Vánoční čaj - vařený

Kroupovka Kuchařka: Kroupovka

Doba přípravy: 30 minut Zavařeniny 16 názorů

Suroviny

Suroviny
2 kg ovoce
Čerstvé, mražené, z kompotu:
hrušky
jablka
pomeranče
mandarinka
jahody
borůvky
rybíz
švestky
třešně
višně
meruňky
broskve
nektarinky
jeřabiny
brusinky
citron i s kůrou
1 kg cukru krupice
1 sáček rozinek
200 ml rumu
1 lžička mleté skořice
5 celých hřebíčků
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na tento čaj lze použít jakékoliv ovoce, tuzemské i dovozové, čerstvé, mražené i tvrdší kompotované. Důkladně omyté ovoce nakrájíme na malé drobné kousky, jablka a hrušky je lepší oloupat.

  2. Citron nakrájíme celý i s důkladně umytou kůrou, a podobně i menší část kůry z pomeranče.

  3. Pokud používáme ovoce z kompotu, šťávu slijeme a do čaje ji nedáváme. Veškeré nakrájené ovoce smícháme ve větším kastrole s kilem cukru, rumem, skořicí a hřebíčky. Přidáme sáček omytých rozinek. Vznikne nám směs, která nám časem pustí větší množství šťávy.

  4. Vše necháme povařit asi 25 minut.

  5. Po svaření ještě horké dáváme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme na 10 minut „vzhůru nohama“.

  6. Výborný ovocný čaj pak připravíme zalitím 2-3 lžiček čaje horkou vodou a necháme vyluhovat. Čaj vypijeme, ovoce sníme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 131 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vánoční čaj - vařený

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    radiator: :-)musela jsem se vrátit hodně zpátky, abych věděla, o čem píšeš...tehdy jsem se tu snažili nedávat dupli recepty, dnes to už nevadí.
    Nicméně - tento (velice podobný) čaj jsem vařívala mnohem dříve, než sem byl vložen. Tehdy (asi před 10-12 lety) mi recept dala moje rehabilitační sestra jako úžasnou dobrotu a každý, kdo ochutnal, chtěl recept.
    Takže ano, původní čaj byl vařený, ne pečený.

    Odpovědět

  • radiator radiator(moderátorka)

    cathleen: Naprosto s tebou souhlasím;-) Dnes jsem dělala pečený čaj, který se dle mého mínění v troubě vlastně nepeče, ale dusí, protože ovoce pustí dost šťávy. Nikde jsem u receptů pečených čajů jak tady, tak i na jiných webech, nenašla zmínku o konzistenci pečeného čaje. Když vezmete jakýkoliv recept na pečený čaj, tak vězte, že v konečné fázi vlastně pečený není, i když se mu tak říká;-) Takže jen to tak, jak píše Cathleen, je opravdu jedno, zda se dělá na plotně nebo v troubě. Jinak jsem se v obchodech dívala na pečené čaje a jejich konzistence spíše připomíná marmeládu a ovoce v nich prakticky není vidět. Takže kdo by chtěl opravdu pečený čaj, musel by nechat šťávu hodně vypařit, ale pak by to nebyl základ pro ovocný čaj s kousky ovoce, ale spíše ta marmeláda;-) Dnes jsem ten pečeno-vařený čaj dělala a přidávám fotografie do podobných, protože základ receptů je prakticky všude stejný, jen složení ovoce, koření a doba zpracování je různá.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-OBože, já se přece nerozčiluju!:-)Jen připomínám, že tu máme vyhledávání a že by ho měl každý používat (nač by tu jinak bylo, že.) Pokud jsem kdy vložila podobný recept (rozhodně jich moc není, ale vím, že tu mám i jeden téměř duplicitní, a přesto ho admin, přes moji žádost smazat nechtěl), vždy to bylo po pečlivém vyhledávání;-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate(neregistrovaný)

    Cathleen, moc se mi líbí Vaše recepty, ale i vy jste občas vložila duplicity, tak proč se zbytečně rozčilovat?:-K

    Odpovědět

  • miroslavrozsival miroslavrozsival

    Cathleen nemusíte mi říkat pane, když už trváte na vykání, jsem Mirek. Pečený čaj jsem už pil, byl super:-p:-* A vařený může být taky dobrý, ale uznejte sama, že koncentrace chutí, při pečení téměř bez vody a s vařením ve vodě je rozdílná. Teď možná plácnu do větru, ale budiž.:-O Ovocný čaj z pytlíku a ze sušeného ovoce, který se váží je obrovský rozdíl, ale oba se jmenují ovocný:-p;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Pane Rozsívale,upečte,uvařte a pak podejte zprávu;-)Takto - od stolu - to rozhodně neposoudíte:-))
    Nic to nemění na tom,že tyto čajíky, v malinkých obměnách,jsou fantastické a že je tu máme několikrát.

    Odpovědět

  • miroslavrozsival miroslavrozsival

    Já taky autor nejsem a vůbec nechci vyvolat nějaký spor, ale nesouhlasím s Cathleen, že je ÚPLNĚ jedno, zda ten čaj peču nebo vařím. Kdyby to bylo úplně jedno, mělo by to mít stejnou chuť. A aspoň já si myslím, že to tak není.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate(neregistrovaný)

    Rebeko díky:-K, já jsem takové "pometlo", všechno musím mít hned a pořádný obchod daleko;-).

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    chocolate,nejsem autor,ale kombinace hruška.pomeranč bude :-p:yes:určo:-!;-):-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Miroslavrozsival, tenhle čaj dělám každý rok a věřte, že je ÚPLNĚ jedno, jestli ho pečete nebo vaříte. Ostatně 4.podobný recept je vařený....

    Odpovědět

  • chocolate chocolate(neregistrovaný)

    Recept se mi moc líbí:-K.Květo, myslíte, že by šla kombinace hruška a pomeranč?Bohužel nemám nic "červeného" na mrazáku.

    Odpovědět

  • miroslavrozsival miroslavrozsival

    Cathleen, ty odkazuješ na čaj pečený, tenhle je vařený;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Hlavně už tu tenhle čajík několikrát máme......tenhle nejpodobnější, prakticky stejný:-//http://www.toprecepty.cz/recept/2869-ovocny-caj-na...

    Odpovědět

  • Suvicka Suvicka

    Chce to zkusit, tenhle je vareny, tak uvidime :-K

    Odpovědět

  • srettka srettka

    hmmmm:-p:yes:
    p.s. máme tu čaj pečený, nyní vařený....kdopak přinde s grilovaným?:-))

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: vanocni caj vařený čaj varený-pečeny.sk vánoční čaj recept pečený čaj z broskví pečený čaj z kompotu pečený čaj z broskví recept vařený ovocný čaj vařeny vařený kompot z jablek vareny- peceny. sk recept na vánoční čaj vařený peceny.sk recept na vařeny čaj pečený čaj recept z broskví vařená jablka vareny peceny sk vařený pečený čaj pečený čaj vařený vařený čaj recept