Lečo bez zavařování
Uvařte si plný hrnec čerstvého leča, dokud je letní zelenina ještě v kondici. Kdy jindy se totiž dostanete k polním paprikám a rajčatům, která mají na rozdíl od těch zimních opravdovou vůni a chuť. Jako konzervant poslouží hořčice, tudíž není potřeba lečo zavařovat.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 885 kJ / 4 036 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 48,00 g |
Tuky | 272,40 g |
Vláknina | 100,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 16,60 g |
Sůl | 41,00 g |
Sacharidy | 315,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka. Rajčata můžeme oloupat.
Krok 2: V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme do něj cibuli a papriky a orestujeme. Přikryjeme poklicí a podusíme, až pustí šťávu.
Krok 3: Přidáme rajčata a pokračujeme v dušení. Přidáme cukr a sůl a nakonec i hořčici. Dobře promícháme a necháme zredukovat na požadovanou hustotu.
Krok 4: Vroucí směs plníme do čistých sklenic, hrdla otřeme a sklenice zavíčkujeme čistými víčky. Otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Zveřejněno 4. 8. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lečo bez zavařování
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xoEB
Moje poznámka
Lečo bez zavařování
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xoEB
Nejnovější recepty
Papriky plněné lečem
Přidáno před 1 hodinou
Krémová květáková polévka s mrkví a smetanou
Přidáno před 2 hodinami
Zelenina po čínsku s hlívou a shitake
Přidáno před 21 hodinami
Ostružinové kousky s tvarohem
Přidáno 11. 8. 2025 07:02:02
Rychlá květáková polévka
Přidáno 11. 8. 2025 06:57:51
Převalovaná meruňková buchta podle Ivety Fabešové
Přidáno 10. 8. 2025 17:25:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Žebírka BBQ
dastymisa před 48 minutami
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Klivan před 10 hodinami
Smažené cukety
Tajemnost před 13 hodinami
Zelené fazolky na slanince
cherst před 13 hodinami
Houbová smaženice
Sam.79 před 13 hodinami
Osvěžující melounové smoothie
Valis před 14 hodinami
Drobenkový koláč
Popelkaa před 14 hodinami
Mrkvové šátečky od Ivety
Hanis před 15 hodinami
Oříšková bábovka
Kattyy před 15 hodinami
Tématické fráze:
lečo na zimu,
zavařujeme lečo,
recept na zeleninové lečo do sklenic,
domácí lečo zavařování,
lečo,
jak zavařit lečo,
zeleninové lečo zavařování,
zavarovani leca do sklenic,
lečo do sklenic,
zeleninové lečo bez zavařování,
zavařování leča v troubě,
leco s horcici,
jak se dela leco,
jak se zavařuje lečo,
lečo na zavaření,
recept na vyborne leco,
zavařování zeleninové lečo,
jak zamrazit lečo,
zaváření leča,
zeleninové lečo na zimu
Suroviny:
cibule,
paprika čerstvá červená,
rajče,
olej,
hořčice plnotučná,
sůl,
cukr krystal
Komentáře (177)
No a proč neééé
V tvém případě mohlo být některé rajče uvnitř nahnilé a nakvašené (domnívám se). Ale sám tomu moc nevěřím.
. Takhle zavařovala moje babička . Okurky horký nálev dvojitý celofán namočený ve studení vodě gumička, horká zelenina (lečo) celofán gumička , houby, povidla ,atd a vše vydrželo dokud se to nesnědlo. Dneska patentní zavařovačka naplnit otočit dnem vzhůru a hotovo .
Btw, z jedné várky mám přesně 4 sklenice 0,7 l
Jinak hlásím že stále žiju
Moc se mi líbí nápad z komentářů : udělat s rýží, určitě vyzkouším.
Nezavařuji,není důvod, všechny suroviny projdou varem.
lečo jsem uvařila podle receptu a je vynikající na topinkách, ještě dobřejší je posypané šunkou nebo nějakým masem.
...je to prostě geniální lečo, žádná práce.
opravdu mám vyzkoušeno a ani odpůrci cuket ji v leču nerozpoznají...
TOJE BAŠTA S TĚSTOVINAMI NEBO JEN TAK S PEČIVEM.
Madla:
Pavla M.:dusila jsem to tak jako když dělám lečo,mám to nachystané ve sklenici,že už jenom pak otevřít a ohřát,na pánvi si orestuji uzeninu,přidám vejceaby se usmažila a pak to dám do ohřáteho leča a je hotovo
Je to prostě bezva recept (přidal jsem ještě petrželku a kozí rohy) nemá to chybu.
Vyšlo mi to na 6.eurosklenic a 4 půlky.Chuťově super,uvidíme až jak se uleží.Agáto dík za jednoduchý a rychlý recept.S přípravou až po plnění do sklenic-1,5 hodinky.
Lečo bez zavařování připravuji podle Tebe od roku 2011 a jiné už vážně nedělám
Vyhovuje mi,že se nemusí zavařovat
Takže příště přidám konzervu fazolí a je skvělé Chilli con Carne jak vymalované
Když se to nebude dát jíst samotné, tak to bude pasta do gulášů, číny atd.
Džem nebo marmeládu taky nesteriluju, protože se vaří.
jarka skrobakova:Jaruško,neboj
- Ak si poháre postavila hore dnom, viečka by mali chytiť. Ak z pohárov vyteká obsah, neprichytili sa.
- Poklopkaním na viečka zistíš rozdiel medzi prichyteným a neprichyteným viečkom - treba však na to prax, znejú odlišne.
Markéta
Vřele doporučuji všem labužníkům...
Dám vědět, jak to u nás dopadlo
Další vyzkoušenou možnosti je lečo prostě zamrazit, to jsem jednou taky udělala, když byla pokročilá hodina a mně došly čisté sklenice.
Tak snad budete mít příště štěstí a nebudete na mně nadávat nad další várkou.
Dáša: já radši sterilizuju, podle ohlasů to snad je dobře ten recept. Jedině by mne napadlo čistota skleníc, víček. Jinak vždycky otáčím sklenice u všeho na víčka a asi po 1-2 hodinách obracím zpět
S hořčicí jako konzervantem jsem se nesetkala, ale mohu se mýlit samozřejmě
přidávám bodík
Přesto, že se toto lečo nezavařuje, mohla bys ho, Agáto, přeřadit do kategorie Zavařování
K receptu nejsou žádné komentáře.