Zeleninový základ na pomazánku
Sterilovaný zeleninový základ je skvělým pomocníkem do kuchyně po celý rok. Kombinace mrkve, celeru a cibule vytvoří univerzální směs, kterou můžete kdykoli využít nejen do pomazánek, ale také na chlebíčky nebo chuťovky.
Postup přípravy
Krok 1: Z vody, octa, soli a cukru svaříme nálev.
Krok 2: Celer a mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vše promícháme.
Krok 3: Zeleninovou směs plníme do malých čistých skleniček a lehce stlačujeme. Zalijeme nálevem, otřeme hrdla sklenic a zavíčkujeme.
Krok 4: Sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Takto připravený základ můžeme použít po celý rok na pomazánku.
Krok 5: Zeleninový základ dáme do cedníku a necháme vykapat všechnu tekutinu.
Krok 6: Ve vroucí vodě vaříme vejce 9 minut. Poté je prudce zchladíme a oloupeme.
Krok 7: Vajíčko a sýr nastrouháme na hrubším struhadle a šunku nakrájíme nadrobno.
Krok 8: Zeleninu dáme do mísy, přidáme nastrouhané vejce, sýr, šunku, tvaroh, majonézu, petrželku, dle chuti sůl a pepř a dobře promícháme.
Zveřejněno 5. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zeleninový základ na pomazánku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wp2Br
Moje poznámka
Zeleninový základ na pomazánku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wp2Br
Nejnovější recepty
Rajská polévka s masovými knedlíčky a nudličkami
Přidáno před 2 hodinami
Zapečené masové kuličky v sýrové omáčce
Přidáno před 2 hodinami
Pečený kapr s kořenovou zeleninou a jablíčky
Přidáno před 2 hodinami
Bramborové gnocchi s lososem a smetanovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Květák v pivním těstíčku s opečeným bramborem a slaninou
Přidáno před 3 hodinami
Paštičky z listového těsta s jablíčky
Přidáno před 3 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chutné vafle
Andredka před 25 minutami
Lahodná pomazánka z uzené makrely
KocourLucifer před 2 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
oligarda před 2 hodinami
Nadýchaný perník
walnutka před 2 hodinami
Houbová polévka se smetanou
Mon17 před 3 hodinami
Valašské frgály
suneno před 5 hodinami
Kuřecí čtvrtky pečené na bramborách
vanilj před 5 hodinami
Kuřecí naložené, v jednom pekáčku upečené
Jan Nemec před 5 hodinami
Domácí kmínový chleba
Montecarlo před 6 hodinami
Suroviny:
mrkev,
celer,
cibule,
voda,
ocet,
sůl,
cukr krystal,
zelenina,
šunka,
sýr,
majonéza,
petrželka,
vejce
Komentáře (1)