Postup přípravy
Krok 1: Do tří litrů vařící vody vsype se 1/2 litru mouky a lžíce soli.
Krok 2: Koncem vařečky se mouka dvakrát propíchne, aby vystoupla voda na povrch a mouka se dobře provařila.
Krok 3: Za 1/2 hodiny se větší část vody odleje, ostatní se koncem vařečky promíchává tak dlouho, až se utvoří malé hrudky, které se vysypou na mísu a omastí rozškvařeným čerstvým máslem neb husím sádlem.
Zveřejněno 28. 7. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šusterka - šterc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vmpn
Moje poznámka
Šusterka - šterc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vmpn
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 1 hodinou
Grinchův elixír
Přidáno před 15 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 19 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka III
Marcela.Ma. před 1 hodinou
Kapří hranolky
loing před 10 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 10 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 11 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 11 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 11 hodinami
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 12 hodinami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 12 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 13 hodinami
Tématické fráze:
sterc,
šterc recept,
krupicový šmorn,
šterc jídlo,
kaiseršmorn,
recept na šterc,
bramborový šterc,
pliskánky,
trhanec na slano,
šmorn recept,
jídlo šterc,
recept šterc,
kaiserschmorn,
kaiser šmorn,
recepty šterc,
susterka z brambor,
šterc z brambor,
šmorn,
recept na šmorn,
co s husím sádlem
Suroviny:
Komentáře (27)
cit: Karel Klostermann / Ze světa lesních samot
Na Vysočině se to jmenovalo šusterka. Bylo to bez vajec, ale s uvařenými a rozšťouhanými brambory, aby mouku hóódně spařily a opravdu se nechávalo v bramborách trošku vody. Babička mi to sypala mákem a cukrem a mastila máslem. Jako malá holka jsem neměla ráda sladká jídla, takže jsem se na šusterku nikdy netěšila. Teď bych si jí dala a manželovi ji slibuji už pěkně dlouho.
Uvařené brambory nastrouhat,přidat krupici, vejce, sůl a udělat tuhé těsto. Vyválet váleček, nakrájet na kousky, opéci na plotně, pak hodit do vařící vody a nechat projít varem. Hodíme do rozpáleného sádla, prosypat kozím sýrem nebo smaženou cibulkou. Pokud na sladko - vytáhnou se do másla a sypou mákem s cukrem.
Tož mudrujte
Vygugli si název šusterka, nebo šterc, vyjedou ti recepty, ale skoro ve všech jsou brambory, jen ten co jsem uvedla je se sádlem a škvarky - čistě pro zajímavost
Milošov recept je záhadou.
Pak tu ve své kuchařce mám Ponikelské šusterky, které jsou tomuto receptu hodně podobné, ale v ingrediencích brambory jsou.
Název Šmorn mám ve své zděděné rodinné kuchařce pod názvem Kaiseršmorn ( prý ho v Krkonoších jedl rakouský císař) a pak to bylo zkráceno na šmorn.
A mám ho takto:
0,75 l litru mléka, 5 vajec, 60 g cukru, 300 g hl. mouky, 150 g másdla, vanilkový cukr, sůl
V části mléka rozmíchat žloutky, cukr, špetku soli, umíchat v hladké těsto jako na lívance (trochu pevnější). Vmíchat sníh z bílků. Upéci v rozpálené troubě dočervena na 1 straně, pak roztrhat 2 vidličkami na kusy a opéci na 2.straně.
Ve zbytku mléka rozpustit vanilku a polít a ještě chvilku zapéci.
Podáváme s vanilkou, politý malinovou nebo jinou ovocnou šťávou.
Jinak je to známé i pod názvy svítek, trhanec, smaženec, schmarrn
Moje babička ho polévala sirobem z řepy.
Takže podle mne je šmorn u nás něco jiného, než co tu uvádíte - ale NECHCI SE HÁDAT, jen uvádím svou verzi!!!!!!!!
Co kraj, oblast, rodina to jiná verze.
Dřív jsem škubánky nemohla ani cítit, ale teď je mám moc ráda s mákem a ještě radši opečené.