Zelí bílé hlávkové zase jinak dělané
Bílé hlávkové zelí nemusí být pokaždé stejné — tahle úprava mu dodá svěžest, jemnou sladkost a nový šmrnc, aniž byste museli sáhnout po složitých ingrediencích. Rychlé, chutné a skvělé jako příloha k masu i jen tak samotné.
Postup přípravy
Krok 1: Zelí zbavené košťálu nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli sloupneme a nasekáme na kostičky. Slaninu nakrájíme na čtverečky a sloupnutý česnek utřeme se solí.
Krok 2: Do hluboké rozehřáté pánve dáme malý kousek sádla a slaninu orestujeme, aby pustila tuk.
Přidáme cibuli a restujeme do mírně zlaté barvy. Poté přidáme papriky, kmín, česnek a necháme rozvonět. Krok 3: Do pánve vložíme zelí, osolíme, opepříme a vše promícháme, dle potřeby podlijeme 50-80 ml horké vody. Krok 4: Přikryté poklicí za občasného míchání a podlití 2 lžícemi vody dusíme na zmírněném stupni tepla do změknutí. Přidáme rajčatovou pastu a dle chuti dosladíme nebo dosolíme, ještě minutu podusíme a odstavíme. Krok 5: Podáváme s bramborovými nebo houskovými knedlíky, mírně omaštěnými sádlem se smaženou cibulkou. Dobré je ale i s krajícem čerstvého chleba.
Přidáme cibuli a restujeme do mírně zlaté barvy. Poté přidáme papriky, kmín, česnek a necháme rozvonět. Krok 3: Do pánve vložíme zelí, osolíme, opepříme a vše promícháme, dle potřeby podlijeme 50-80 ml horké vody. Krok 4: Přikryté poklicí za občasného míchání a podlití 2 lžícemi vody dusíme na zmírněném stupni tepla do změknutí. Přidáme rajčatovou pastu a dle chuti dosladíme nebo dosolíme, ještě minutu podusíme a odstavíme. Krok 5: Podáváme s bramborovými nebo houskovými knedlíky, mírně omaštěnými sádlem se smaženou cibulkou. Dobré je ale i s krajícem čerstvého chleba.
Zveřejněno 19. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelí bílé hlávkové zase jinak dělané
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wp7AM
Moje poznámka
Zelí bílé hlávkové zase jinak dělané
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wp7AM
Nejnovější recepty
Kachní prsa s čekankovým salátem podle Mirka Kaliny
Přidáno před 1 hodinou
Krémová česnečka
Přidáno před 2 hodinami
Buchta na plech
Přidáno před 2 hodinami
Polévka z červené čočky
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené špagety à la lasagne
Přidáno před 4 hodinami
Zelí bílé hlávkové zase jinak dělané
Přidáno před 5 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krůtí srdíčka na smetanovém halali v PH
DunkaStehlikova1975 před 43 minutami
Vaječná tlačenka
[email protected] před 3 hodinami
Koprová polévka
Jikaprg před 4 hodinami
Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem
Jjulie před 4 hodinami
Zelná polévka s klobásou
Obeson před 5 hodinami
Nudlová polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Křupavé bramboráky
Zdeninka19 před 6 hodinami
Jogurtová bábovka s pudinkem
KoRaNiSaH před 8 hodinami
Nejlepší špenát
[email protected] před 9 hodinami
Hovězí loupaná plec na pepři a bramborové kaši
Fitulka před 9 hodinami
Suroviny:
zelí bílé,
cibule,
sádlo,
slanina farmářská,
česnek,
paprika sušená uzená,
koření paprika maďarská,
kmín drcený,
pasta rajčatová,
sůl,
pepř mletý,
cukr,
voda
Komentáře (1)