Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 906 kJ / 5 236 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 89,99 g |
Tuky | 212,42 g |
Vláknina | 65,51 g |
Cholesterol | 1,24 g |
Sodík | 476 mg |
Sůl | 1,06 g |
Sacharidy | 708,21 g |
Postup přípravy
Z citronu škrabkou oloupeme několik proužků kůry bez bílé části a vymačkáme šťávu, kterou nalijeme společně s vodou do většího kastrolu.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme je na asi 2 centimetrové kousky a všechny pokud možno “okoupeme” ve směsi citronové šťávy a vody, aby nám nezhnědla. Krok 2: Do hrnce k jablkům přidáme citronovou kůru, cukr, skořici a za občasného míchání necháme jablka změknout, ale nerozvaříme je, měla by držet svůj tvar.
Kukuřičný škrob rozmícháme ve studené vodě a nalijeme ho k téměř změklým jablkům, krátce povaříme. Stáhneme z ohně a necháme vychladit. Krok 3: Těsto:
Studené máslo nakrájíme na kousky a krátce promícháme s prosátou moukou, až směs připomíná drobenku.
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle a společně s moučkovým cukrem přidáme ke směsi mouky a másla a opět promícháme.
Bílky oddělíme od žloutků.
Do těsta přidáme žloutky, studené mléko a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na půl hodiny odpočinout do lednice.
Troubu předehřejeme na 200ºC. Krok 4: Máslem vymažeme dortovou formu o průměru 24 cm, na dno můžeme dát pečící papír.
Ze dvou třetin těsta vyválíme mezi dvěma archy pečícího papíru nebo potravinářské fólie plát silný asi 4 milimetry a vyložíme jím dno a stěny vymazané formy.
Z jablek odstraníme skořici, citronovou kůru a dáme je do formy na těsto.
Ze zbytku těsto vyvalíme plát o průměru formy a položíme ho nahoru na jablka. Kraje spodního a vrchního těsta k sobě přimáčkneme a spojíme je, přebývající těsto odřízneme.
Vršek koláče potřeme rozšlehaným vejcem, poprášíme moučkovým cukrem a nožem třikrát prořízneme otvory na unikání páry, tím zamezíme svévolnému prasknutí na jiném místě. Krok 5: Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 20 minut, pak teplotu snížíme na 180ºC a pečeme dalších 30-40 minut dozlatava a křupava.
Podáváme se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Zveřejněno 1. 9. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečný koláč s čedarovou krustou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/67lz
Moje poznámka
Jablečný koláč s čedarovou krustou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/67lz
Nejnovější recepty
Švestkový koláč s marcipánem
Přidáno před 1 hodinou
Mřížkový povidlový koláč
Přidáno před 14 hodinami
Polévka s ratatouille
Přidáno před 14 hodinami
Maso na špejli
Přidáno před 14 hodinami
Medová směs s adžikou
Přidáno před 14 hodinami
Kynuté rumové muffiny
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketové zelí
janatka před 26 minutami
Cuketové halušky
janatka před 29 minutami
Cuketové palačinky
janatka před 35 minutami
Jablečný závin bez kynutí
janatka před 40 minutami
Pizza z cottage placky pro děti
janatka před 44 minutami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
Medvidek před 1 hodinou
Italská rajčatová polévka
Bohunka37 před 1 hodinou
Babiččina rychlá kulajda
olivka před 4 hodinami
Pečená řepa s česnekem
vojfrancezska před 15 hodinami
Americké okurky
Ludmilka Sykorova před 15 hodinami
Tématické fráze:
jablečný koláč s čedarem,
těsto povaříme ve vodě s medem a dáme péct,
recepty ládi hrušky studeny jablecny kolac
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
sýr chedar,
cukr moučkový,
žloutek,
mléko,
jablko,
cukr,
voda,
kůra citronová,
šťáva citronová,
skořice celá,
škrob kukuřičný,
voda,
vejce,
cukr moučkový,
máslo
Komentáře (8)
Jiříku,já bych se moc přimlouvala o uvedení Tvé druhé fotky z blogu s fotopostupem,jako hlavní
Ta nakyslá chuť Granny nám moc chutná