Zeleninový základ na pomazánku
Sterilovaný zeleninový základ je skvělým pomocníkem do kuchyně po celý rok. Kombinace mrkve, celeru a cibule vytvoří univerzální směs, kterou můžete kdykoli využít nejen do pomazánek, ale také na chlebíčky nebo chuťovky.
Postup přípravy
Krok 1: Z vody, octa, soli a cukru svaříme nálev.
Krok 2: Celer a mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vše promícháme.
Krok 3: Zeleninovou směs plníme do malých čistých skleniček a lehce stlačujeme. Zalijeme nálevem, otřeme hrdla sklenic a zavíčkujeme.
Krok 4: Sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Takto připravený základ můžeme použít po celý rok na pomazánku.
Krok 5: Zeleninový základ dáme do cedníku a necháme vykapat všechnu tekutinu.
Krok 6: Ve vroucí vodě vaříme vejce 9 minut. Poté je prudce zchladíme a oloupeme.
Krok 7: Vajíčko a sýr nastrouháme na hrubším struhadle a šunku nakrájíme nadrobno.
Krok 8: Zeleninu dáme do mísy, přidáme nastrouhané vejce, sýr, šunku, tvaroh, majonézu, petrželku, dle chuti sůl a pepř a dobře promícháme.
Zveřejněno 5. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zeleninový základ na pomazánku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wp2Br
Moje poznámka
Zeleninový základ na pomazánku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wp2Br
Nejnovější recepty
Krkovička s dýňovo-bramborovou kaší
Přidáno před 1 hodinou
Masová směs Mexiko
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí kousky s dýňovým pyré vhodné pro diabetiky
Přidáno před 2 hodinami
Zeleninové pyré s muškátovou dýní
Přidáno před 2 hodinami
Kakaová kolečka s čokoládou
Přidáno před 3 hodinami
Jednohubky s guacamole a krevetkami
Přidáno před 3 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nadýchaná banánová buchta
brtna před 10 minutami
Nadýchaný hrnečkový perník
brtna před 12 minutami
Frankfurtská jemná polévka
brtna před 13 minutami
Babiččina fazolačka
Marierosulkova před 49 minutami
Rýžový nákyp s broskvemi
KetyHu před 1 hodinou
Vepřové plátky s krůtími játry a fazolkami
adelaku před 2 hodinami
Sekaná v anglické slanině
poirotka před 2 hodinami
Pečené brambory s masem a žampióny
Veritaska před 5 hodinami
Křehký jablkový koláč
Potocky před 5 hodinami
Suroviny:
mrkev,
celer,
cibule,
voda,
ocet,
sůl,
cukr krystal,
zelenina,
šunka,
sýr,
majonéza,
petrželka,
vejce
Komentáře (1)