Knedlíky - blbouny s klevelou
Knedlíky, neboli blbouny, vaříme nejčastěji v letní sezoně, kdy nám dozrává ovoce. Můžeme tak použít meruňky, jahody, ostružiny nebo borůvky. K plněným knedlíkům pak můžeme udělat také sladkou omáčku, tedy klevelu, kterou je přelejeme.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 709 kJ / 2 082 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,87 g |
Tuky | 24,63 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 298 mg |
Sodík | 610 mg |
Sůl | 1,44 g |
Sacharidy | 382,93 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kynuté těsto: uděláme kvásek (rozdrobené droždí, trochu mléka, trochu cukru), až vzejde, připravíme mouku do mísy, uděláme uprostřed jamku a tam vylijeme kvásek.
Krok 2: Pak přidáme vlažné zbylé mléko, vejce, špetku soli a těsto dobře uhněteme, přikryjeme a dáme kynout na teplejší místo na 1 hodinu.
Krok 3: Mezi kynutím připravíme klevelu: do kastrolu dáme ovoce, máslo, mléko (smetanu), cukr (jak kdo rád sladké) a skořici. Vše uvedeme do varu a když ji máme rozvařenou a hustou, rozpustíme lžičku škrobu v malém množství vody, vlijeme do klevely, převaříme a je zahuštěná.
Krok 4: Po vykynutí těsta nakrájíme kusy podle ovoce, kterým budeme plnit. Uděláme kulaté knedle a necháme je ještě chvilku odpočinout. Zavařujeme do vařící vody a vaříme 5 minut přikryté a 5-10 minut odkryté, podle velikosti (dělám je větší).
Krok 5: Knedlíky vyndáváme na talíře a hned roztrhneme, aby vyšla pára a polijeme klevelou, čím víc, tím líp.
Knedlíky se mohou dělat bez plnění, jen roztržené a polité klevelou.
Knedlíky se mohou dělat bez plnění, jen roztržené a polité klevelou.
Zveřejněno 24. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Knedlíky - blbouny s klevelou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jqRz
Moje poznámka
Knedlíky - blbouny s klevelou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jqRz
Nejnovější recepty
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 8 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 8 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 8 hodinami
Jemná buchta s mletým mákem
Přidáno před 8 hodinami
Květákové karí placičky
Přidáno před 21 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Řezy se zakyskou
Koffi před 54 minutami
Bábovka...
Marcela0123 před 57 minutami
Plovdivské maso
Barunka1 před 2 hodinami
Pohanková pomazánka se sušenými rajčaty a pažitkou
Lucille před 2 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
kajapece13 před 2 hodinami
Kuskusový salát s cuketou
AndreaAbb před 2 hodinami
Africké kuře
Hypnos před 2 hodinami
Šťouchané brambory
Benetka před 2 hodinami
Kuřecí prsa Kung pao s mandlemi
Severynka před 3 hodinami
Pizza Valencia
Alena194 před 3 hodinami
Tématické fráze:
klevenda,
ovocné kynuté knedlíky blbouni,
blbouni,
klevela,
blbouny,
hrušková klevela,
kynuté knedlíky blbouni,
borůvková klevela,
blbouni recept,
recept na blbouny,
sladke kynute knedliky,
jahodová klevela,
jahodový blbouni,
co je klevenda,
kynuté knedlíky - blbouny,
kynuté knedlíky v domácí pekárně,
blboun,
kynuté knedlíky s klevelou,
plněné kynuté knedlíky,
kynutý blbouni
Suroviny:
mouka hrubá,
droždí,
vejce,
mléko,
cukr,
sůl,
meruňky,
máslo,
mléko,
cukr,
skořice,
škrob,
voda,
borůvky,
maliny
Komentáře (17)
Klevela - máslo, mléko, škrob?
Jinak tě vítám v Topkové rodině jako nového člena a přeju ti, aby se ti tu líbilo