Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 868 kJ / 4 510 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,17 g |
Tuky | 216,92 g |
Vláknina | 31,10 g |
Cholesterol | 1,21 g |
Sodík | 601 mg |
Sůl | 1,51 g |
Sacharidy | 541,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do dortové formy o průměru cca 32 cm nebo do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Vložíme do předehřáté trouby na 180 a pečeme dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme zchladnout.
Krok 2: Omyté vypeckované švestky pokrájíme na menší kusy a dáme do kastrolu. Přisypeme cukr dle chuti, skořici a pokud chceme a máme rádi, tak i čerstvě nastrouhanou citronovou kůru. Pomalu zahříváme, aby začaly švestky pouštět vlastní šťávu, ve které je krátce podusíme pod poklicí. Pak do nich vlijeme za stálého míchání ve vodě rozmíchané pudinky a provaříme dle návodu.
Krok 3: Na korpus (klidně ještě vlahý) nalijeme švestkovou náplň, zarovnáme a necháme zcela zchladnout.
Pokud chceme, můžeme před nanesením švestkové náplně korpus pokapat rumem nebo likérem. Krok 4: Smetany vyšleháme s cukrem a ztužovačem do tuha, poté zašleháme tvaroh nebo zakysanou smetanu, krém naneseme na zchladlou švestkovou náplň, uhladíme, posypeme skořicovým cukrem (případně jen skořicí) a dáme do chladna proležet, nejlépe přes noc.
Pokud chceme, můžeme před nanesením švestkové náplně korpus pokapat rumem nebo likérem. Krok 4: Smetany vyšleháme s cukrem a ztužovačem do tuha, poté zašleháme tvaroh nebo zakysanou smetanu, krém naneseme na zchladlou švestkovou náplň, uhladíme, posypeme skořicovým cukrem (případně jen skořicí) a dáme do chladna proležet, nejlépe přes noc.
Zveřejněno 30. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Švestkový dort (řez) se smetanovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w3Nm
Moje poznámka
Švestkový dort (řez) se smetanovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w3Nm
Nejnovější recepty
Párečky v těstíčku
Přidáno před 35 minutami
Hrášková omáčka s vajíčkem a paloučkovým knedlíkem ( pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Plátky krkovičky dušené v pikantní omáčce
Přidáno před 4 hodinami
Rebarborová bublanina s kokosem
Přidáno před 5 hodinami
Filety ze pstruha s rajčaty
Přidáno před 6 hodinami
Plněné bagetky s míchanými vajíčky
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí vlašský salát
Sefiragold před 45 minutami
Chutný salát z čínského zelí
Sefiragold před 1 hodinou
Chřest (nejen) s vejcem
Eva z HK před 3 hodinami
Salát z pekingského zelí s balkánským sýrem
Eva z HK před 3 hodinami
Špíz s americkými brambory
Vrchotka15 před 3 hodinami
Guadeloupský kuřecí salát
Antonausprag před 4 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ivet88 před 5 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
AnnaP4 před 5 hodinami
Výborné lasagne
Papucel před 6 hodinami
Mleté na způsob hašé
Neposlusna před 6 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
olej,
voda,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
švestky,
cukr krupice,
pudink vanilkový,
skořice,
voda,
kůra citronová,
smetana ke šlehání,
ztužovač šlehačky,
cukr moučkový,
tvaroh měkký,
cukr skořice
Komentáře (7)