Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční španělský ptáček

Španělský ptáček jistojistě patří mezi klasické pokrmy české kuchyně. Libový plátek dušeného hovězího zadního masa je naplněn vejcem, okurkou a uzeninami. Chuť mu propůjčí také lehce pikantní hořčice.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

BinaSa BinaSa

Středně náročný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 70 min

105 min (35 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vejce uvaříme natvrdo. Po uvaření a vychladnutí je oloupeme a rozkrojíme napůl. Krok 2: Okurky rozkrojíme napůl. Cibuli očistíme a nakrájíme. Krok 3: Maso nakrájíme a rozklepeme na plátky. Z obou stran je osolíme, opepříme a z vnitřní strany potřeme hořčicí. Krok 4: Na každý kus masa dáme slaninu, okurku, vejce a uzeninu. Krok 5: Z masa vytvoříme závitek, pevně ho utáhneme a zpevníme bílou nití nebo párátky. Krok 6: Takto připravené závitky obalíme v hladké mouce a opečeme v hrnci na rozpáleném oleji ze všech stran. Krok 7: Zatáhnuté maso vyjmeme z hrnce a na výpek přidáme cibuli. Restujeme ji lehce dozlatova. Krok 8: Následně přidáme hořčici, zarestujeme, vrátíme maso, podlijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme koření a dusíme asi 1 hodinu. Krok 9: Měkké maso vyjmeme z hrnce, koření též. Omáčku dle potřeby zahustíme záklechtkou z rozmíchané mouky ve vodě a provaříme ještě asi 10 minut. Krok 10: Dle potřeby ještě na závěr dochutíme. Z masa odstraníme nit či párátka a servírujeme se zvolenou přílohou.

TIP: Desatero na téma španělský ptáček

Zveřejněno 17. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6ozQ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6ozQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
hovězí zadní, vejce, hranolky, hranolky, okurky sterilované, hořčice plnotučná, cibule, bobkový list, koření nové koření, olej, mouka hladká, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu