Mrkvová polévka s „polovičním kari“
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 345 kJ / 322 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,19 g |
Tuky | 8,45 g |
Vláknina | 17,64 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 305 mg |
Sůl | 0,72 g |
Sacharidy | 46,56 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mrkev a petržel důkladně omyjeme (vyhneme se tak tomu, že bychom je museli škrábat) a nakrájíme je na kostičky.
Zázvor nakrájíme na co nejtenčí plátky.
Kurkumu najemno nastrouháme (pozor, hodně barví).
Všechno smícháme dohromady a posypeme přibližně dvěma špetkami soli. Krok 2: Cibuli nakrájíme na kostičky. Zatím co krájíme, necháme v konvici vařit přibližně 0,75 l vody.
V hrnci dáme na vyšším plameni rozehřát vrstvu olivového oleje a zprudka na něm necháme cibuli zesklovatět. Krok 3: K cibuli do hrnce nasypeme směs zeleniny a ihned vše zalijeme vodou z konvice, tak akorát, aby byla zelenina ponořená.
Zamícháme a počkáme, než voda začne bublat. V tu chvíli snížíme na středně slabý plamen a necháme asi tak 10 minut vařit za občasného míchání. Krok 4: Než sejmeme hrnec z plotny, přidáme koření v množství podle chuti. Avšak pozor na koriandr, aby ostatní koření nepřebil.
Znova promícháme. Krok 5: Tyčovým mixérem rozmixujeme co nejvíce najemno. Vzhledem k tomuto kroku nedoporučuji použít hrnec s nepřilnavým povrchem. Krok 6: Polévka se už dá jíst tak, jak je, ale můžeme dále přidat 1–2 lžíce kokosového mléka na porci.
Zázvor nakrájíme na co nejtenčí plátky.
Kurkumu najemno nastrouháme (pozor, hodně barví).
Všechno smícháme dohromady a posypeme přibližně dvěma špetkami soli. Krok 2: Cibuli nakrájíme na kostičky. Zatím co krájíme, necháme v konvici vařit přibližně 0,75 l vody.
V hrnci dáme na vyšším plameni rozehřát vrstvu olivového oleje a zprudka na něm necháme cibuli zesklovatět. Krok 3: K cibuli do hrnce nasypeme směs zeleniny a ihned vše zalijeme vodou z konvice, tak akorát, aby byla zelenina ponořená.
Zamícháme a počkáme, než voda začne bublat. V tu chvíli snížíme na středně slabý plamen a necháme asi tak 10 minut vařit za občasného míchání. Krok 4: Než sejmeme hrnec z plotny, přidáme koření v množství podle chuti. Avšak pozor na koriandr, aby ostatní koření nepřebil.
Znova promícháme. Krok 5: Tyčovým mixérem rozmixujeme co nejvíce najemno. Vzhledem k tomuto kroku nedoporučuji použít hrnec s nepřilnavým povrchem. Krok 6: Polévka se už dá jíst tak, jak je, ale můžeme dále přidat 1–2 lžíce kokosového mléka na porci.
Zveřejněno 15. 11. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mrkvová polévka s „polovičním kari“
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPlBR
Moje poznámka
Mrkvová polévka s „polovičním kari“
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPlBR
Nejnovější recepty
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno 14. 10. 2025 20:26:58
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Znojemská omáčka
Komtesina před 5 hodinami
Koláč ze zakysané smetany s tvarohem a povidly
Lucka 12 před 5 hodinami
Srnčí guláš na červeném víně
Sahula před 6 hodinami
Hovězí roštěná na houbách s grilovanými bramborami
Sahula před 6 hodinami
Vepřová játra na zeleném pepři
Sahula před 7 hodinami
Rybičková pomazánka
Kajkajak před 7 hodinami
Zelná pečeně
radekfiala před 7 hodinami
Pečené zelníky se slaninou
radekfiala před 7 hodinami
Kuřecí roláda s játry
Sahula před 8 hodinami
Žampiony plněné vepřovým mozečkem
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 8 hodinami
Suroviny:
mrkev,
zázvor čerstvý,
cibule,
petržel,
kurkuma,
sůl,
olej olivový,
mléko kokosové,
kardamom mletý,
fenykl,
pískavice,
koriandr sušený,
pepř
Komentáře (1)