic a baštíme to nejvíc jako mlsku třeba u telky