

Zeleninové střapáčky
Suroviny 14 ks
- 150 g nastrouhané libovolné, námi oblíbené zeleniny v syrovém stavu
- 80 g solamylu
- sůl
- tuk na smažení
Postup přípravy receptu
Očištěnou a na hrubém slzičkovém struhadle nastrouhanou zeleninu(použila jsem celer) v míse lehce, ale důkladně promícháme vidličkou se solamylem.
Na pánvi do rozehřátého tuku klademe zeleninová hnízdečka a na slabém plameni smažíme z každé strany zhruba 4 minuty do světle růžové barvy. Usmažené z pánve vyjmeme a dáme na papírovou utěrku, odsát přebytečný tuk.
Lehce osolíme a můžeme podávat buď jako hlavní chod s bramborovou kaší, nebo jen tak, obložené čerstvou zeleninou, případně s nějakým pikantním dipem.
Střapáčky jsou velice chutné i z kedlubny, nebo z mrkve smíchané s petrželí. Je dobrá i syrová červená řepa, ale u ní přidávat solamyl po částech. Je mokřejší, než ostatní druhy zeleniny. To samé platí i u kedlubny.
A proč název“střapáčky“? Název mě napadnul, když jsem viděla, jak jsou placičky krásně střapaté.
Poznámka od kuchařky
Tyto střapáčky z celeru někdy dávám jako přílohu ke špenátu a k drůbežím játrům, kde je víc socu.
Ke střapáčkům z červené řepy a kedlubny je moc dobrý dip z hustějšího jogurtu, trošku tatarky (může se vynechat) a prolisovaného česneku.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zeleninové střapáčky
-
zajímavé
-
Tanicka:Taničko,s vejcem vyzkoušeno nemám
Kdyby se zelenina promíchala pouze s vajíčkem,tak na pánvi by se nejdříve srazilo to vejce a než by se zelenina propekla,tak by se vajíčko připálilo
Teda,alespoň si to myslím
-
To je krása.. jen tak koumám, šel by ten solamyl nahradit právě vejcem :)?? Asi hloupá otázka, ale máte to vyzkoušené??
-
Krásné, jednoduché a určitě moc dobré
+16
-
V jednoduchosti je krása
- moc pěkný recept a parádní fotky
-
vseumel:Ano Johanko
Drží i bez vajíčka,mouky,sýra a všeho ostatního,co se přidává do bramboráků,nebo jinak připravovaných různých zeleninových placiček.
Právě ta nastrouhaná zelenina lehce prohozená jen tím solamylem je po usmažení krásně křupavoučkáAle stálo mě to pár pokusů,než jsem to množství solamylu utrefila
Začátky byly kruté
každý druh zeleniny saje jinak,nejhorší to bylo s červenou řepou
Dlouho jsem tady v receptech šmejdila,jestli tady již něco takového,nebo podobného není,ale jsou tady samé s moukou,vajíčkem,nebo ještě se sýrem,tak jsem ten svůj nápad taky přihodila
Díky za zájem -
Jéé to se mi líbí a střapáčky drží i bez vajíčka?
-
yanull:
já také né
Jani,moje várka byla bez soli a víš,že to taky šlo?ale dala jsem si na to trošku jogurtu s česnekem
Děvčata díky -
Aničko, střapčení nemám ráda, ale střapáčky
ty bych si dala moooc ráda +13
-
Aničko, super. Už jsem se bála, že to neposolíme.
Fakt super
-
Těší mě,že Vás tahle dobrůtka zaujala
Díky za zájem a hodnocení
Jani Pá-ty giganty jsou hodně šťavnaté,tak je po nastrouhání trošku prosol a nechej vypotit.Jak je v zelenině více šťávy,tak se to s tím solamylem slepí do takové"guče"nebo jak to nazvata už to potom není ono
-
super nápad...
-
Aničko, mám ještě 2 giganty na záhonku, celer, mrkev - tak snad bych mohla vyzkoušet, ale s kouskem toho oneho "masíčka" pro kluky, kterým vařím
, děkuji za inspiraci
-
no to je perfektní, vyzkouším
-
výborná inspirace,děkuji