Vánoční perníkový dort
Pečení vánočního perníkového dortu vám provoní celý byt a navodí vánoční atmosféru. Dort je velmi kyprý a šťavnatý, není třeba ho ještě dále zdobit, stačí ho jen promazat meruňkovou marmeládou.
Suroviny pro 1 kus
10-12 porcí
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 738 kJ / 4 000 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 63,05 g |
| Tuky | 152,09 g |
| Vláknina | 28,89 g |
| Cholesterol | 785 mg |
| Sodík | 738 mg |
| Sůl | 1,62 g |
| Sacharidy | 549,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve zalijeme rozinky rumem a necháme je 2 hodiny bobtnat.
Krok 2: Troubu vyhřejeme na 160 °C.
Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Její dno vyložíme vystřiženým kruhem papíru na pečení. Krok 3: Změklý tuk, cukr, med a žloutky chvíli šleháme. Krok 4: Pak přidáme střídavě mouku smíchanou s práškem do perníku, skořicí a kakaem, vlažné mléko, pak taky ovoce, rozinky a citrusovou kůru. Krok 5: Úplně nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků, který jsme vyšlehali se špetičkou soli. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba
40-50 minut na 160 °C. Krok 7: Po upečení se má nechat korpus vychladnout ve formě, aby zatuhnul (já ho nechala jen chvíli trochu zchladnout a vyklopila. Krok 8: Po úplném vychlazení korpus 1x vodorovně prořízneme a potřeme meruňkovou zavařeninou. Krok 9: Povrch přelijeme čokoládovou polevou a do tuhnoucí polevy vtiskneme marcipánové ozdůbky.
Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Její dno vyložíme vystřiženým kruhem papíru na pečení. Krok 3: Změklý tuk, cukr, med a žloutky chvíli šleháme. Krok 4: Pak přidáme střídavě mouku smíchanou s práškem do perníku, skořicí a kakaem, vlažné mléko, pak taky ovoce, rozinky a citrusovou kůru. Krok 5: Úplně nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků, který jsme vyšlehali se špetičkou soli. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba
40-50 minut na 160 °C. Krok 7: Po upečení se má nechat korpus vychladnout ve formě, aby zatuhnul (já ho nechala jen chvíli trochu zchladnout a vyklopila. Krok 8: Po úplném vychlazení korpus 1x vodorovně prořízneme a potřeme meruňkovou zavařeninou. Krok 9: Povrch přelijeme čokoládovou polevou a do tuhnoucí polevy vtiskneme marcipánové ozdůbky.
Zveřejněno 15. 12. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční perníkový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lM4V
Moje poznámka
Vánoční perníkový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lM4V
Nejnovější recepty
Domácí datlová pasta
Přidáno před 4 hodinami
Rychlá a výborná majonéza z vařených vajec
Přidáno před 5 hodinami
Teplý fazolový salát s mrkví a kapustičkami
Přidáno před 5 hodinami
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 9 hodinami
Štrúdl s jablky podle maminky
Přidáno před 19 hodinami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno 18. 12. 2025 15:57:57
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vaječný koňak
Vigousek před 38 minutami
Kynutý houskový knedlík 2
JitkaVyk před 55 minutami
Tvarohová štola
Pavlina3 před 1 hodinou
Vepřové nudličky v pikantní omáčce s houbami a sýrem
Jan Nemec před 1 hodinou
Rychlé a snadné vepřové nudličky - fofr večeře
Trol60 před 2 hodinami
Pravý vepřový guláš
Sima1996 před 2 hodinami
Výborný piškotový korpus na dorty
lenkadra před 2 hodinami
Vanilkové rohlíčky
PetraLA před 3 hodinami
Perníčky podle Mišky Kuličky
Janinka1135 před 4 hodinami
Krůtí maso na kari se smetanou
josef.ridic před 4 hodinami
Tématické fráze:
iveta fabešová recepty,
perníkový dort s marcipánem,
iveta fabešová vánoční pečení,
vánoční perník recept,
perník jako dort,
vánoční perníkové řezy,
iveta fabešová-vánoční cukroví,
sváteční perníkový dort,
iveta fabešová dorty recepty,
vánoční cukroví iveta fabešová,
vánoční dort,
vánoční dort foto,
vánoční cukroví iveta fabešová recepty,
yveta fabesova,
iveta fabešová vánoční cukroví,
fabešová recepty,
iveta fabešová recept na dort,
pavlova fabešova,
vánoční perník,
mam rada vareni vanocni recepty
Suroviny:
rozinky,
rum,
máslo,
vejce,
cukr moučkový,
kakao,
med,
ovoce kandované,
kůra citronová kandovaná,
kůra pomerančová kandovaná,
mouka polohrubá,
prášek do perníku,
skořice mletá,
mléko,
sůl,
tuk,
mouka hrubá,
marmeláda meruňková,
poleva čokoládová,
marcipán
Komentáře (21)
ano, je to I. Fabešová, ale ona nepečeno DO Prostřeno, ale PO Prostřeno
no to se neboj, dortík je hezky uložen ve V.I.P. sekci a prubnu ho, moc se mi líbí
já jsem myslela tu sympatickou paní na Primě po Prostřeno, jak peče cukrovíčka a propaguje svou knihu o pečení.. ta se mi moooc líbí..ale to asi není tebou zmiňovaná, že
tak to se moc omlouvám
ale to, že se dortík líbí, to neodvolám, kdyby jste mě zabili
rebeka: Tak ta kůra se tady bude hodit určitě
a tento skvost je toho důkazem
Maruško, tleskám, smekám a ...závidím
tohle musím uložit a vyzkoušet..už mě znáš..jsem mlsná..