Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Věnečky z odpalovaného těsta patří mezi klasiku českých cukráren a vždy nás vrací zpět do dětství. Tyto věnečky jsou nadýchané a naplněné pudinkovým krémem. Na závěr je můžeme ozdobit tradiční bílou polevou, ale slušet jim bude i poprašek cukru.
Suroviny pro 22 kusů
22kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 701 kJ / 4 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 74,49 g |
Tuky | 326,98 g |
Vláknina | 6,80 g |
Cholesterol | 1,96 g |
Sodík | 1,01 g |
Sůl | 2,34 g |
Sacharidy | 244,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: V kastrolu uvedeme do varu vodu, sůl a máslo. Vsypeme najednou všechnu mouku a při mírnější teplotě mícháme, dokud se z těsta nevytvoří koule a na dně kastrolu se nezačne tvořit bílý povlak. Pak odebereme ze zdroje tepla.
Krok 2: Do vlažného těsta po jednom zapracujeme vejce. Další přidáme, až když se to předchozí dokonale vmísilo.
Krok 3: Plech na pečení vymažeme, vysypeme moukou a naznačíme kolečka dál od sebe, lepší jsou menší, hmota v troubě nabyde. Lze i pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými kroužky.
Krok 4: Sáčkem s řezanou trubičkou tvoříme dvoupatrové kroužky.
Krok 5: Pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme ještě 10-20 minut. Trouba se prvních nejméně 15 minut nesmí otevírat. Správně upečené pečivo je zlaté a po rozkrojení uvnitř suché. Prokrojíme je zubatým nožem.
Krok 6: Z mléka a pudinkových prášků uvaříme hustý pudink bez cukru, přikryjeme ho potravinářskou fólií a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Krok 7: Změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny a po částech do něj zašleháme uvařený pudink, můžeme ochutit rumem.
Krok 8: Rozkrojené věnečky naplníme krémem, spojíme a pocukrujeme.
Zveřejněno 8. 5. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w0Xg
Moje poznámka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w0Xg
Nejnovější recepty
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 6 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 12 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 12 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 12 hodinami
Zapečené brambory s vařenými vejci
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 10 minutami
Rajčatový salát s majonézou
Darwin před 19 minutami
Tatarák z buřtů
Slavista62 před 4 hodinami
Hlávkový salát se škvarečky
Frana74 před 4 hodinami
Královská cukeťačka
trdlo před 4 hodinami
Polévka z růžičkové kapusty s klobáskou
oligarda před 4 hodinami
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
LiborC před 4 hodinami
Jarní pomazánka s vejci
Slavista62 před 4 hodinami
Pikatní polévka z červené čočky
Kajkajak před 4 hodinami
Brokolicová polévka s vločkami
Suzy8 před 5 hodinami
Tématické fráze:
věnečky z odpalovaného těsta,
odpalované těsto,
odpalované těsto na věnečky,
venecky,
odpalované věnečky,
věnečky z odpalovaného těsta, které se vždy povedou,
věnečky recept,
recept na věnečky z odpalovaneho těsta,
žloutkové věnečky z odpalovaného těsta,
kluci v akci žloutkové věnečky,
venecky z odpal.testa,
nejlepší odpalované věnečky,
recept na věnečky,
věnečky z odpalovaného,
domácí mini věnečky,
odpalované těsto věnečky,
vetrniky z odpalovaneho testa,
mini věnečky,
odpalované těsto recept,
pečení věnečků
Suroviny:
voda,
máslo,
sůl,
mouka polohrubá,
vejce,
mléko,
pudink vanilkový,
cukr moučkový,
máslo,
rum
Komentáře (289)
Těsto bylo famózní, neměla jsem žádný problém. Věnečky jsem dělala střední, řekla bych. Ne úplně malinké, ale ani obrovské jako klasický větrník.
V troubě nádherně naběhly, byla jsem nadšená, pak pic a strašně spadly, nechápu proč. Troubu jsem neotvírala. Pekla jsem přesně podle teplot, co jsem našla rady i tady v komentářích cca 200st 15 minut a pak 180 st dalších 15 minut. Vytáhla jsem je a co jsem nepochopila, že jsem je překrojila a byly úplně syrové, přitom už dost hnědé. Takže jsem je překrojila všechny a pekla dohromady skoro hodinu. Neví někdo, proč?
Jinak pak se musí nechat poctivě zchladnout a teprve potom po jednom vejci zašlehávat.
Asi jste nikdy nepekla odpalované těsto, jinak byste věděla, že se dohustit NEDÁ. Zřejmě je chyba v receptu.
Nastříkám na plech věnečky nebo větrníky, případně natřu na dva pečící papíry a peču. Dokud nezačnou zlátnout, troubu neotvírám. Vždy se po nich zapráší
A.A.
Myslím, že v receptu není hodně vajec (pokud se použijí vejce klasické velikosti, to znamená zhruba M), ale větší množství vody. Nicméně záleží určitě na tom, jakým způsobem se těsto odpaluje. Léta jsem pekla větrníčky (věnečky) podle receptu z Receptáře na neděli (zveřejněn byl někdy před 35 lety), který byl téměř totožný - je to zřejmě tenhle: https://www.toprecepty.cz/recept/36941-janiny-vene... jen té vody tam bylo o polovinu méně: na 1/4 l vody se přidávalo 240 g tuku, 240 g mouky a 8 (!) vajec. Těsto se dělalo dobře a výsledek byl více než uspokojivý.
Na druhé straně je tu řada receptů se zhruba stejným poměrem https://www.toprecepty.cz/recept/22560-rychle-vene... nebo https://www.toprecepty.cz/recept/25269-minivetrnic...a nikdo si nestěžuje! Takže umění spočívá určitě v tom, jak dobře udělat odpalované těsto!
Svařím vodu s Herou,do rozpuštění Hery(trochu povařit)přidám sůl,a vsypu mouku.Pomalu vařím až se nechytá stěn hrnce.Do horkého těsta zašlehávám vejce až se těsto spojí.Z teplého těsta stříkám sáčkem s hvězdicovou hubicí kolečka 2x dokola.Pečící troubu zahřeji na 210 st,peču 15 mnut-neotvírat,pak stáhnu na 195 st.15 minut.Krém:1/2 l mléka,2 pudinky vanilkové-uvařit pudink,vychladnout,vešlehám 3 pol.lžíce mouč.cukru,250g másla,trochu rumu.
Jinak ale moc chutnali a byli za 15 minut po předložení na stůl fuč .-))))
Přesto, že nejsem cukrářka nebo pekařka (zlatnice), málokdy se něco nezadari. A myslím, že to je z velké části tím, že mám jídlo a vaření ráda a nepohlizim na něj jako na něco, co se prostě musí ať už abysme se zavděčili návštěvě, nebo proto, že zrovna vaření vychází třeba na mě. Mj, stejně všechny recepty používám spíš jako mustr, upravuji si je podle svého citu, s výsledky. Takže vám, co se nepodařilo, když nemáte den, ani do tý kuchyně nechoďte. Stres z výsledku předem vše pokazí.
To není jenom špičkou
Vemte největší řezanou jakou máte. Uvidíte sama, jaká "housenka" z ní "poleze"
To stříkání je dřina, ale asi máte moc husté těsto. Jestli se dá naředit nevím, zatím jsem takový problém neřešil
Edit:
Až teď jsem si všiml, že jsem se k rcp vyjádřil už níže, tak to zkrátím:
ZKUSTE JINÝ RECEPT
ho nerozkrajuji, ale plním "malé kuličky" silnějším stříkačkovým nástavcem, a druhý den jsou již od krému rozmáčené. Máte nějakou radu aby bylo těsto silnější (jako z obchodu ??)
Vcera se mi povedli,ale myslim,ze dokonale nebyly.
Jak tady pisou v komentarich,ze meli testo ridke,tak to si myslím,ze bylo tim,ze testo nebylo dostatecne odpalene.
Ja jen potrebuju pochopit to,ze jako vajickama urcuji hustotu testa? Cim vic - tim je testo ridsi? Vcera jsem totiz nakonec dala vajicka jen dve. Pri dlouhem mixovani prvniho vajicka se mi testo vubec nespojilo. Tak jsem pridala druhe a to zas uplne zhoustlo a ja uz se tam bala dat treti,aby z toho nebyla guča. I kdyz jse ve finale venecky povedly,bylo videt,ze testo by melo byt o malinko ridsi. Strasne blbe mi to slo totiz plnit na plech ze sacku.
Ma otazka je tedy ta,kdybych tam dala to treti vajicko,bylo by testo akorat,jako ze by to o neco zridlo nebo naopak by to jeste vic zhoustlo?
A jakto ze v nekterych receptech pridavaji i kypr.prasek a v nekterych ne?
Na věnečky se nechystám, rcp tedy zkoušet nebudu...
Znovu jsem si rcp přečetl a:
1. poměr surovin se zdá být OK, snad bych napsal 4 malá, nebo 3 velká vejce.
Ale dál už je vše blbě, kulantně řečeno, jak už tu někdo níže napsal.
2.
"Na mírném ohni, ve vodě, za stálého míchání rozpustíme máslo a přidáme špetku soli (nesmí vařit). "
To je pitomost
Voda s tukem má vřít PRUDCE (bouřlivě, klokotem)
Mouka se do hrnce vsype naráz a pak se velmi intenzivně míchá a míchá, až těsto vytvoří kouli a přestane se chytat na stěny
3.
"Pak necháme vychladnout (občas promícháme) a vmícháme mixérem 4 celá vejce."
NENECHÁME VYCHLADNOUT
Pokud je mixování pořád to co bývalo dříve, pak NEMIXUJEME
Jsou to takové dílčí drobnosti, ale pokud se dají všechny dohromady, může to být příčina nezdarů, jimiž se to v komentářích jen hemží...
Jak říkám, tento postup zkoušet ani nebudu
Slovenština je tady vítaná a rozumí jí každý
Záleží na podmínkách:
V mrazáku několik týdnů...
V lednici několik dní...
V "igelitu" na kuchyňské lince dokud nesplesniví...
Nemuselo by to dobře dopadnout
Kedy dáš tuk je v podstate jedno, ja dávam naraz, azahrievaním sa tuk hneď topí.
Ahojky, já jsem taky úplný začátečník a měla jsem stejný problém. Jak do krému tak do těsta jsem však nakonec použila klasické máslo, žádnou Lukanu, Heru ap. Za sebe recept doporučuji i pro začátečníka! Mini věnečky se mi tak povedly, že mi nikdo nechtěl věřit, že je to má vlastní výroba.
asi je to individualni, ja jsem venecky rovnez delala poprve, ale problem s receptem jsem nemela... kdo chce hanit, vzdy si najde neco...
Dělal jsem ŠODÓ CHLEBÍČKY a do šlehačkového krému jsem šlehal pudink. Sice to zřídlo, ale máčka to nebyla... No, byla, ale hustá
"Uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout, pak stáhneme škraloup (rozmícháme mixérem), vmícháme ušlehané máslo, přidáme trochu rumu."
Pudink jsem ještě nemixoval... myslím že to bude máčka.
...a nastované krémy se dělají tak, že do vyšlehaného másla se po částech přidává pudink (moučná kaše). Samozřejmě obě složky vytemperované.
...a škraloupu lze předejít m.j. i zalítím pudinku troškou mléka.
po tolika kladných zkušennostech ostatních jsem se včera odhodlala a věnečky vyzkoušela a jsou výborné
Souhlasím,
po vmíchání vajec mi vzniklo tekuté cosi,které nešlo použít...
A poslední věc,věnečky se ještě teplé rozkrajují,pak se teprve plní.Studené věnečky (bez rozříznutí) se naplnit nedají.
Pro někoho,kdo dělá věnečky poprvé,je recept fakt hrozně napsaný!
příště musím dělat ze dvou dávek.krásně vyběhly
Ale super !!!
Ovšem nedalo mi to a těsto zkusila znovu z jednoduché a místo 4 vajíček jsem dala 3 a hned je těsto jinačí, hustější a už v troubě vidím, že věnečky naskakují jen nahoru a krásně drží, jen ted nevím, co s tou haldou větrníků buu dělat
PROSTĚ LAHŮDKA
ale přiznám se, že při opalování se mi to těsto taky zdálo řídké, takže jsem přisypávala mouku-ovšem kolik jí je navíc netuším??- no nakonec byly famóóózní
Jen nechápu, proč si s tím většina z Vás tolik láme hlavu :D.. těsto jsem sice odvážila,ale nijak přesně, spíše "by oko". A s pečením jsem také tolik vědy nenadělala. Po pěti minutách jsem plech otočila a po deseti je vyndala. Zůstaly krásně nadýchané a jsou dobré. :)
Peču na 220°C bez ventilátoru, protože ten rychle uzavře póry v těstě a těsto špatně vyskočí. Peču 10 minut na tuto teplotu, pak snížím na 170-150°C a 15-20 minut dopékám. Uvnitř musí být suché pórovité těsto, jinak je málo upečené.
Snad se autorka nebude zlobit, že jsem ji zastoupila
Mám z toho takovou kejdu a pořád mi to pouští tuk (to je ale asi tím, že je to teplé), ale i tak mi tam připadá málo mouky. Pak jedině špatná mouka, ale asi nejspíš špatná kuchařka
V troubě to vypadalo docela OK, ale vyběhlo mi to minimálně a to jsem troubu neotevřela až po 15 minutách. Dole skoro připečený a vevnitř,když to rozkrojím ještě takové oslizlé.
No a nakonec se chci zeptat, jestli jsem neudělala blbost, když jsem nechala zaplej ventilátor.
Díky moc
dopredu dekuji milos