Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zeleninový základ na pomazánku

Sterilovaný zeleninový základ je skvělým pomocníkem do kuchyně po celý rok. Kombinace mrkve, celeru a cibule vytvoří univerzální směs, kterou můžete kdykoli využít nejen do pomazánek, ale také na chlebíčky nebo chuťovky.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Handour Handour

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby přípravy pomazánky

65 min (40 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby přípravy pomazánky)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Z vody, octa, soli a cukru svaříme nálev. Krok 2: Celer a mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vše promícháme. Krok 3: Zeleninovou směs plníme do malých čistých skleniček a lehce stlačujeme. Zalijeme nálevem, otřeme hrdla sklenic a zavíčkujeme. Krok 4: Sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Takto připravený základ můžeme použít po celý rok na pomazánku. Krok 5: Zeleninový základ dáme do cedníku a necháme vykapat všechnu tekutinu. Krok 6: Ve vroucí vodě vaříme vejce 9 minut. Poté je prudce zchladíme a oloupeme. Krok 7: Vajíčko a sýr nastrouháme na hrubším struhadle a šunku nakrájíme nadrobno. Krok 8: Zeleninu dáme do mísy, přidáme nastrouhané vejce, sýr, šunku, tvaroh, majonézu, petrželku, dle chuti sůl a pepř a dobře promícháme.

TIP: Kořenová zelenina - možnosti využití

Zveřejněno 5. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wp2Br

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wp2Br

Suroviny:
mrkev, celer, cibule, voda, ocet, sůl, cukr krystal, zelenina, šunka, sýr, majonéza, petrželka, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu