Sváteční vánočka
Receptů na přípravu a způsob pletení vánočky je mezi hospodyňkami a pekaři nespočet. Tento recept na sladké, typicky vánoční snídaňové pečivo, přináší na suroviny tradiční základ, avšak pletení z 10 pramenů. Tak ať se povede.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 530 kJ / 4 190 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 139,69 g |
Tuky | 37,41 g |
Vláknina | 31,84 g |
Cholesterol | 795 mg |
Sodík | 843 mg |
Sůl | 1,93 g |
Sacharidy | 807,72 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve zaděláme kvásek z kvasnic, cukru a trochy vlažného mléka. Rozmícháme do hladka a necháme vzejít.
Krok 2: Mouku, cukry, vejce a sůl dáme do mísy, přidáme nachystaný kvásek, nastrouhanou citronovou kůru, rozpuštěnou a vychladlou Heru a mléko.
Krok 3: Zaděláme těsto tak, aby se nelepilo a necháme kynout přikryté na teplém místě.
Krok 4: Poté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 10 dílů.
Pleteme copy na způsob 4-3-2-1 a mezi ně klademe rozinky a mandle.
Každou řadu zajistíme špejlemi, aby se vánočka nerozjela. Krok 5: Před pečením potřeme žloutkem a dáme upéct ( 160-170 °C / 45 minut). Sledujeme barvu vánočky, pokud zlátne, přikryjeme ji v troubě alobalem či papírem na pečení a necháme dopéct.
Pleteme copy na způsob 4-3-2-1 a mezi ně klademe rozinky a mandle.
Každou řadu zajistíme špejlemi, aby se vánočka nerozjela. Krok 5: Před pečením potřeme žloutkem a dáme upéct ( 160-170 °C / 45 minut). Sledujeme barvu vánočky, pokud zlátne, přikryjeme ji v troubě alobalem či papírem na pečení a necháme dopéct.
Zveřejněno 19. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sváteční vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5lEX
Moje poznámka
Sváteční vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5lEX
Nejnovější recepty
Kosmatice na sladko vhodné i pro diabetiky
Přidáno před 1 hodinou
Párečky v těstíčku
Přidáno před 2 hodinami
Hrášková omáčka s vajíčkem a paloučkovým knedlíkem ( pro diabetiky)
Přidáno před 4 hodinami
Plátky krkovičky dušené v pikantní omáčce
Přidáno před 6 hodinami
Rebarborová bublanina s kokosem
Přidáno před 7 hodinami
Filety ze pstruha s rajčaty
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí vlašský salát
Sefiragold před 3 hodinami
Chutný salát z čínského zelí
Sefiragold před 3 hodinami
Chřest (nejen) s vejcem
Eva z HK před 5 hodinami
Salát z pekingského zelí s balkánským sýrem
Eva z HK před 5 hodinami
Špíz s americkými brambory
Vrchotka15 před 6 hodinami
Guadeloupský kuřecí salát
Antonausprag před 7 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ivet88 před 8 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
AnnaP4 před 8 hodinami
Výborné lasagne
Papucel před 8 hodinami
Mleté na způsob hašé
Neposlusna před 8 hodinami
Tématické fráze:
vánočka,
pletení vánočky 4+3+2,
vanocka top recept,
vánočka top recepty,
pletení vánočky 4 3 2,
sváteční vánočka-recept,
top recepty vánočka,
top vánočka,
vánočka recept pro začatečníky,
svátečnívánočka,
vánočka recept,
vánočka top,
top recept na vánočku,
vánočka do formy,
babiccina vanocka,
pleteni vanocky ze 4,
vánocka pol,
sváteční recepty,
sváteční vánočka z domácí pekárny,
babiččina vánočka recept
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr vanilkový,
kvasnice,
tuk hera,
vejce,
cukr krupice,
sůl,
kůra citronová,
mléko,
rozinky,
mandle,
vánočka
Komentáře (20)
No, mohu-li radit, zkuste jiný rcp... Např.: https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
(z kila mouky to bude pořádný macek! Málo kvasnic. Pouze celá vejce. Málo tuku. Málo soli. Oříšek neééé?)
Já peču na 225°C pár minut do "pozlacení", pak snížím na 160°C nadkryji alobalem a dopékám asi 30´ (ze 600 g mouky) na špejli
Ať se dílo podaří
Sladěnku používám také