Vánoční štola
Vánoční štola je sladká pochoutka, kterou připravujeme každoročně na Vánoce. Úžasně voní, je plná ořechů a kandovaného ovoce. S kupovanou se nedá vůbec srovnat. Po upečení ji bohatě posypeme cukrem.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 247 kJ / 3 644 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,71 g |
Tuky | 100,07 g |
Vláknina | 36,21 g |
Cholesterol | 204 mg |
Sodík | 2,03 g |
Sůl | 5,00 g |
Sacharidy | 574,26 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 7. 12. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EP0K
Moje poznámka
Vánoční štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EP0K
Nejnovější recepty
Cukeťák
Přidáno před 2 hodinami
Korejský salát z okurek
Přidáno před 18 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno 16. 7. 2025 17:24:59
Zapečené barbecue fazole
Přidáno 16. 7. 2025 17:22:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketová krémová polévka
Boxiska před 4 minutami
Jednoduché langoše
Fitulka před 14 minutami
Hermelínové kuřecí nudličky
Fitulka před 50 minutami
Pohanka se smaženou cibulí a slaninou
Krajanekcestovatel před 57 minutami
Hovězí v ústřicové omáčce
SCR_Ltm před 1 hodinou
Fazolový salát
Anna.Milkova před 1 hodinou
Svíčková na smetaně
Kahy0 před 2 hodinami
Pečená cuketa s česnekovo-koprovým dipem
magdalenka před 2 hodinami
Rýžový nákyp
Tereziena před 5 hodinami
Slaný cuketový koláč
Markeeta před 6 hodinami
Tématické fráze:
vánoční štola,
vánoční štola recept,
štola,
recept na vánoční štolu,
štola recept,
vánoční štola kynutá,
štola vánoční,
vánoční kynutá štola recept,
vynikající vánoční štola recept,
recept na štolu,
kynutá štola,
kynutá vánoční štola,
recept vanočni štola,
kynutá vánoční štola recept,
vánoční štoly,
recept štola,
vánočníštola,
vánoční kynutá štola,
nejlepší vánoční štola recept,
jak zabalit vanocni stolu
Suroviny:
voda,
sladěnka,
mouka hladká,
droždí čerstvé,
voda,
rum,
cukr,
cukr vanilkový,
sůl,
máslo,
mouka hladká,
rozinky,
ovoce kandované,
kůra citronová kandovaná,
mandle
Komentáře (28)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
V domácí štole žádný palmový tuk nenajdete....vejce i ořechy máme vlastní, sušené ovoce, rozinky, máslo, kůru i mandle kupuji příležitostně a v akci....a hlavně - doma upečená štola neobsahuje žádná barviva, stabilizátory a konzervanty, které jsou nakopak obsaženy prakticky ve všem koupeném.
V Kauflandu se prodává štola Stollen Butter-Mandel mit Marzipan (s máslem a marcipánem) 750g za 80 Kč. Ta obsahuje 28% rozinek, velké množství kandovaného ovoce (množství není uvedené ale hádám tak 25-28%, prostě hodně. 6% tvoří směs lískových oříšků a mandlí - u toho jsou 85% mandle). Máslo tvoří 11%, mléčný tuk 4%, množství palmového tuku jsem spočítal na 26,7g (tj.3,6%). Krom toho jsou tam vajíčka, pšeničná mouka, pomerančová kůra, sůl 2,6g. Tuky na 100g: 18g, nasycené m. kys. 9,8g). Výrobce KuchenMeister. Obrázek najdete přes google images "Kuchenmeister Butter Mandel Stollen 750 g" tam je vidět že toho kandovaného ovoce a rozinek jsou tam mraky. Chutná výborně.
Iri, zkus ještě příště to těsto nechat pečkou jen umíchat, vytáhni ho a nech vykynout v míse. Třeba ti v té pečce překynulo.
Irrenko
Vykynuly mi,ale určitě méně než tobě, nechala jsem je ještě asi 50 minut kynout na plechu a pak vyskočily ještě v troubě, ale příště musím snížit teplotu, kraje mám víc upečené.
Leni, dobrá otázka - štola se má péct asi 3 týdny před vánocemi, po vychladnutí zabalit do alobalu a uložit do chladna. Když jsem upekla tyhle, viděla, jak úžasně voní a vypadají "žravě", konzultovala jsem jejich zabalení a uložení s kamarádkama, co kdy štolu pekly. Všechny se shodly na tom, že jim čerstvá chutnala nejvíc......takže - první den je měkounká, vlahá a voňavá, druhý den je malinko tužší (což mi vyhovuje - takhle mi chutná a nejen mně......manžel si jí půlku vzal do práce, i když kandované ovoce v pečivu nejí. Moc mě tím překvapil a ještě více pak tím, že hlásil, jak mu chutnala
Už vím, že ji upeču i den před Štědrým dnem a pravděpodobně víc kusů - prosili mě o ni bratr i sestra
Cathleen - maš je na 1*, což je u tebe standart. Vím, že cokoliv od tebe peču, tak mám zaručený úspěch. Jsi