

Kváskový chléb s bramborovou moukou
Suroviny
- 200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
- 175 ml vody
- 300 g hladké mouky
- 75 g solamylu
- 50 g žitné chlebové mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce kmínu
- 2 lžičky soli
- 3-6 g kvasnic
Postup přípravy receptu
Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké ingredience.
Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.
Podle chuti můžeme po zvukovém signálu přidat cca půl hrnku libovolných semínek.
Pečeme na celozrnný program.
Poznámka od kuchařky
Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.
Bramborové mouky stačí málo, aby dodala chlebu specifickou chuť, konzistenci i vůni. A kůrka je naprosto bezkonkurenční.
Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 10 až 12 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kváskový chléb s bramborovou moukou
-
Marie Andrášková: Bohužel už jsem bramborovou mouku ani v Tescu dlouho neviděla, zřejmě ji stáhli z prodeje. Každopádně má bramborová mouka konzistenci "řidšího" bramborového škrobu, nyní tedy používám v tomto receptu asi poloviční množství klasického bramborového škrobu s téměř stejným efektem.
-
Moc prosím, kde se dá koupit BRAMBOROVÁ MOUKA???
-
Jani, na bramborovou mouku jsem narazila teprve nedávno v Tescu. Taky jsem ji nikdy dřív neviděla. Zkusila jsem ji do chleba a je super. Přikládám foto. A nenech se mýlit polským původem, k dostání je zřejmě celorepublikově, já ji koupila v ČB
-
Jej, ten vypadá dobře!
2
-
Nádherný chleba!! Jen fakt nevím, co je to bramborová mouka?