Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medový dort

Sladký medovník s ořechy je opravdu neodolatelný moučník. Skládá se z tenkých plátů těsta promazávaných krémem z karamelizovaného kondenzovaného mléka. Jedná se sice o pracnější dezert, ale za trochu práce navíc se vám odmění opravdu úžasným výsledkem.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dvevtroube dvevtroube

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby odležení v lednici

150 min (100 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby odležení v lednici)

Suroviny pro 1

plech = 20 x 30 cm

1

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie30 166 kJ /
7 210 kcal
Bílkoviny130,44 g
Tuky316,33 g
Vláknina19,05 g
Cholesterol 1,69 g
Sodík 5,63 g
Sůl1,66 g
Sacharidy950,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do rendlíku dáme med a zahřejeme ho. Pokud máme med zcukernatělý, rozpustí se. K medu přimícháme jedlou sodu. Dále přisypeme cukr, sůl, vodu a vše důkladně zamícháme. Krok 2: Rendlík odstavíme z plotny, do směsi dáme máslo a mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Směs necháme malinko vychladnout a následně do ní zašleháme vejce jedno po druhém. Krok 3: Do mísy připravíme hladkou mouku a k ní nalijeme vzniklou medovou směs. Nejprve vše začneme míchat vařečkou, poté těsto zpracujeme ručně. Podle potřeby přidáváme mouku. Je ale potřeba počítat s tím, že těsto se bude stále maličko lepit, tak pozor, ať to s moukou nepřeženeme. Lépe se s ním bude pracovat poté, co si odpočine a zatuhne v lednici. Hotové těsto zabalíme do fólie a uložíme ho na 2 hodiny do lednice. Krok 4: Po 2 hodinách těsto rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Pomůžeme si váhou, na které jednotlivé kusy odvážíme. Krok 5: Dále připravíme pečicí papír, na který tužkou vyznačíme, jak velké pláty bychom asi chtěli mít. Krok 6: Těsto vyválíme na pečicím papíře a podle náčrtu ořízneme přesahující kraje. Odřezky dáme stranou. Krok 7: Hotový plát na pečicím papíře přeneseme na plech a dáme ho péct na 7 minut do předehřáté trouby na 200 °C. Upečený plát necháme vychladnout a poté z něj opatrně stáhneme papír. Krok 8: Takto připravíme všech 6 plátů a nakonec dáme péct odřezky, které použijeme později. Krok 9: Dále v robotu vyšleháme smetanu, kterou ale nevyšleháme do tuha. Přidáme k ní kondenzované zkaramelizované mléko a nyní už vše vyšleháme do tuha. Krok 10: Teď už jen zbývá dort sestavit. Na pomoc si vezmeme formu bez dna, do které dáme první plát, na něj naneseme krém. Na vrstvu krému položíme další plát. Takto to uděláme s každým plátem, jen u toho pátého krém zasypeme mletými vlašskými ořechy. Na vrstvu krému s ořechy položíme poslední plát, na který opět naneseme krém. Krok 11: Upečené odřezky rozemeleme najemno, přisypeme k nim pár lžic vlašských ořechů. Vše promícháme a směsí zasypeme dort, který takto uložíme přes noc do lednice. Krok 12: Druhý den z dortu odřežeme boky, aby vynikly jednotlivé pláty. Dort nakonec dozdobíme vlašskými ořechy, hroznovým vínem, borůvkami a čokoládou.

TIP: Jak připravit bezkonkurenční medovníkové kuličky

Zveřejněno 31. 1. 2019

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7KN1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7KN1

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

:yes::yes::yes::-) krásný a určitě výborný, :-) u nás je také oblíbený Hezký den :-K

Tématické fráze:
medový dort recept, medovy dort, medový dort videorecept, medovy dort čokoláda, medovy dorty, medovy dort s hladke mouky, dvevtroube /medový dort

Suroviny:
mouka hladká, cukr krupice, máslo, med, voda, vejce, soda jedlá, sůl, smetana ke šlehání, mléko, ořechy vlašské, víno hroznové, borůvky, čokoláda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu