Krém do laskonek (jak ho dělali za mého dětství)
Poctivý máslový krém s griliášem se do laskonek hodí nejvíce. Je tou nejlepší kombinací k chuti kokosových laskonek. Naplněné laskonky ozdobené rozpuštěnou čokoládou nebo malou pusinkou z krému budou luxusním dezertem na vašem slavnostním stole.
Suroviny pro 1 dávka
Na 12 ks laskonek
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 554 kJ / 3 001 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,70 g |
Tuky | 283,90 g |
Vláknina | 5,70 g |
Cholesterol | 777 mg |
Sodík | 86 mg |
Sůl | 0,20 g |
Sacharidy | 89,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mělkou pánev vymažeme olejem.
Do nerez kastrůlku nasypeme cukr krupici a přidáme lžíci vody. Zapneme na malý plamen.
Cukr se rozpustí, je třeba stále míchat.
Jakmile začne žloutnout, vsypeme oříšky a mícháme, dokud se v karamelu neupraží. Ale pozor, nepřipálit!! Masu nalijeme na pánev a necháme vychladnout. Krok 2: Do kastrůlku dáme 5 dkg másla, rozpustíme a přidáme mouku. Mícháme, až vznikne velmi světlá jíška, pak přiléváme mléko, dokud nevznikne hodně hustá kaše, téměř jak odpalované těsto. Pak vypneme. Krok 3: Griliáš rozdrtíme válečkem mezi dvěma papíry. V misce ušleháme celé máslo do pěny, přidáme rozdrcený griliáš a po kouskách přidáváme kaši a šleháme na druhý stupeň. Po chvíli přidáme další stupeň a po minutě vypneme. Pokud jsou kousky griliáše křupavé, nevadí, v krému změknou. Krok 4: Jedno balení laskonek rozložíme rubovou stranou nahoru, nastříkáme na ně krém, přiklopíme druhým balením a dáme přikryté do lednice.
Do nerez kastrůlku nasypeme cukr krupici a přidáme lžíci vody. Zapneme na malý plamen.
Cukr se rozpustí, je třeba stále míchat.
Jakmile začne žloutnout, vsypeme oříšky a mícháme, dokud se v karamelu neupraží. Ale pozor, nepřipálit!! Masu nalijeme na pánev a necháme vychladnout. Krok 2: Do kastrůlku dáme 5 dkg másla, rozpustíme a přidáme mouku. Mícháme, až vznikne velmi světlá jíška, pak přiléváme mléko, dokud nevznikne hodně hustá kaše, téměř jak odpalované těsto. Pak vypneme. Krok 3: Griliáš rozdrtíme válečkem mezi dvěma papíry. V misce ušleháme celé máslo do pěny, přidáme rozdrcený griliáš a po kouskách přidáváme kaši a šleháme na druhý stupeň. Po chvíli přidáme další stupeň a po minutě vypneme. Pokud jsou kousky griliáše křupavé, nevadí, v krému změknou. Krok 4: Jedno balení laskonek rozložíme rubovou stranou nahoru, nastříkáme na ně krém, přiklopíme druhým balením a dáme přikryté do lednice.
Zveřejněno 30. 3. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Krém do laskonek (jak ho dělali za mého dětství)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6p5Q
Moje poznámka
Krém do laskonek (jak ho dělali za mého dětství)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6p5Q
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 6 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 20 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 21 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 21 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 21 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 47 minutami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 2 hodinami
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 2 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 5 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 7 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 7 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 22 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 23 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova 15. 6. 2025 13:09
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik 15. 6. 2025 11:41
Tématické fráze:
krém na laskonky,
laskonky krém,
laskonky,
máslový krém do laskonek,
krém na laskonky recept,
krém do laskonky recept,
karamelový krém do laskonek,
kokosový krém do laskonek,
kávový krém do laskonek,
ořechový krém do laskonek,
krém do laskonek kokosový,
orechove laskonky,
laskonky s griliášem,
krem laskonky,
laskonky jako z cukrárny,
krém na na laskonky,
čokoládový krém do laskonek,
jednoduchý krém do laskonek,
recept na krem na laskonky,
krem do lastonek
Suroviny:
cukr krupice,
ořechy lískové mleté,
máslo,
mléko,
mouka hladká,
olej olivový,
laskonka,
voda
Komentáře (9)
No, vy máte paměť jako ten ušatý chobotnatec
***
Karamel dělám na litině (nerez hůře vede teplo)
Karamel dělám z "písku" nebo krystalu (dříve se písek neprodával)
Karamel dělám bez vody
Karamel dělám co nejdéle bez míchání (ideální je vůbec nemíchat, pouze naklánět pánev) - míchat začnu až když tavenina začne žloutnout; čím později se začne míchat, tím více se sníží riziko tvorby hrudek, které se posléze špatně taví
Drcený griliáš osívám na různé frakce
Do korpusů někdy (z úsporných důvodů) přidávám až 50% pšeničných klíčků
šablona na laskonky: https://eshop.tescoma.cz/forma-laskonky-della-casa
Krém a popis laskonek v poznámce se mi velmi líbí