Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 484 kJ / 2 506 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 331,98 g |
| Tuky | 89,44 g |
| Vláknina | 29,10 g |
| Cholesterol | 1,04 g |
| Sodík | 965 mg |
| Sůl | 1,90 g |
| Sacharidy | 85,64 g |
Postup přípravy
Krok 1: Příprava masa:
Troubu předehřejeme na 250 °C (elektrická) / 230 °C (horkovzdušná). Vetřeme sůl do masa, opepříme a polijeme olivovým olejem. Použijeme tenký, ostrý nůž, abychom mohli provést cca 16 hlubokých řezů. Do řezu vložíme kousek rozmarýnu s česnekem (viz foto). Na dno pekáče dáme nakrájenou cibuli na kolečka a několik stroužků česneku, rozkrojených na půlky. Navrch položíme maso a podlijeme ještě vodou. Zakryjeme víkem anebo dvojitou vrstvou alobalu. Vložíme do trouby a snížíme teplotu na 175 °C (elektrika) / 150 °C (horko vzduch). Pečeme zakryté po dobu 3 hodin. Potom odstraníme alobal (odkryjeme) a přidáme k masu nakrájenou mrkev a petržel na malé kousky. Zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a pečeme dalších 30 minut, dokud kůžička nebude křehká a zelenina měkká. Nyní by se maso mělo krásně rozpadat. Odstraníme maso z pekáče a přeneseme na talíř. Zakryjeme maso alobalem, několika utěrkami a necháme ho odpočívat po dobu 20-30 minut. Potom podáváme. Krok 2: Příprava omáčky:
Poloviční množství upečené zeleniny vyndáme z pekáče a použijeme jako přílohu k masu. Zbytek zeleniny (cibule, česnek, mrkev a petržel) s výpečkem z masa zaprášíme moukou, zamícháme, přidáme trochu vody a vše rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Necháme vařit 1 až 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Krok 3: Příprava brambor:
Brambory nakrojíme do 3/4 na ježka (viz foto), posolíme a posypeme rozmarýnem. Polijeme olivovým olejem anebo použijeme olej ve spreji. Přidáme do trouby v době, kdy přidáváme do trouby mrkev s petrželí. Necháme péct ve spodní části trouby (dolní rošt pod masem) 45 min. Maso vyndaváme o 15 min dříve, aby si odpočinulo.
Troubu předehřejeme na 250 °C (elektrická) / 230 °C (horkovzdušná). Vetřeme sůl do masa, opepříme a polijeme olivovým olejem. Použijeme tenký, ostrý nůž, abychom mohli provést cca 16 hlubokých řezů. Do řezu vložíme kousek rozmarýnu s česnekem (viz foto). Na dno pekáče dáme nakrájenou cibuli na kolečka a několik stroužků česneku, rozkrojených na půlky. Navrch položíme maso a podlijeme ještě vodou. Zakryjeme víkem anebo dvojitou vrstvou alobalu. Vložíme do trouby a snížíme teplotu na 175 °C (elektrika) / 150 °C (horko vzduch). Pečeme zakryté po dobu 3 hodin. Potom odstraníme alobal (odkryjeme) a přidáme k masu nakrájenou mrkev a petržel na malé kousky. Zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a pečeme dalších 30 minut, dokud kůžička nebude křehká a zelenina měkká. Nyní by se maso mělo krásně rozpadat. Odstraníme maso z pekáče a přeneseme na talíř. Zakryjeme maso alobalem, několika utěrkami a necháme ho odpočívat po dobu 20-30 minut. Potom podáváme. Krok 2: Příprava omáčky:
Poloviční množství upečené zeleniny vyndáme z pekáče a použijeme jako přílohu k masu. Zbytek zeleniny (cibule, česnek, mrkev a petržel) s výpečkem z masa zaprášíme moukou, zamícháme, přidáme trochu vody a vše rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Necháme vařit 1 až 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Krok 3: Příprava brambor:
Brambory nakrojíme do 3/4 na ježka (viz foto), posolíme a posypeme rozmarýnem. Polijeme olivovým olejem anebo použijeme olej ve spreji. Přidáme do trouby v době, kdy přidáváme do trouby mrkev s petrželí. Necháme péct ve spodní části trouby (dolní rošt pod masem) 45 min. Maso vyndaváme o 15 min dříve, aby si odpočinulo.
Zveřejněno 24. 5. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gmyl
Moje poznámka
Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gmyl
Nejnovější recepty
Kuře s ořechovou náplní
Přidáno před 1 hodinou
Srnčí plec na divokém koření dělaná pomalu v troubě
Přidáno před 4 hodinami
Roláda Hurikán
Přidáno před 7 hodinami
Salát se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno 25. 10. 2025 12:26:37
Speciální bramborový sálát
Přidáno 25. 10. 2025 12:10:25
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Škubánky s mákem
Tereziena před 4 minutami
Žampiony - snadno a rychle
Blazenka před 9 minutami
Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem
PetCah před 12 minutami
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
Renza před 42 minutami
Domácí kynuté knedlíky s octem
bublinka.1 před 1 hodinou
Dýňová polévka
spamejlik před 1 hodinou
Žampionová polévka
Blazenka před 1 hodinou
Domácí langoše
Sarka1234 před 1 hodinou
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
mjanickam před 2 hodinami
Brokolicová polévka
Hanous7 před 2 hodinami
Suroviny:
plec vepřová,
olej olivový,
pepř,
cibule,
česnek,
rozmarýn čerstvý,
voda,
mrkev,
petržel,
mouka bezlepková,
voda,
pepř,
brambory,
sůl,
rozmarýn čerstvý,
olej olivový
Komentáře (6)
Každopádně změna soli za normální receptu jistě neuškodí
No, až na tu himalájskou sůl, že
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navo...