Grilovaná hovězí žebra low&slow
Kvalitní hovězí maso nepotřebuje příliš mnoho koření a stejně tak je tomu i v případě těchto grilovaných žeber. K dokonalosti jim stačí jen pepř a sůl a volitelně chilli omáčka či hořčice. Díky pomalému, nepřímému grilování bude maso dokonale měkké a šťavnaté.
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve z žeber odstraníme blánu – pomůžeme si třeba vidličkou nebo nožem. Očistíme povrch od zbytků tuku. Aby koření dobře drželo, potřeme maso tenkou vrstvou pálivé omáčky, která zároveň dodá základní chuť. Můžeme ale použít i vodu nebo hořčici.
Krok 2: Žebra z obou stran posypeme jednoduchou směsí hrubé soli a drceného černého pepře. Tato kombinace nechá vyniknout přirozenou chuť hovězího masa bez zbytečného přebíjení.
Krok 3: Do spodní části grilu (pod maso) vložíme hliníkové misky, které zachytí odkapávající tuk a usnadní pozdější čištění. Žebra položíme na horní rošt a grilujeme nepřímou metodou, ideálně v teplotním rozmezí kolem 120–130 °C.
Krok 4: Po dvou hodinách žebra zkontrolujeme a navlhčíme – například vodou nebo vývarem – aby se konce nepřepékaly a maso nevysychalo. Po třech hodinách změříme vnitřní teplotu pomocí vpichového teploměru. Jakmile dosáhne přibližně 70 °C, maso vyjmeme z grilu a pevně zabalíme do alobalu.
Krok 5: Zabalená žebra vrátíme zpět do grilu a pokračujeme v grilování, dokud vnitřní teplota nedosáhne 94 °C. Celkový čas přípravy je přibližně 6 hodin. Po sundání z grilu necháme maso ještě minimálně 30 minut odpočívat v uzavřeném coolboxu, aby se šťávy rovnoměrně rozprostřely.
Krok 6: Maso rozbalíme z alobalu, nakrájíme na jednotlivá žebra a podáváme. Hodí se k nim jednoduchý coleslaw, grilovaná zelenina nebo jen kvalitní hořčice.
Zveřejněno 16. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Grilovaná hovězí žebra low&slow
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPMV7
Moje poznámka
Grilovaná hovězí žebra low&slow
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPMV7
Nejnovější recepty
Cuketovo-brokolicová polévka
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí kousky s domácí omáčkou à la Uncle Ben’s
Přidáno před 3 hodinami
Pečené kuře na paprice
Přidáno před 5 hodinami
Zeleninový salát s pekingským zelím
Přidáno před 14 hodinami
Kančí guláš se zelím
Přidáno před 14 hodinami
Zelí s vepřovým masem
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Banánové lívance
MichaelaZamostna před 14 minutami
Panzanella s pečenými rajčaty
preclik.jana před 16 minutami
Dvacetiminutový švestkový koláč
Petulice před 18 minutami
Vydatná hrachovka
Fitulka před 1 hodinou
Pečená švestková povidla
Fitulka před 2 hodinami
Italské plněné placky
Lucie1001 před 3 hodinami
Helenské rohlíky
Tynaja před 5 hodinami
Zeleninové lečo na zimu
janatka před 6 hodinami
Segedínský guláš
Kajkajak před 11 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
Mistrova před 13 hodinami
Suroviny:
žebra,
omáčka chilli,
sůl,
pepř drcený,
vývar masový
Komentáře (3)