Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žemlovka s vaječným likérem

Zbyl vám mazanec či vánočka? Připravíme z něj vláčnou žemlovku s jahodovou vrstvou a krémem z vaječného likéru. Dezert je krásně šťavnatý, jemný a ideální ještě teplý s vanilkovou zmrzlinou nebo přelitý likérovou omáčkou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 8 porcí

Kulatá forma o průměru 23–25 cm

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Jahody nakrájíme a krátce povaříme s cukrem a citronovou šťávou. Ve vodě rozmícháme škrob, přilijeme k jahodám a povaříme asi 1 minutu, dokud směs nezhoustne. Necháme lehce vychladnout. Krok 2: Formu vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 3: V míse prošleháme vaječný likér, smetanu, vejce, vanilku, skořici a špetku soli. Krok 4: Mazanec nakrájíme na kostky o rozměru 3×3 cm. Pokud je čerstvý, můžeme ho krátce prosušit v troubě. Krok 5: Navrstvíme polovinu mazance, jahodovou vrstvu, zbytek mazance a lehce přitlačíme. Krok 6: Zalijeme připraveným krémem a necháme 10–15 minut odstát, aby se tekutina vsákla. Krok 7: Pečeme při 180 °C asi 35–40 minut, až je povrch zlatavý a střed jen lehce pružný. Krok 8: Vaječný likér zahustíme sušeným mlékem na požadovanou konzistenci. Krok 9: Žemlovku podáváme teplou, přelitou krémem, případně s kopečkem vanilkové zmrzliny a lehce pocukrovanou.

TIP: Žemlovka s tvarohem

Zveřejněno 23. 3. 2026

Poznámka autorky MiskaKulicka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRjZ6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRjZ6

Marie

Suroviny:
mazanec, máslo, smetana na vaření, likér vaječný, vejce, extrakt vanilkový, skořice, sůl, jahody čerstvé, cukr krupice, šťáva citronová, voda, škrob kukuřičný, likér vaječný, mléko sušené, zmrzlina vanilková

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]