Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skořicová kroucenina

Kynuté těsto je náročnější na přípravu, ale má mnoho předností, jako třeba jemná chuť, tvárnost a variabilnost. Takto z kynutého těsta připravíme krouceniny – spirály ochucené máslem a skořicovým cukrem. Na svačinu ideální sladké pečivo.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Handour Handour

Středně náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 20 min včetně doby kynutí

120 min (100 min příprava + 20 min tepelná úprava, včetně doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Kvásek: Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru a mouky, 100 ml vlažného mléka (vše bereme z odváženého množství). Zamícháme a necháme kvásek vykynout. Krok 2: Do mísy s moukou přidáme máslo, cukr, žloutky, sůl, citronovou kůru, kvásek a podle potřeby vlažné mléko. Vše zpracujeme na vláčné těsto, které necháme hodinu v teple přikryté kynout. Krok 3: Troubu předehřejeme na 170 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 4: Těsto rozdělíme na 8 částí. Každou část vyválíme na obdélník 20 × 25 cm, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme skořicovým cukrem. Krok 5: Těsto stočíme od delší strany jako roládu, kterou po délce rozřízneme a prameny stočíme do spirály. Konce zmáčkneme k sobě. Krouceniny (spirály) přeneseme na plech. Krok 6: Krouceniny (spirály) potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovým semínkem a pečeme ve vyhřáté troubě 15–20 minut. Krok 7: Po upečení necháme vychladnout.

TIP: Kynuté těsto krok za krokem

Zveřejněno 12. 2. 2026

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Skořicová kroucenina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4xKon

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Skořicová kroucenina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4xKon

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, máslo, mléko, žloutek, cukr krystal, droždí čerstvé, sůl, kůra citronová, máslo, cukr skořice, semínka sezamová, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]