Blbouny (knedlíky) s jablky a vanilkovým přelivem
Netradiční náplň mají knedlíky z tohoto receptu. Na sklonku léta, s přicházejícím podzimem tyto chutě jistě uvítáte. V knedlících z kynutého těsta najdete náplň z jablek a skořice, kterou doplňuje vanilkový přeliv dochucený kapkou rumu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 979 kJ / 1 668 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,01 g |
Tuky | 13,31 g |
Vláknina | 18,40 g |
Cholesterol | 36 mg |
Sodík | 262 mg |
Sůl | 0,60 g |
Sacharidy | 313,43 g |
Postup přípravy
Krok 1: Těsto: Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme vanilkový cukr a rozdrobíme droždí. Přistrouháme citronovou kůru.
Krok 2: Přilijeme část vody, promícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek. Pak vlijeme zbylou vodu a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě, pod utěrkou, vykynout.
Krok 3: Očištěná jablka pokrájíme na kostičky. Větší část nasypeme do kastrůlku, ochutíme cukrem, skořicí a citronovou kůrou. Pod poklicí, na mírném ohni, jablka téměř rozdusíme, pak přisypeme zbylá jablka, odstavíme a necháme zchladnout. Do jablek můžeme dle chuti přidat trošku rumu.
Krok 4: Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na čtyři díly, ze kterých vypracujeme na pomoučněném stole placky. Do jejich středu rozdělíme zchladlou jablečnou náplň a všechny knedlíky pevně zabalíme, uzavřeme a klademe na pomoučněný stůl spojem dolů. Necháme kynout ještě cca 10 minut.
Krok 5: Pak vhodíme do vroucí vody se špetkou soli a vaříme cca 7-8 minut. Po vytažení cedníkem je ihned na několika místech propícháme špejlí nebo vidličkou, nebo je natrhneme, aby z knedlíků vyšla pára, která by knedlíky srazila. Knedlíky pokapeme rozpuštěným máslem nebo pocukrujeme moučkovým cukrem, aby se k sobě neslepily.
Krok 6: Půl litru mléka nalijeme do kastrůlku, osladíme dle chuti a přivedeme k varu. Ve zbylých 100 ml mléka rozmícháme pudink, vlijeme do vroucího mléka a za stálého míchání povaříme dle návodu. Odstavíme, vmícháme lžíci rumu (nebo dvě) a ořechového másla.
Krok 7: Knedlíky rozdělíme na talíře, přelijeme vanilkovým přelivem, dozdobíme dle chuti skořicovým cukrem, skořicí, kouskem jablka nebo kopečkem šlehačky a podáváme.
Zveřejněno 16. 2. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Blbouny (knedlíky) s jablky a vanilkovým přelivem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/owEj
Moje poznámka
Blbouny (knedlíky) s jablky a vanilkovým přelivem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/owEj
Nejnovější recepty
Salát z černé čočky
Přidáno před 48 minutami
Salát ze syrové červené řepy s majonézou
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí prso s kari, dušenou kedlubnou a avokádem
Přidáno před 16 hodinami
Tvarohovo-pomerančový krém s kešu ořechy
Přidáno před 17 hodinami
Hruškovo-sýrový koláč
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové marinované kapsy plněné slaninou, křenem a jablky
Přidáno 21. 1. 2025 07:22
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Domácí štramberské uši chutnají jako ty opravdové. Specialitu s chutí a vůní perníku snadno zvládne udělat každý
Strouhaný jablečný koláč je krásně vláčný a má výbornou voňavou náplň. Křehké těsto nechte vychladit a pracujte s ním rychle
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kávové muffinky
Ivca14 před 21 minutami
Gnocchetti se smetanovou omáčkou a brokolicí
Ivca14 před 1 hodinou
Vietnamská polévka Pho Bo
ibechynova před 10 hodinami
Maminčino kuře – klasický recept
Merylas před 11 hodinami
Nejlepší koblihy, jaké znám
Dajda před 12 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Adellis před 14 hodinami
Játrová polévka
Kajkajak před 15 hodinami
Zapečené rolky z kotletky
Verounek před 21 hodinami
Vepřová krkovice na slanině a pórku
MinaJ 21. 1. 2025 06:50
Kapustové karbanátky
Hanina65 20. 1. 2025 19:14
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
voda,
jablko,
šťáva citronová,
skořice mletá,
cukr krupice,
rozinky,
rum,
mléko,
cukr krupice,
pudink vanilkový,
máslo ořechové,
rum,
cukr skořice,
šlehačka,
jablko
Komentáře (4)