Ostrá játra na zázvoru, celeru a červeném víně

Suroviny

500 g vepřových jater nebo jiných jater
300 ml červeného vína
4 cm čerstvě nastrouhaného zázvoru
1 malá sušená chilli paprička
4 PL nahrubo nastrouhaného celeru (může být i naložený a okapaný celer)
sojová omáčka
tymián
petrželka
jarní cibulka
sůl
pepř
1 rajský protlak
Solamyl nebo hladkou mouku na zahuštění
2 větší cibule
1-2 nožičky Spišské klobásy
vývar nebo voda

Postup přípravy receptu

  1. Játra opláchneme, osušíme a očistíme od blanek.

  2. Pokrájíme je na p

  3. látky cca 1 cm silné a na okrajích je malinko nařízneme.

  4. Klobásku pokrájíme na kolečka. Plátky jater i klobásky naložíme asi na 2 hodiny do marinády ze sojové omáčky, nastrouhaného celeru, nadrcené chilli papričky, zázvoru, rajského protlaku a nasekaných bylinek.

  5. Mezitím si pokrájíme dvě cibule, které něcháme zprudka zpěnit na oleji v tlakovém hrnci.

  6. Poté přidáme naložená játra s klobáskou a asi 10 minut vše restujeme, abychom získali pěknou tmavou barvu.

  7. Ke konci restování podlijeme játra červeným vínem, zamícháme a doplníme 300 ml vývaru (nebo horké vody), uzavřeme tlakový hrnec a dáme vařit na cca 8-10 minut.

  8. Jsou-li játra po této době křehká a měkká, zahustíme je podle potřeby hladkou moukou nebo solamylem. Podáváme s rýží.

Poznámka od kuchařky

Játra mají výbornou pikantní chuť, zase trochu jinou, než jsme zvyklí a jsou velmi chutná.

Komentáře k receptu Ostrá játra na zázvoru, celeru a červeném víně

Tématické fráze: vepřová játra na červeném víně játra na zázvoru vepřová játra na zázvoru drubeží jatra na víně vepřová játra na víně játra na červeným víně pikantní játra na zázvoru vepřove jatra na vině vepřové játra na víně recept játra naložená ve víně vepřové játra na červeném víně vepřová játra jako říz srnčí játra jatra na cervenem vine recept silné červené víno kuře na zázvoru a červeném víně vepřová játra na zázvoru recepty játra na červeném víně játra naložená červeném víně celer na víně