Nastavený bramborový salát a řízky trochu jinak

yanull Kuchařka: yanull

Saláty 9 názorů

Suroviny

vařené brambory /množství dle potřeby/
vařené mrkve
šunka nebo jemně krájený kvalitní trvanlivý salám
slanina - není podmínkou
zeleninová směs
okurky, jablko, červená nebo bílá cibule
majonéza, hořčice
2 stroužky česneku
uvařené těstoviny /malá kolínka nebo tarhoňa/
sůl, bílý pepř
pažitka nebo hladkolistá petržel
Řízky jinak:
nakrájené plátky masa, nejlépe z kotlety nebo krkovice
kýtu nekupuji, zdá se mi suchá
kuřecí maso - dobré jsou stehenní řízky
česnek, olej
sůl
klasický trojobal - mouka/používám polohrubou/, vajíčka, strouhanka
do vajíček můžeme rozšlehat i pár lžic piva
sádlo a olej na smažení
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vychladlé brambory oloupeme a pomocí mřížky krájíme stylem cik-cak, ze strany na stranu, abychom místo kostiček vytvořili spíše plátky. V míse je osolíme a necháme odležet, kdo chce, přelije je rozškvařenou slaninkou.

  2. Do další mísy vložíme uvařené a propláchnuté těstoviny. Musí být vychladlé, do nich zamícháme majonézu, hořčici, mletý pepř, sterilovanou zeleninu, drobně nakrájené jablko, jemně nakrájený česnek.

  3. Toto vše pak mezi sebou dobře promícháme a salát necháme odležet. Osvědčilo se mi krájení brambor výše popsaným způsobem, nemáme rádi velké kousky a salát je pak jemný a lépe se rozleží. Jelikož někomu nedělá cibule v salátu dobře, řeším to tímto způsobem. Nakrájenou cibuli krátce povařím v láku z okurek a pak scezenou použiji.

  4. Příprava řízků: Nejprve do misky dáme několik lžic oleje a do něj utřený česnek dle vlastního uvážení. Dávám 2-3 stroužky poctivého českého česneku. Dobře ho s olejem promícháme. Místo paličky na maso používám tenderizér na křehčení masa, odkaz na něj je v poznámce. Jeho pomocí maso zpracujeme, kraje nařízneme nožem, aby se řízky nekroutily a poté se snažíme do masa vetřít olejovo-čenekovou směs. Dělám to kávovou lžičkou. Takto přichystáme všechno maso, jednotlivé plátky klademe na sebe do misky a necháme do druhého dne, ale klidně i 2 dny, uležet v lednici.
    V den přípravy vyndáme s předstihem maso z lednice, aby při obalování mělo pokojovou teplotu. Osolíme ho, necháme chvíli odpočinout a pak ho klasicky obalíme.
    Do pánve dáme lžíci dobrého sádla, olej, necháme rozehřát a řízky smažíme. Smažím zprudka, jen do barvy, pak dodělávám v troubě.

Poznámka

https://www.jumboshop.cz/1942-tenderizer-na-krehce... - tenderizér

Tento salát vznikl zcela náhodou. V lednici jsem měla misku uvařených malých kolínek a mozkovými závity mi proběhl nápad, dát je do salátu. Nebudete mi věřit, ale tak nám chutnal, že ho s těstovinami už od té doby dělám již cíleně.

Těstoviny salát pěkně nakypří a velmi zjemní. Určitě nedávejte velké vrtule, opravdu něco drobného, pokud dáte tarhoňu, tak ani nepoznáte, že tam je. Dělala jsem tento salát i pro rodinnou oslavu a všichni ho chválili.

Řízky připravené výše uvedeným způsobem jsou měkoučké, voňavé a prudce jedlé :-)

Zde je odkaz na dopékání v troubě: https://www.toprecepty.cz/recept/12935-smazeni-a-d...

a bramborový salát se všemi surovinami, tento ještě bez těstovin: https://www.toprecepty.cz/recept/9274-bramborovy-s.... Nemusíte se držet mých receptů, klidně si udělejte váš rodinný oblíbený, jen do něj zkuste přidat těstoviny, stojí za vyzkoušení. :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nastavený bramborový salát a řízky trochu jinak

  • casino casino

    tenderizér
    jsem si pořídil před časem...
    zkoušel jsem ho zatím 6x, vedle naklepaného masa z jednoho kusu vepřového
    z masa byly odřezané stejně silné plátky (filé, krkovice, ořech)
    vždy jeden kus perforovaný tenderizérem, druhý kus naklepaný paličkou
    po osolení obě porce obaleny v trojobalu
    řízky byly smaženy společně do růžova, naklepaný stačilo smažit vždy kratší dobu
    tenderizerovaný 1x pustil šťávu (prskalo to při smažení)
    obě porce byly stejně šťavnaté
    pominuli, že naklepaný řízek byl VĚTŠÍ:-D tak byl vždy chutnější :-!
    Občas dělám krávoviny:-8 tak příště MOŽNÁ zkusím perforovat kus hovězího:-8

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    yanull : ta poslední věta mi vehnala slzy do očí , ale vystihla jste to přesně a hlavně krásně :-K děkuji

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    Janja: Děkuji Vám za krásný a milý komentářv<3, váží nás stejné vzpomínky na naše babičky, ty moje měly také hrnec se sádlem a jedna navíc ještě se švestkovými povidly, byla tak dobře uvařená, že se dala krájet. A vzpomínky jsou rájem, do kterého se můžeme kdykoli vracet :-K

    Odpovědět

  • Janja Janja

    Ve svých receptech často používáte sádlo. Nejsem militantním zastáncem "zdravé výživy" za každou cenu. Vzpomínám na babičku, která měla sádlo v obrovském hrnci v chladné místnosti (naplnila ho vždycky po zabijačce) a přidávala ho do buchet, smažila na něm zvolna řízky (zcela ponořené v tuku), atd. Prostě bez sádla se v kuchyni neobešla. Protože kupované sádlo v kostce je úplně "mimo", tak jsem ho začala kupovat od jednoho venkovského řezníka, který pravidelně přiváží jak maso, tak masné výrobky ze svého chovu. Jen jak si ke kbelíku se sádlem přivoním, jsem u babičky....je vynikající i na chleba<3 . Vaše štrúdle budou na silvestrovském stole:-* Děkuji za recepty, které mají chuť a kouzlo mého dětství:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    mika59: Děkuji :-K, když jsem včera v TV viděla ceny brambor, kg až 30 Kč :-O, tak těstoviny jejich část aspoň nahradí ;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Řízky taky tak dělám, ale ten salát se mi líbí moc..:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    MamlajdaD: Na tyto řízky tenderizér používám, palička také jde použít ;-). Těstoviny mě samotnou překvapily, množství by mělo být asi třetinové ku bramborám a opravdu to od té doby dělám už opakovaně, rodina si to žádá. Počkám na Tvoji reakci, ale netvrdím, že musí chutnat každému. Sto lidí, sto chutí a o tom to je, také zdravím :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Salát s těstovinami musím určitě vyzkoušet, jsem na takové věci vždy zvědavá! ;-) Řízky dodělávám troubě již dlohá léta, to je moc dobrý fígl, i když mám trochu jiný postup, než je v odkazu. Jen s tím tederizérem, který jsem si koupila před pár lety, moc nadšená nejsem, tak jsem se pokorně vrátila k paličce na maso. Ale ještě mu dám asi poslední šanci. ;-) :-8 Zatím jde receptík do oblíbených, abych na něj nezapomněla! :yes: Moc zdravím! :-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Skvelý nápad, tá cestovina. Geniálne veci sú jednoduché!:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: bramborový salát s těstovinami bramborový salát s rizkem cena řízky jinak bramborový salát a řízek bez masa tenderizér - nahradí paličku? bramborový salát jinak recept salat a rizky

Zapomněl/a jsem heslo