Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Za beránky 2× více bodů!
Více info o beránkové výzvě
Za beránky 2× více bodů!
Více info o beránkové výzvě

Světlý bramborový chléb kváskový

Klasický chleba šumavského typu se strouhaným bramborem v těstě je voňavý, pružný, s většími oky. Těsto je pšenično-žitné, vykynuté žitným kváskem, bez droždí. Navíc téměř všechnu práci za vás zvládne domácí pekárna.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min - bez doby kynutí

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava, - bez doby kynutí )

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny na rozkvas spolu promícháme a zakryté v míse v teple místnosti necháme asi 10-12 hodin kynout. Krok 2: Vykvašený rozkvas a všechny ostatní suroviny dáme do pekárny (nejprve tekutiny, pak sypké) a pekárnu necháme bez předehřevu jen uhníst těsto. Krok 3: Pak program přerušíme, pekárnu vypneme a těsto necháme vykynout. V závislosti na síle kvásku a teplotě okolí to trvá 2-2,5 hodiny. Krok 4: Poté na pekárně vybereme program Pečení, naprogramujeme ho na hodinu a zapneme. Krok 5: Hotový chléb opatrně vyklepneme z formy, vytáhneme z něj háky a chleba dáme vychladnout na mřížku.

TIP: Jak založit svůj žitný kvásek

Zveřejněno 3. 4. 2026

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kqzP

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kqzP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kvas žitný, voda, mouka žitná chlebová, voda, sůl, kmín drcený, brambory, mouka celozrnna pšeničná, mouka chlebová pšeničná

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]