Blbouny (knedlíky) s jablky a vanilkovým přelivem

Suroviny 4 porce

Těsto:
300 g polohrubé mouky
15 g droždí
1 vanilkový cukr
citronová kůra z půlky citronu
cca 170 ml vlažné vody
Jablečná náplň:
300 g jablek - očištěných
citronová šťáva z půlky citronu
skořice - mletá
cukr krupice dle chuti
rozinky nebo brusinky - nejsou nutné
rum - není nutný
Vanilkový přeliv:
600 ml mléka
cukr krupice dle chuti
1 vanilkový pudink
ořech másla
1 lžíce rumu - dle chuti
Dohotovení:
skořicový cukr
šlehačka
jablko

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme vanilkový cukr a rozdrobíme droždí. Přistrouháme citronovou kůru. Přilijeme část vody, promícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek. Pak vlijeme zbylou vodu a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě, pod utěrkou, vykynout.

  2. Očištěná jablka pokrájíme na kostičky. Větší část nasypeme do kastrůlku, ochutíme cukrem, skořicí a citronovou kůrou. Pod poklicí, na mírném ohni, jablka téměř rozdusíme, pak přisypeme zbylá jablka, odstavíme a necháme zchladnout. Do jablek můžeme dle chuti přidat trošku rumu.

  3. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na čtyři díly, ze kterých vypracujeme na pomoučněném stole placky. Do jejich středu rozdělíme zchladlou jablečnou náplň a všechny knedlíky pevně zabalíme, uzavřeme a klademe na pomoučněný stůl spojem dolů. Necháme kynout ještě cca 10 minut. Pak vhodíme do vroucí vody se špetkou soli a vaříme cca 7-8 minut. Po vytažení cedníkem je ihned na několika místech propícháme špejlí nebo vidličkou, nebo je natrhneme, aby z knedlíků vyšla pára, která by knedlíky srazila. Knedlíky pokapeme rozpuštěným máslem nebo pocukrujeme moučkovým cukrem, aby se k sobě neslepily.

  4. Půl litru mléka nalijeme do kastrůlku, osladíme dle chuti a přivedeme k varu. V 1 dl mléka rozmícháme pudink, vlijeme do vroucího mléka za stálého míchání a provaříme dle návodu. Odstavíme, vmícháme lžíci rumu (nebo dvě) a ořech másla.

  5. Knedlíky rozdělíme na talíře, přelijeme vanilkovým přelivem, dozdobíme dle chuti skořicovým cukrem, skořicí, kouskem jablka nebo kopečkem šlehačky a podáváme.

Komentáře k receptu Blbouny (knedlíky) s jablky a vanilkovým přelivem