Můj jablečný závin
K podzimu neodmyslitelně patří štrúdly s náplní ze šťavnatých jablek, která je plná rozinek. Tento závin je důmyslně zabalený tak, aby jeho povrch naznačoval jednotlivé porce a určoval, jak ho správně nakrájet.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 892 kJ / 2 842 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 95,64 g |
Tuky | 35,69 g |
Vláknina | 33,48 g |
Cholesterol | 783 mg |
Sodík | 364 mg |
Sůl | 0,69 g |
Sacharidy | 517,89 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech vymažeme tukem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, vanilkový cukr a nastrouháme nahrubo máslo. Do hrnečku dáme vlahé mléko, krupicový cukr, rozdrobené droždí a jen promícháme. Nalijeme do mísy, přidáme vejce a propracujeme těsto. Nedáváme kynout. Uděláme 2 bochánky.
Krok 3: Z bochánku rozválíme čtverec o délce strany 28 cm, vysoký půl centimetru. Na protější straně rádýlkem nařežeme proužky 25 mm široké, dlouhé asi 10 cm.
Krok 4: Těsto posypeme drcenými piškoty, na ně dáme jablka, nastrouhaná na plátky, rozinky, piškoty a posypeme mletými ořechy. Vše dáváme od sebe a končíme 2 cm před nakrájenými proužky.
Krok 5: Závin srolujeme, proužky máme navrchu. Závin po celé délce opatrně pomačkáme, abychom vytlačili vzduch a uzavřeme konce.
Krok 6: Přeneseme na plech a potíráme tak, že nadzvedneme proužek, pomažeme rozšlehaným vejcem, proužek dáme zpátky na závin. Těsto je poddajné, tak ho mírně protáhneme a založíme pod závin. Takto pokračujeme až do konce závinu. Znovu ho celý potřeme vejcem a posypeme ořechy. Takhle uděláme i druhý závin.
Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C do zlatova, asi 35 minut. Necháme vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme. Chceme-li jeden závin, uděláme polovinu těsta.
Zveřejněno 21. 3. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Můj jablečný závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mxMp
Moje poznámka
Můj jablečný závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mxMp
Nejnovější recepty
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Líné koláče
Přidáno před 10 hodinami
Zapečený květák s chorizovou krustou
Přidáno 17. 8. 2025 15:31:28
Cuketovo-dýňová omáčka s koprem
Přidáno 17. 8. 2025 15:22:10
Zapečené plátky patizonu
Přidáno 17. 8. 2025 15:15:19
Staročeské čápy s mákem, švestkami a zakysanou smetanou
Přidáno 17. 8. 2025 15:06:46
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jogurtová zmrzlina 2
vaclavagregrova před 3 minutami
Domácí kečup
MarketaBod před 13 minutami
Fazolová kyselá polévka
TondaJ před 39 minutami
Marinovaná křidélka z horkovzdušné fritézy
lucie.jechova před 2 hodinami
Jablková pomazánka
Merylas před 2 hodinami
Dvacetiminutový švestkový koláč
Romana20 před 2 hodinami
Kynutý koláč se švestkami a mákem podle Češky z Česka
veronika_straka před 2 hodinami
Uzená žebra - prostě jen uvařená
Kajkajak před 2 hodinami
Květáková polévka II
Kajkajak před 2 hodinami
Pravý vepřový guláš
schierl před 2 hodinami
Tématické fráze:
jablečný závin,
štrůdl jablečný hera,
jablečné recepty,
recept můj jablečný závin,
recepty na štrůdl,
můj jablečný závin,
vsechno co mam rada recepty strudl,
jablečný závin postup,
jablečný závin recept,
jablečné záviny,
recepty na závin,
recepty na záviny,
recepty s jablky,
jablečny-zavin,
záviny sladké jablečné,
recept na jablečný štrůdl,
štrudl potirame,
jablečný.závin,
jablečný závin potíráme s vejcem,
jablečný strudl
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
vejce,
cukr vanilkový,
cukr písek,
mléko,
droždí čerstvé,
jablko,
cukr skořice,
rozinky,
ořechy mleté,
piškoty dětské,
vejce,
ořechy mleté
Komentáře (51)
Přidávám foto