Skořicový moučník

yanull Kuchařka: yanull

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 5 názorů

Suroviny

Piškot:
5 vajec
15 dkg cukru krupice
1 PL vanilkového cukru vl. výroby
8 dkg hladké mouky
8 dkg polohrubé mouky
1 vanilkový puding /sypký/
2 KL mleté skořice
5 PL oleje
špetka soli
Krém:
1 mascarpone
1 smetana na šlehání 33%
1 zakysaná smetana 16% /180 g/
2 KL mleté skořice
moučkový cukr dle chuti
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Celá vejce se špetkou soli a oběma cukry vyšleháme do husté pěny. Poté zašleháme olej a nakonec mouky s pudingem a skořicí, které nejprve vzájemně promísíme.

  2. Těsto nalijeme na plech, vyložený pečícím papírem, který nejprve z vrchní strany slabě potřeme máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů do zrůžovění. Piškot necháme vychladnout.

  3. Do misky dáme mascarpone a do něj nalijeme smetanu na šlehání. Na vyšší obrátky vyšleháme, přidáme moučkový cukr, skořici a nakonec zakysanou smetanu. Cukr a smetanu už přimícháme ručně stěrkou. Krémem potřeme rovnoměrně piškot a nakonec vše lehce ještě poprášíme skořicí. Dáme vychladit.

Poznámka

Tento piškot mám oblíbený pro svoji jednoduchou přípravu. Bonus navíc: je nadýchaný, vláčný a voní pudingem.

Protože mám ráda skořici, krém byl tzv. hokus-pokus a vydařil se. Pekla jsem včera pro návštěvu ke kávě, byl pochválen. K vyfocení zbyl poslední kousek, foceno až dnes, ale stále pěkně drží a chutě dobře prolnuly. Věřím, že bude chutnat i vám, pokud ho upečete :-) Dávka je na klasický velký plech.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 108 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Skořicový moučník

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Eja57: Já také děkuji:-K. S citrusovou kůrou to určitě bude moc dobré, také ráda experimentuji, ale tentokrát jsem své pokusy držela na uzdě ;-) Byla to rychlovka pro návštěvu a ne každému chutná vše. Např. neteř nejí rozinky, další nechutná kokos, tak jdu cestou nejmenšího odporu. Piškot by na řezu vypadal ještě lépe, kdybych na krájení použila ostrý nůž a ne umělohmotou špachtli, tím jsem ho trochu zmáčkla. Já jsem tento recept neměla ani v úmyslu vkládat, ale když se setkal s dobrým ohlasem, tak jsem se o něj podělila ;-):-K
    Ano, papír máznu směrem k těstu, pokud chci, aby neklouzal, tak ho chvíli něčím zatížím a nebo vypláchnu plech vodou. Někdy, např. pod žemlovku ještě to máznutí jemně posypu třtinovým nebo krupicovým cukrem, spodek má pak karamelový nádech, ale zde jsem měla obavu, aby to nebylo přeslazené.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Piškot i na fotce vypadá hooodně dobře, za mne :yes::yes: že ho nadlehčí vajcovocukrová pěna a není v něm prášek do pečiva:yes:
    Já skořici ano v kombinaci s jablky nebo na doladění pikantních slaných jídel, tohle určitě upeču, ale dám na ochucení hodně nastrouhané kúry nějakého citrusu - dovedu si představit můj oblíbený citron ale i pomeranč, ten možná ještě víc...
    Dík za pěkný recept:-K
    P.S. hloupý dotaz -je to sice napsáno srozumitelně, ale přece jen - máslem potřít pečící papír směrem k těstu, ano? existuje i trik máznout máslo mezi plech a pečící papír, aby "nejezdil" po plechu

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    yanull: To je pravda :-K, skořice je výrazná a marmeláda by se sní tloukla, neuvědomila jsem si to. Takže to bude bez marmošky :-D.

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    bystrouska: Také jsem to původně měla v úmyslu, ale pak jsem to zamítla, zdálo se mi, že by marmeláda "přehlušila" chuť skořice a udělala jsem dobře ;-). Toto je chuti jemné a vzájemně se to doplňuje.

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Koláč vypadá skvěle :yes:, uložila jsem si a příležitostně vyzkouším. Možná bych pod krém "šoupla" nějaké pikantní marmošku :-D.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo