Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strouhaná tvarohová bábovka

Strouhaná tvarohová bábovka je sváteční lahodný moučník, který zaujme svou vláčností a chutí. Dá sice trochu více práce, ale výsledek rozhodně stojí za to. Bábovka zaujme nejen svou chutí, ale i texturou na řezu a křupavou kůrčičkou.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

coco-choc coco-choc

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 90 min bez doby mrazení těsta

130 min (40 min příprava + 90 min tepelná úprava, bez doby mrazení těsta)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 270 kJ /
3 650 kcal
Bílkoviny70,77 g
Tuky228,24 g
Vláknina20,00 g
Cholesterol 1,42 g
Sodík 528 mg
Sůl1,80 g
Sacharidy318,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oříšky nastrouháme, nebo umeleme. Máslo necháme rozpustit. Mouku prosejeme s kypřicím práškem do pečiva. Krok 2: Cukr ušleháme s vejcem, oříšky, kakaem a rozpuštěným máslem. Následně postupně přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Vytvoříme těsto, které se nebude lepit, ale také se nesmí drolit. Krok 3: Z těsta vytvoříme placku, kterou vložíme do sáčku, a takto připravené vložíme do mrazáku asi na 45-60 minut. Krok 4: Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Tvarohy ušleháme s cukrem a vejci. Krok 5: Formu na bábovku pečlivě vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 6: Trochu zmrzlého těsta nastrouháme na dno bábovkové formy. Tato vrstva po upečení vytvoří kůrku. Krok 7: Zbytek těsta také nastrouháme a většinu zamícháme do tvarohové náplně. Trochu těsta necháme na posypání povrchu bábovky. Krok 8: Takto připravenou bábovku vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi hodinu a půl. Propečení bábovky zkoušíme vpíchnutím špejle do středu těsta. Jakmile je špejle po vytažení suchá, bábovka je hotová.

TIP: Bábovky - moučníky našich babiček

Zveřejněno 12. 10. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jqGl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jqGl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Díky za tip na tuto bábovku. Strouhaná buchta a vláčná bábovka je velmi oblíbená u mých rodičů. Tak je budu moci na příští návštěvu překvapit.

Bábovka je naprosto skvělá, taková mokrá :-p. Inspiraci pro tento skvost jsem našla u "Zapálené kuchařky" v díle Tvaroh ;-), a že je tam inspirací ještě hodně :-))

:-pToto znám a dělám na velký plech supr!

Jééé to se mi líííbííí :-K:-K:-K:yes::yes: Mám pocit teď, že snad máme stejnou formu - ta moje je těžká, vysoká a ve nitř smaltovaná, na povrchu tmavozelená. Božsky se v ní peče:-*:-*

Tak to já žasnu také! Srozumitelně napsaný i nafocený postup a bábovka na řezu vypadá opravdu hezky. Ukládám a dávám bod.:yes:4.

Já taky :yes::yes:

Som v úžase...

Tématické fráze:
tvarohová bábovka, tvarohová bábovka s olejem, mokrá bábovka, bábovka tvarohová, tvarohová, mokrá tvarohová bábovka, babovka tvarohova s olejem, tvarohová bábovka recept, smaltovaná forma na bábovku, smaltované bábovky, strouhaná tvarohová, tvarohová bábovka olej, strouhaná bábovka s tvarohem, tvarohová bábovka na plech, strouhana tvarohova buchta, tvarohová bábovka recept s olejem, velká tvarohová bábovka, tvarohova buchta s olejem, smaltovaná bábovka, mokra tvarohova buchta

Suroviny:
cukr moučkový, vejce, ořechy vlašské, máslo, kakao, kypřící prášek do pečiva, mouka hladká, tvaroh měkký, cukr moučkový, cukr vanilkový, vejce, olej, mouka hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu